Durerea în piept: infarct sau altă cauză?

26 ianuarie 2025   Ce te doare

Litiaza biliară, fibromialgia şi nevralgia intercostală sunt alte cauze posibile ale durerii în piept. Foto: Shutterstock

 O durere în piept apare precum o presiune inconfortablă, apăsare, arsură sau strângere în centrul pieptului. În anumite cazuri, se poate extinde în zona gâtului, maxilarului, apoi pe spate sau pe unul ori pe ambele brațe. Durerea în piept poate fi resimțită diferit, în funcție de cauza declanșatoare.  

Infarct miocardic

Unul dintre primele semne care anunță un infarct miocardic (atac de cord) este durerea în piept. Disconfortul poate iradia și la nivelul brațului, umărului, maxilarului sau stomacului, fiind resimțit ca o presiune. Durerea nu trece cu odihnă și este însoțită adesea de transpirație, greață, extenuare, dificultăți de respirație, amețeli și senzație de slăbiciune. Dacă bănuiești că tu sau altcineva ar putea avea un infarct miocardic, este esențial să suni la 112!

Atac de panică sau anxietate

Durerea în piept poate fi provocată și de stresul emoțional intens, de un atac de panică sau de o stare de anxietate prelungită. Stresul provoacă și palpitații, respirație îngreunată, amețeală sau transpirație. Spre deosebire de infarctul miocardic, durerea în piept provocată de stres, anxietate sau atacuri de panică poate fi ameliorată prin odihnă, prin administrarea tratamentului medicamentos cu efect calmant sau prin practicarea tehnicilor de relaxare, precum respirația profundă sau meditația.

Tulburări digestive

Diverse tulburări digestive pot provoca dureri în piept. Cea mai întâlnită este boala de reflux gastroesofagian, care este însoțită de arsuri cronice la stomac, greață, vărsături, regurgitare și dificultăți de înghițire. De regulă, antiacidele eliberate fără rețetă medicală pot ameliora manifestările afecțiunii. De asemenea, hernia hiatală, pancreatita, ulcerul peptic și hipersensibilitatea esofagiană au printre manifestări disconfortul la nivelul pieptului.

Afecțiuni pulmonare

O durere în piept poate fi semn al unei boli pulmonare. Hipertensiunea pulmonară este una dintre ele. Specifică acesteia este creșterea anormală a presiunii sângelui în arterele pulmonare. Este însoțită de anemie, tulburări ale ritmului cardiac, cianoză (culoare albăstruie a pielii), umflarea picioarelor, oboseală și stare de leșin.

Durerea toracică poate fi provocată și de pneumonie, mai ales, în timpul tusei. O pneumonie se manifestă și prin respirație rapidă, febră, confunzie și dificultăți de respirație. De asemenea, astmul, pleurita, embolismul pulmonar sunt alte afecțiuni care se pot manifesta (şi) prin durere toracică.

Când să apelezi la medic?

Indiferent că ești diagnosticat cu o boală care provoacă durere în piept sau este prima dată când resimțit un astfel de disconfort, contactează medicul pentru cel mai bun tratament. Ajutorul medical specializat este foarte important, mai ales, dacă:

• Durerea apare brusc, cu o senzație de strângere și presiune în piept. De asemenea, dacă iradiază în maxilar, în brațul stâng sau în zona umerilor;

• Te confrunți cu amețeli, greață, transpirație, dificultăți de respirație și palpitații;

• Ai fost diagnosticat cu atac de cord, angină pectorală sau embolie pulmonară;

• Ai febră, tuse și dificultăți de înghițire.

Mai multe