Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna!
Fiecare anotimp vine nu numai cu modificări de temperatură sau de precipitaţii, ci şi cu diverse sensibilităţi şi acutizări are unor probleme de sănătate, iar toamna nu face excepţie.
Alergiile
Încă de la începutul toamnei şi până în octombrie-noiembrie, se manifestă alergiile respiratorii la polenurile de ambrozie, artemisia vulgaris (pelinariţă) și plantago lanceolata (pătlagină îngustă). Aceste plante sunt întâlnite mai ales pe terenurile părăsite, pe locurile virane, în zonele cultivate cu alte plante ori în grădinile neîngrijite. Concentraţia maximă a polenurilor acestor plante este dimineaţa şi când bate vântul. Alergia la aceste plante se manifestă prin rinită alergică, conjunctivită alergică şi astm alergic, cu simptome precum strănuturi în cascadă, congestie nazală (persoana nu mai poate respira pe nas), înroşirea ochilor, oboseală, somnolenţă. La unele persoane care au alergii declanşate de polenurile de buruieni pot să apară simptome şi după ce consumă anumite alimente (ţelină, fenicul, ceai de muşeţel). Este vorba despre sindromul de alergie orală.
De asemenea, toamna se pot manifesta şi alergiile la mucegaiuri şi acarieni. Persoanele cu simptome specifice alergiilor sunt sfătuite să consulte un alergolog, pentru un diagnostic de precizie prin cu ajutorul testărilor cutanate, fie prick, prin înțepătură, fie patch, epicutanate sau cu plasturi. Medicul poate recomanda şi determinări din sânge ale anticorpilor caracteristici reacțiilor alergice, adică IgE-urile specifice. În funcţie de rezultate, medicul va prescrie tratamentul, care poate consta în antihistaminice, sprayuri decongestive, antialergice sau antiinflamatoare nazale, picături pentru ochi, diverse inhalatoare ca medicație de criză și antiinflamatoare pentru obstrucția bronșică din astmul alergic.
Bolile reumatice
Se ştie în popor că dacă se schimbă vremea ne dor articulaţiile. Modificările de temperatură şi de presiune atmosferică specifice toamnei pot sensibiliza persoanele cu diverse boli reumatice. Mai exact, în condiţiile schimbărilor climatice de sezon, se accentuează inflamaţia la nivel articular, cu acumularea suplimentară de lichid, care se manifestă prin durere şi redoare articulară. Persoanele cu reumatism cărora li se accentuază simptomele este bine să ia câteva măsuri pentru a li se ameliora starea: să aibă grijă să evite frigul şi să menţină căldură la nivelul articulaţiilor, să facă băi calde, mişcări uşoare şi să consume alimente cu efect antiinflamator (fructe, legume, peşte).
Ulcerul şi gastrita
Toamna se pot agrava afecţiunile digestive precum gastrita şi ulcerul, care se manifestă prin arsuri în partea superioară a abdomenului. Organismul uman are tendinţa în mod natural de a creşte aciditatea gastrică toamna şi primăvara, de aceea, cei afectaţi de gastrită sau ulcer trebuie să fie mai atenţi la dietă în aceste perioade. În plus, toamna avem acces la mai multe fructe şi legume, crudităţile putând agrava simptomele acestor afecţiuni. În cazul lor, este bine ca fructele şi legumele să fie consumate sub formă de piureuri sau compoturi.
Astenia de sezon
Micşorarea zilelor, mai puţină lumină solară şi scăderea temperaturilor pot produce modificări în organism care pot altera ritmul somn-veghe. Unele persoane se pot confrunta cu tristeţe accentuată, apatie, probleme de somn (insomnie sau dorinţa de a dormi mai mult), probleme de concentrare, iritabilitate şi tulburări alimentare. Pentru a contracara efectele neplăcute ale asteniei de toamnă se recomandă plimbările scurte, în principal în orele însorite, mişcarea (alergare, mers pe jos, urcarea scărilor), consumul de alimente sănătoase (legume, fructe) şi implicarea în diverse activităţi care presupun socializare (plimbări, excursii).
Cine mai are de suferit toamna
►Cei cu astm bronșic pot simți toamna accese de tuse și de sufocare, mai ales în zilele friguroase sau cețoase.
►Cardiacii pot fi, la rândul lor, afectați de venirea toamnei, din cauză că modificările de temperatură le pot exacerba unele simptome.
►Cei cu un sistem imunitar slăbit pot răci ușor toamna, de aceea se recomandă o cură de întărirea a imunității cu vitamina C și cu preparate naturale precum echinacea sau uleiul de cătină.
INFO
Adaptarea la condiţiile de mediu specifice toamnei pot suprasolicita sistemul cardiovascular, cei mai afectaţi de acest lucru fiind persoanele cu insuficienţă cardiacă.