Gust metalic? Iată de ce poate să apară!

4 iulie 2022   Ce te doare

Destul de multe persoane se pot confrunta cu senzaţia de gust metalic în gură. Există multe cauze ale acestui simptom, de la igiena orală incorectă la infecţii şi administrarea unor medicamente.

Există numeroase cauze ale gustului metalic. Foto: Shutterstock

În termeni medicali, afecţiunea asociată cu alterarea gustului se numeşte disgeuzie. Gustul metalic, o manifestare comună a disgeuziei, este un simptom destul de des întâlnit, mai ales în contextul COVID-19.

Igiena orală deficitară

O igienă orală defectuoasă (lipsa spălatului pe dinţi şi a folosirii apei de gură sau a aţei dentare) favorizează apariţia infecţiilor dinţilor, a gingivitei şi a paradontozei, care pot avea ca manifestare şi apariţia gustului metalic în gură. Acest simptom dispare de obicei dacă este rezolvată problema igienei dentare şi sunt tratate afecţiunile stomatologice.

Citeşte şi: Semnul din jurul ochilor, care îți arată complicații ale diabetului

Unele medicamente

Unele medicamente, odată absorbite, pot ajunge din nou în salivă. Printre acestea, se numără unele antibiotice (claritromicina, metronidazolul, tetraciclina), tratamentele pentru gută (alopurinol), pentru hipertensiune (captopril), pentru unele boli psihiatrice, pentru glaucom (metazolamidă) şi pentru diabet (metformin). Şi medicamentele care au printre efectele secundarea gura uscată (precum antidepresivele) pot da gust metalic în gură. Acelaşi efect îl pot avea suplimentele de cupru, fier, calciu sau vitaminele prenatale.

Tratamentele pentru cancer

Pacienţii trataţi prin chimioterapie sau radioterapie pentru diverse tipuri de cancer, mai ales cele de la nivelul capului sau al gâtului, se pot confrunta cu modificări ale mirosului sau gustului. Unele studii au arătat că zincul şi vitamina D pot contracara acest efect.

Demenţa

Papilele gustative pot suferi modificări pe măsura înaintării în vârstă. În cazul celor cu demenţă, acest proces poate fi accelerat, din cauza schimbărilor care se produc în creier. În plus, la unele persoane cu această afecţiune, mâncarea poate avea un gust diferit. Acest lucru este pus pe seama faptului că, în demenţă, partea din creier responsabilă cu gustul nu funcţionează corespunzător, motiv pentru care pot să apară percepţii anormale ale gustului.

COVID-19

Pierderea gustului şi a mirosului este un simptom clasic al COVID-19. Însă la unele persoane poate să apară şi senzaţia de gust metalic. În unele cazuri, acest simptom se menţine câteva săptămâni sau chiar luni după vindecarea de COVID-19.

Citeşte şi: La ce poate duce anemia netratată

INFO

Unele infecţii precum răcelile, precum şi sinuzita, pot modifica gustul. Odată ce acestea sunt tratate, gustul normal poate reveni. Şi gravidele se pot confrunta cu acest simptom.  

Iată cum îl poţi preveni sau ameliora

Gustul metalic poate fi prevenit dacă:

►Te speli pe dinţi de 2 ori pe zi.

►Te hidratezi corespunzător (deshidratarea cauzează uscarea gurii şi accentuarea gustului metalic).

►Înainte de mânca, îţi poţi clăti gura cu un amestec din apă caldă şi bicarbonat de sodiu. Acest truc poate ajuta la echilibrarea pH-ului la nivelul gurii, neutralizând acidul şi gustul metalic.

►Dacă fumezi, renunţă la acest obicei, pentru că amplifică senzaţia de gust metalic.

Ştiai că...

...bolile de rinichi sau de ficat pot induce gust metalic?

 SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Raluca Ion, medic stomatolog 

Senzația de gust metalic poate avea mai multe cauze, cum ar fi: afecțiunile dentare (cariile, parodontoza), refluxul gastroesofagian, infecțiile respiratorii (răceala), modificările hormonale (începutul unei sarcini, manopauza), hepatita B; anumite medicamente și suplimente; tratamentul cancerului.

Senzația de gust metalic va dispărea odată cu tratarea afecţiunii care a determinat apariția sa. Pentru o indicație corectă de tratament este nevoie de un consult clinic.

Dacă gustul metalic este cauzat de probleme ale sănătăţii orale (carii, afecţiunile gingivale), medicul stomatolog îți va recomanda o procedură, medicaţie sau o apă de gură specială. Dacă un medicament sau supliment este responsabil pentru acest gust, medicul poate sugera o alternativă sau poate modifica doza recomandată. Tratamentul poate să nu fie necesar, de exemplu, în cazul răcelilor sau schimbărilor hormonale.

Mai multe