De ce facem candidoza? Lichidul spermatic poate fi implicat!
Senzația de arsură şi mâncărimea din zona genitală pot perturba actul sexual și creează discomfort, de aceea factorii care coduc la infecție trebuie cunoscuți și limitat efectul lor negativ.
Candidoza este o infecţie cauzată de ciuperca numită Candida albicans care, în mod normal, se găseşte în organismul fiecăruia dintre noi. Mai exact, aceasta trăiește în tubul digestiv, în gură şi în vagin, iar în cazul unui organism sănătos nu implică niciun fel de probleme de sănătate.
Sperma perturbă aciditatea vaginului si favorizeaza candidoza. Foto: Shutterstock
Atât femeile, cât şi bărbaţii, pot dezvolta candidoza fără să aibă niciun simptom. Dar, de obicei, candidoza genitală este însoţită de simptome neplăcute precum scurgeri mai albe decât cele obişnuite, urât mirositoare şi cu aspect brânzos, mâncărimi vulvare intense, iritaţii în zona genitală şi arsuri la urinat.
Antibioticele pot fi vinovate
De obicei, apariţia candidozei este pusă pe seama administrării de antibiotice pe termen lung, însă nu doar acesta este elementul declanşator. Printre factorii care determină apariţia acestei boli se mai numără tulburările hormonale, cauzate de folosirea pilulelor contraceptive, igiena genitală neadecvată (folosirea unui săpun obişnuit cu pH crescut şi duşurile vaginale frecvente), purtarea de lenjerie intimă din material sintetic şi mult prea strânse pe corp, precum şi detergenţii duri folosiţi pentru spălatul rufelor. De asemenea, candidoza este frecventă şi în cazul bolnavilor de diabet trataţi incorect, din cauza sistemului imunitar slăbit.
Sperma favorizează infecţia
În general, candidoza este considerată o boală cu transmitere sexuală, însă doar prin prisma faptului că actul sexul este una dintre căile de răspândire a ciupercilor. În urma contactului sexual neprotejat, sperma poate perturba aciditatea naturală a vaginului, iar acest lucru poate produce un dezechilibru al florei vaginale care, ulterior, va determina înmulţirea necontrolată a acestei ciuperci. În cazul candidozei vaginale, mucoasa devine excesiv de uscată, ceea ce cauzează apariţia durerii în timpul actului sexual. De aceea, viaţa sexuală poate fi serios afectată.
Tratamentul este pe termen lung
Candidoza vaginală se tratează relativ simplu, însă tratamentul se poate întinde pe mai mulţi ani, deoarece, în aproximativ 50 la sută din cazuri, boala recidivează. Timp de două săptămâni, în cazul femeilor trebuie administrate ovule antifungice la nivelul vulvei, iar barbaţii trebuie să folosească o cremă specială. De asemenea, se recomandă o igienă strictă şi o dietă bazată îndeosebi pe fructe şi pe legume proaspete. Netratată mai mulţi ani, candidoza poate slăbi sistemul imunitar. Ciuperca are abilitatea de a se transforma într-una agresivă care se poate răspândi în tot corpul, afectând organele interne.
Citește și Cât stăm la soare în funcție de vârstă?