Iată ce se întâmplă în corp când renunţi la alcool!

17 septembrie 2023   Ce te doare

Renunțarea la consumul de alcool poate avea numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Detoxifierea ficatului și prevenirea bolilor cardiovasculare sunt câteva dintre efectele pozitive ale acestui lucru.

Alcoolul este o substanță cu efecte psihotrope și toxice. Spre deosebire de alte alimente, care trebuie mai întâi să fie digerate, particulele de alcool au o absorbție rapidă și eficientă - ele ajung direct prin pereții stomacului, trec în sânge și ajung, în doar câteva minute, în creier și în pricipalele organe din corp. Deși este consumat pe post de stimulent, acest efect este de scurtă durată, iar urmările consumului de alcool sunt nocive pentru organism. Alcoolul slăbește capacitatea de concentrare, afectează mușchii, coordonarea și echilibrul, iar consumat în exces poate duce la boli ale ficatului, accident vascular celebral, hipertensiune arterială, aritmie cardiacă, diabet, afecțiuni ale pancreasului, anumite tipuri de cancer și malnutriție. De asemenea, poate provoca riscuri pentru sarcină și dă dependență. Pentru o stare de sănătate bună, este necesară reducerea și evitarea consumului de alcool indiferent de sex și vârstă.

Ficatul are de câştigat

Alcoolul este toxic, prin urmare prioritatea organismului este să îl neutralizeze și să îl elimine. Acest proces are loc în ficat, organul care curăță sângele de substanțele nocive. În funcție de cantitatea consumată, alcoolul poate deteriora ficatul și provoca boli hepatice, iar în cazul marilor alcoolici, se poate ajunge la ciroză. De asemenea, alcoolul favorizează acumularea de grăsime la ficat, ceea ce provoacă boala ficatului gras alcoolic. Când o persoană încetează să mai consume alcool, se poate observa o îmbunătățire la nivelul leziunilor hepatice după numai câteva săptămâni, deoarece ficatul se poate concentra pe alte funcții ale sale.

Creier sănătos

Consumul excesiv și frecvent de alcool poate afecta sănătatea creierului, deoarece încetinește activitatea neuronală, ceea ce duce la dificultăți de vorbire, gândire și coordonare, tulburări de memorie și depresie. De asemenea, poate afecta dezvoltarea creierului și provoca pierderi de memorie în rândul tinerilor cu vârste de până în 21 de ani. Prin urmare, persoanele care simt că dezvoltă o problemă cu alcoolul sunt încurajate să reducă consumul.

Previi bolile cardiovasculare

Consumat în exces, alcoolul favorizează depunerea de colesterol rău (LDL) pe artere, ceea ce duce la blocaj, îngreunează circulația sângelui și favorizează apariția cheagurilor. Depunerea de colesterol pe artere se numește ateroscleroză și poate duce la complicații severe precum: anevrism, boală renală cronică, insuficiență cardiacă și infarct miocardic. Așadar, prin limitarea consumului de alcool, eviți și aceste efecte extrem de nocive.

Slăbești mai repede

Alcoolul reprezintă un pericol pentru siluetă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, are un conținut ridicat de calorii și glucide (1 pahar vin dulce ajunge și la 160 kcal, 1 halbă de bere la 250 kcal, 1 pahar de bere la 135 kcal, 1 pahar de vodcă/țuică la 100 kcal, iar 1 pahar de lichior la 105 kcal.) În al doilea rând, stimulează producția de insulină și favorizează acumularea de grăsimi, în special în zona abdomenului. Mai mult, băuturile acoolice cresc pofta de mâncare și apetitul. Așadar, eliminarea consumului de alcool în timpul curei de slăbit înseamnă o pierdere mai rapidă în greutate.

Mai multe