La ce vârstă ating femeile apogeul sexual?
Este o prejudecată faptul că femeile ating „apogeul” lor sexual la 30 de ani, iar bărbații la 20 de ani. Cercetările contemporane nu susțin această teorie, ci afirmă că dorința sexuală a femeilor este influențată de mulți factori biologici, psihologici și sociali diferiți, vârsta nefiind factorul determinant, iar acești factori se modifică pe parcursul vieții unei femei.
Convingerea că anumite sexe sau genuri ating un vârf sexual este un mit care datează din cercetările efectuate de sexologul Alfred Kinsey și de colegii săi în 1953, care de atunci, a fost constant dezmințită.
Majoritatea femeilor vor experimenta multiple schimbări ale dorinței lor sexuale de-a lungul vieții. Acesta este un eveniment natural influențat de schimbările fizice, mentale și emoționale experimentate de-a lungul vieții.
Sexualitatea feminină are fluctuații de intensitate pe durata vieții. Foto: Shutterstock
Cercetările lui Kinsey, care au tras concluziile devenite mit, au descoperit că femeile în vârstă de 30 de ani au avut cel mai mare număr de orgasme în comparație cu orice altă grupă de vârstă. Cu toate acestea, utilizarea numărului total de orgasme ca indicator al unui vârf sexual nu ține cont de dorința sexuală a unei persoane, care s-a dovedit a fi independentă de activitatea sexuală.
Astăzi, cercetătorii cred că anumiți factori legați de vârstă duc la o scădere a dorinței sexuale a femeii. Cu toate acestea, există mulți alți factori care influențează dorința sexuală a femeilor, care se schimbă pe parcursul vieții, indiferent de vârstă.
Factori biologici care afectează dorința sexuală
Hormonii sexuali estrogenul, progesteronul și testosteronul joacă toți un rol important în reproducere și dezvoltarea sexuală a femeilor. Acești hormoni fluctuează în timpul vieții femeilor și le pot afecta dorința sexuală.
Ciclul menstrual.
Ciclul menstrual cuprinde patru faze distincte: menstruația, faza foliculară, ovulația și faza luteală. Fiecare dintre aceste faze este controlată de creșterea și scăderea hormonilor sexuali și influențează diferit dorința sexuală a unei femei. De exemplu, în timpul menstruației, multe femei experimentează durere și pierderea somnului, ceea ce le-ar putea reduce dorința sexuală. În timpul fazei de ovulație, există o creștere a testosteronului, care s-a descoperit că reglează dorința sexuală în rândul femeilor, ceea ce crește dorința sexuală în cazul multor femei.
Sarcina
Multe femei raportează o creștere a dorinței sexuale în primele etape ale sarcinii din cauza creșterii estrogenului și progesteronului, ceea ce determină o creștere a lubrifierii vaginale și a fluxului de sânge către vagin. Cu toate acestea, studiile au descoperit că dorința sexuală scade pe măsură ce sarcina progresează.
Menopauza
Menopauza este marcată de o reducere a estrogenului, ceea ce duce la o reducere a lubrifierii vaginale și la subțierea peretelui vaginal. Consecința poate fi sexul dureros, ducând la scăderea dorinței sexuale. În plus, cercetătorii au descoperit că transpirațiile nocturne și tulburările de somn cauzate de menopauză sunt asociate cu scăderea dorinței sexuale pentru femei.
Factori psihologici care afectează dorința sexuală
Creierul joacă un rol semnificativ în funcția sexuală sănătoasă și orice tulburare psihologică este probabil să afecteze dorința sexuală.
Stresul
Stresul cronic crește hormonul cortizol, care poate scădea dorința sexuală la femei și poate întrerupe ciclul menstrual. Astăzi, femeile duc vieți din ce în ce mai stresante, deoarece trebuie să gestioneze o carieră, o gospodărie și copiii, ceea ce poate reduce semnificativ timpul disponibil pentru îngrijire personală.
Anxietatea
Similar cu stresul, anxietatea provoacă niveluri ridicate de cortizol în organism, ceea ce poate afecta dorința sexuală a unei femei. În plus, anxietatea legată de sex poate scădea reacția organismului la stimularea sexuală, poate preveni lubrifierea sau chiar poate provoca sex dureros, toate acestea putând duce la o dorință sexuală mai scăzută.
Depresia
Depresia este una dintre principalele cauze ale scăderii dorinței sexuale la femei. S-a descoperit că depresia la femei diminuează dorința de plăcere, precum și intimitatea emoțională și fizică. Medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei, în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, scad semnificativ dorința sexuală. În timp ce aceste medicamente acționează la reducerea simptomelor depresiei, se știe că scad lubrifierea vaginală, întârzie orgasmul și reduc dorința sexuală.
Factorii sociali care afectează dorința sexuală
Relațiile cu ceilalți și cu sine joacă toate un rol proeminent în dorința sexuală a femeilor, care se poate schimba zilnic.
Statutul relatiei
S-a descoperit că atât durata relației, cât și satisfacția din relație, influențează dorința sexuală a femeilor. Un studiu din 2018 a constatat că femeile din relațiile pe termen lung care au avut o relație bună cu partenerii lor au avut niveluri mai ridicate de dorință sexuală. În mod similar, femeile aflate în relații cu parteneri atenți, înțelegători și intimi, indiferent de sexul lor, s-au dovedit a avea o dorință sexuală mai mare decât femeile cu parteneri neatenți.
Copiii
Nevoile fizice și emoționale ale copiilor scad șansele pe care femeile le au de a acționa conform dorinței lor sexuale sau le diminuează semnificativ, în special în cazul copiilor mici. Multe femei cu copii mici raportează o scădere a dorinței și excitației sexuale din cauza nevoilor solicitante de creștere a copiilor mici. Sarcina, nașterea și alăptarea au un impact semnificativ asupra femeilor, atât fizic, cât și emoțional, toate acestea putând altera dorința sexuală.
Imaginea corpului
Imaginea corpului este un alt factor social important, asociat cu dorința sexuală. Femeile care s-au văzut pe sine și corpul lor în mod pozitiv s-au dovedit a avea o dorință sexuală mai mare, excitare sexuală, satisfacție sexuală și o șansă mai mare de a avea orgasm, comparative cu femeile care și-au văzut corpul în mod negativ.
Nu există un moment specific în viața unei femei în care acestea să aibă apogeul sexual. Deși este o credință comună că femeile ating apogeul sexual la 30 de ani, acest lucru s-a dovedit neadevărat pentru majoritatea femeilor. Mai mulți factori biopsihosociali influențează dorința sexuală a femeilor, indiferent de vârstă. Majoritatea femeilor experimentează multiple modificări ale dorinței lor sexuale de-a lungul vieții din cauza acestor factori, iar acest lucru este complet normal.