Ochi roșii: cauze și opțiuni de tratament

16 august 2022   Ce te doare

Mulți oameni se confruntă cu ochi roșii de-a lungul vieții. Acest simptom nu reprezintă o problemă de lungă durată sau periculoasă, ci, mai degrabă, este un semn trecător și deranjant.

Din fericire, există picături pentru ochi roșii eliberate fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă care pot trata ochii înroșiți. Cu toate acestea, este esențial să aflați cauza problemei înainte de a trata simptomele, deoarece acestea pot fi provocate de infecții și alte probleme medicale.

Care pot fi cauzele

Alergiile

Alergiile pot afecta ochii, provocând înroșirea și umflarea acestora. De asemenea, pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

· mâncărime

· lăcrimare excesivă

· senzație de arsură

Conjunctivita

Conjunctivita apare atunci când membrana care acoperă interiorul pleoapelor și partea albă a ochiului, numită conjunctivă, se inflamează. Această inflamație face ca albul ochilor să pară roz sau roșu.

Ochi uscați

Lacrimile sunt produse de mici glande aflate deasupra ochilor și au rolul de a-i proteja și lubrifia. Ochii devin uscați atunci când nu produc suficiente lacrimi.

Femeile, persoanele de peste 50 de ani și cele care poartă lentile de contact au mai multe riscuri să dezvolte ochi uscați. Problema poate provoca și înroșirea acestora.

Blefarita

Blefarita înseamnă o inflamație a pleoapelor. Afecțiunea poate face ca pleoapele sau ochii să pară roșii și umflați.

Uveita

Uveita este o inflamație a zonei intermediare a ochiului, numită uvee. Uvea este o zonă care se găsește între albul ochiului și retină. Uveita poate provoca ochi roșii.

Sclerita

Sclerita este o inflamație a albului ochiului, care poartă denumirea de scleră. Când se întâmplă acest lucru, albul ochiului poate deveni roșu și umflat.

Hemoragia subconjunctivală

Această problemă poate fi des întâlnită și reprezintă spargerea unui vas de sânge la nivelul ochilor, lucru care provoacă apariția unui hematom pe suprafața acestora. Această problemă se numește hemoragie subconjunctivală.

Urcior

Urciorul apare după ce o glandă sebacee aflată la nivelul ochiului se inflamează. Problema poate afecta exteriorul sau interiorul pleoapei superioare sau inferioare. Drept urmare, zona aflată la marginea pleoapei poate deveni roșie, umflată și dureroasă.

Glaucom cu unghi închis

Glaucomul reprezintă o afecțiune oculară bilaterală caracterizată prin distrucția progresivă a fibrelor nervului optic care transmite informațiile de la nivel vizual la creier. Glaucomul este determinat în cele mai multe cazuri de creșterea presiunii intraoculare. Acest lucru poate afecta nervul optic, lucru care poate duce la orbire. Simptomele glaucomului cu unghi închis apar brusc și printre ele se numără și înroșirea ochilor.

Ulcere corneene

Ulcerele corneene sunt leziuni care afectează corneea, care este partea exterioară a ochiului. Această afecțiune provoacă înroșirea ochilor.

Leziuni

Ochiul se poate înroși și din cauza unei leziuni, de cele mai multe ori a unei iritații sau sângerări.

Purtarea lentilelor de contact

Persoanele care poartă lentile de contact își ating în mod constant ochii și zona înconjurătoare. Drept urmare, au un risc crescut de înroșire a ochilor din cauza unei varietăți de factori.

Alte cauze ale înroșirii ochilor

Pe lângă cauzele enumerate mai sus, ochii se pot înroși și din cauza:

· consumului de alcool sau canabis;fotokeratitei, care este o iritație oculară cauzată de expunerea la soare;rozaceei oculare, o problemă de piele care afectează de cele mai multe ori obrajii, nasul sau fruntea, dar care poate afecta și ochii;endoftalmitei, o infecție a țesuturilor din interiorul ochiului;oncocercozei, o infecție parazitară.

Cum pot fi tratate simptomele înroșirii ochilor?

Dacă problema este cauzată de o afecțiune mai ușoară, cum ar fi alergiile, conjunctivita sau blefarita, simptomele pot fi tratate acasă. De exemplu:

Aplicați o compresă rece

Aplicați o compresă rece pe ochii închiși de câteva ori pe zi pentru a reduce simptomele.

Luați medicamente fără prescripție medicală (OTC)

Antihistaminicele sau decongestionantele eliberate fără rețeta medicală pot contribui la ameliorarea ochilor înroșiți. De asemenea, există și alte medicamente, precum ibuprofenul și acetaminofenul, care pot fi eliberate fără prescripție medicală și care pot reduce disconfortul sau umflarea.

Încercați lacrimi artificiale

Lacrimile artificiale sunt disponibile fără rețetă medicală și pot contribui la ameliorarea ochilor roșii și la îndepărtarea substanțelor iritante. Pentru o senzație și mai bună puteți păstra aceste produse la frigider.

Preveniți contactul cu iritanții

Încercați să reduceți contactul cu iritanții din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, fumul sau vaporii chimici, în timp ce va aflați în plin proces de vindecare.

Spălați-va pe mâini

Spălați-va frecvent pe mâini și evitați atingerea ochilor sau a zonei înconjurătoare dacă mâinile nu sunt curate.

Nu folosiți produse de machiaj sau lentile de contact

Încercați să nu folosiți produse de machiaj sau lentile de contact până la dispariția simptomelor.

Petreceți cât mai puțin timp în fața ecranelor

Încercați să reduceți timpul petrecut în fața ecranelor pentru că acest lucru poate obosi și usca ochii.

Dacă pe lângă ochi roșii va mai confruntați și cu alte simptome, precum durere sau probleme de vedere, luați legătura cu un medic. Acesta va încerca să afle mai multe despre simptome, despre existența altor afecțiuni și despre problemele care au provocat iritații ochiului. De asemenea, ar putea efectua o examinare oculară.

În funcție de diagnostic, medicul poate prescrie un tratament care să amelioreze simptomele. De exemplu, ar putea recomanda:

· steroizi sub formă de pastile sau picături de ochi;

· medicamente antimicrobiene, care pot fi sub formă de picături de ochi, pastile sau substanțe care pot fi aplicate local;

· picături de ochi pe bază de rețetă pentru afecțiuni specifice, cum ar fi alergii, ochi uscați sau glaucom.

Mai multe