Semne de atac de cord pe care femeile nu ar trebui să le ignore
Durerea dramatică în piept nu este întotdeauna prezentă, de aceea nu este unul dintre indiciile singulare ale atacului de cord, scrie Cleveland Clinic.
O problemă cu inima declanșează nervi în acea zonă, dar provoacă și durere „la distanță”, în altă parte. Durerea sau presiunea sunt uneori brusce, nu sunt provocate de efort fizic și te pot trezi noaptea.
Deși nu este greșit să asociezi durerea/presiunea în piept cu un atac de cord, femeile trebuie să aibă grijă în special de semne suplimentare de tulburări cardiace.
Durerea în piept poate să nu fie severă, în cazul atacurilor de cord. Foto: Shutterstock
„Majoritatea femeilor au aceleași simptome ca și bărbații”, spune medicul cardiolog Leslie Cho, citat de Cleveland Clinic. „Până la 70% dintre femei resimt presiune în piept sau apăsare în piept. Dar 30% dintre femei au simptome atipice.”
Iată care sunt cele trei simptome atipice la care ar trebui să fiți atenți.
Oboseală extremă
La fel ca multe femei, jonglezi cu munca și familia. Deloc surprinzător, să fii obosită, lucru perfect normal. Cu toate acestea, oboseala cardiacă este mult mai dramatică și debilitantă.
„Nu vorbim despre oboseala globală, așa cum te simți obosit la sfârșitul zilei”, spune dr. Cho. „Nu este o boseala care te face să mergi să tragi un pui de somn la ora 5, nici cea de după exercițiul fizic, ci de o oboseala severă, fără un motiv anume”, spune dr. Cho. Aceast oboseală este compeltată de senzația de piept compresat, de apăsare, și vine în activități simple, cum ar fi aranjarea patului, mersul la baie sau cumpărăturile.
Dificultăți de respirație
Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, lipsa exercițiilor fizice și creșterea treptată în greutate cauzează probleme precum dificultăți de respirație. Cu toate acestea, acest lucru poate semnala o problemă cardiacă atunci când se întâmplă în anumite context.
„S-ar putea să observați că, atunci când vă plimbați sau scoateți câinele, vă este greu să respirați, că aerul nu vă ajunge”.
Dificultățile de respirație care se agravează atunci când stai întins - și se ameliorează atunci când stai în picioare sunt, de asemenea, un semn de avertizare al insuficienței cardiace, la fel ca și lipsa de aer care continuă să se agraveze în timp, după efort. Senzația bruscă de lipsă de aer dacă nu faci mișcare este, de asemenea, un simptom.
Incapacitatea de a face ceea ce erai capabil să faci înainte
Definirea acestui simptom poate fi oarecum dificilă, deoarece este mai puțin un semn universal de atac de cord și depinde mai mult de experiențele tale individuale și de nivelurile de energie de bază.
„Este o schimbare semnificativă în starea dumneavoastră funcțională”, spune dr. Cho. „Ai putut să stai pe banda de alergare 20 de minute, dar acum abia poți face 10 minute, pentru că te simți atât de obosit.”
Alte semne potențiale de atac de cord
Semnele de atac de cord arată diferit pentru fiecare, deși există câteva dintre ele, comune.
Dureri de gât, maxilar, braț și spate: durerea care iradiază către maxilar, spate, gât sau brațe poate semnala o afecțiune a inimii, mai ales dacă originea este greu de identificat.
Transpirație neașteptată: în timpul menopauzei, multe femei experimentează bufeuri. Cu toate acestea, transpirația bruscă sau excesivă asociată cu alte simptome, cum ar fi greața sau presiunea în piept, poate fi, de asemenea, un semn de atac de cord. Transpirația „stresată” (o senzație de frig, umedă) atunci când nu există o cauză reală de stres, sau transpirația sau dificultățile de respirație însoțite de alte simptome, cum ar fi durerea în piept sau oboseala, pot fi un motiv de îngrijorare.
Durere în piept: durerea/presiunea în piept este un semn foarte frecvent de atac de cord, dar se poate simți diferit decât ați crede. „Trebuie să analizăm mai profund simptomul durerii în piept atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în ceea ce privește atacurile de cord”, spune dr. Cho. „Rareori este atât de dramatic pe cât ai putea crede și se poate simți ca o presiune sau arsuri la inimă care apar în timp.”
Când ar trebui să chemi salvarea?
În anumite momente, apelarea imediată la 112 este obligatorie. „Dacă aveți presiune în piept sau senzație de apăsare în piept care a început în acea zi, nu ar trebui să așteptați să mergeți la medicul generalist”, spune dr. Cho.
De asemenea, ar trebui să sunați la 112 dacă aveți dureri în piept sau disconfort împreună cu oricare dintre următoarele simptome, mai ales dacă durează mai mult de cinci minute:
· Durere sau disconfort în alte zone ale corpului, inclusiv brațe, umărul stâng, spate, gât, maxilar sau stomac.
· Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație.
· Transpirație sau „transpirație rece”.
· Plenitudine, indigestie sau senzație de sufocare (se poate simți ca arsuri la stomac).
· Greață sau vomă.
· Amețeli, slăbiciune extremă sau anxietate.
· Bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
· Ce trebuie să faceți dacă observați simptome de atac de cord
Femeile au tendința de a face boli de inimă mai târziu decât bărbații. „Bărbații ajung la 50 și 60 de ani, iar femeile la 60 și 70 de ani, diferențele fiind date de prezența estrogenului care oferă femeilor protecție”, spune dr. Cho.
Este întotdeauna mai bine să greșești și să mergi la medic fără să fii în pericol, decât să riști. Prin urmare, când mergi la medic discută despre:
· simptomele tale și când apar ele.
· antecedente familiale legate de boli de inimă.
· stres sau orice se întâmplă în viața ta care ar putea contribui la o problemă cardiacă
Medicul va verifica pulsul și tensiunea arterială și poate recomanda analize de sânge, care vor arăta dacă inima suferă.
De asemenea, îți poate face o electrocardiogramă (EKG) pentru a spune dacă activitatea electrică a inimii este normală sau o ecocardiogramă (eco) pentru a vizualiza imagini ale inimii și a vedea dacă s-au produs leziuni. Unii pacienți pot primi recomandări pentru teste de stres, angiografie coronariană computerizată (CTA) sau cateterism cardiac.
Toate acestea sunt importante în identificarea oricăror probleme și luarea măsurilor de intervenție înaintea unui posibil atac de cord.
Citește și Rețetă naturistă contra constipației