De ce sângerez dupa sex?
Deși poate fi înfricoșătoare, este o problemă destul de comună și afectează până la 9% dintre femeile active sexual, potrivit Webmd.com
Infecțiile sexuale pot conduce la sângerări. Foto: Shutterstock
De obicei, cauzele sângerării vaginale se află la nivelul colului uterin, adică în capătul îngust, sub formă de tub al uterului, care se deschide în vagin. Inflamația cervicală sau cervicita, care apare din cauza unei infecții cu transmitere sexuală cum ar fi cea cu bacteriile clamidia și gonoree poate fi un astfel de motiv. Ambele tipuri de bacterii produc inflamație cervicală ce poate conduce la sângerări după sex.
Un al doilea motiv frecvent pentru sângerare după sex sunt polipii cervicali. Aceștia sunt excrescențe, de obicei mici, de aproximativ 1 până la 2 centimetri. Apar adesea pe colul uterin, iar majoritatea sunt tumori benigne. Medicul le poate îndepărta pentru a elimina orice disconfort.
Modificările hormonale apărute ca urmare a folosirii contraceptivelor pe bază de hormoni (de la pilulă la inel contraceptiv) generează sângerări mai slabe sau mai importante cantitativ. Acestea sunt, de fapt, reacții adverse destul de frecvente deoarece subțiază mucoasa uterină. Femeile care urmează terapie hormonală postmenopauză pot experimenta aceleași probleme ca și cele care folosesc metode contraceptive hormonale.
În cazul tinerelor care nu folosesc anticoncepționale pentru a suprima ovulația, petele de sânge de la mijlocul ciclului menstural pot semnala eliberarea ovulelor. La aceste simptome se adaugă înțepături scurte în zona ovarelor și creșterea nivelului de estrogen.
Alte cauze ale sângerării vaginale după sex includ lubrifierea insuficientă, sângerarea uterină normală dacă abia începi menstruația sau dacă tocmai s-a încheiat, răni genitale cauzate de herpes sau de altă afecțiune, dar și afecțiuni grave precum cancerul de col uterin, vagin sau uter.
Testul Babes Papanicolau este cea mai buna metoda de a depista modificări anormale de la nivelul colului uterin, inclusiv prezența cancerului de col. Făcut an de an, acest test poate identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru a depista cancerul de col uterin.
Citește și Ce nu ştiai că te poate îmbolnăvi de cancer