De ce autismul înalt funcțional este, de fapt, dificil de gestionat?

2 aprilie 2023   Ce te doare

2 aprilie este Ziua Internațională a Autismului, iar organizațiile care luptă pentru accesul la terapie al persoanelor cu autism avetizează că adesea, adulții cu autism înalt funcțional sunt în dezavantaj comparativ cu persoanele care au autism sever.

Ei pot părea, mai ales la vârstă adultă, persoane tipice, nu au diagnostice și luptă fără niciun ajutor cu anxietate, relații dificile și disfuncții denzoriale.

Persoanele cu autism prezintă o modalitate diferită de a simți, gândi și se manifesta, iar acest lucru nu înseamnă că suferă de o boală. Preferințele lor sociale, stilurile lor de învățare, modalitățile de comunicare și percepția mediului sunt distincte față de cele ale altor persoane.

Persoanele cu autism pot dezvolta anxietate extremă și depresie. Foto: Shutterstock

În multe cazuri, persoanele cu autism pot avea și afecțiuni neurologice, psihiatrice sau alte probleme de sănătate, ceea ce necesită sprijin, stimulare și îngrijire medicală pe întreaga durată a vieții lor, alături de terapii care îi ajută să își dezvolte abilitățile de comunicare și integrare socială.

Circa 40% dintre persoanele cu autism au un IQ peste medie, dar 25-30% se confruntă cu dificultăți mari de învățare și adaptare. În Statele Unite ale Americii, incidența autismului în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, conform unui raport recent al CDC bazat pe date din 2020. Cu toate acestea, autismul este o tulburare pe viață și, deși există adulți cu această afecțiune, societatea nu pare să le ofere sprijinul adecvat. Ignorarea nevoilor lor poate duce la costuri sociale, medicale și financiare semnificative, afectând întreaga familie, atenționează Asociația NIA, (http://hopefromnia.com/) într-un comunicat de presă.  

În timp ce unii adulți cu autism cu grad mare de funcționare au succes, mulți întâmpină dificultăți reale. În mod surprinzător, autismul „sever” nu este întotdeauna cel mai mare obstacol în fericirea personală, comunică Asociația NIA.

Persoanele cu funcționare mai bună sunt uneori într-un dezavantaj mai mare, deoarece pot „trece” drept neurotipice în timp ce încearcă să facă față anxietății severe, disfuncției senzoriale și problemelor sociale și de comunicare, avertizează NIA.

Între 25% și 30% dintre adulții cu autism sunt non-verbali sau minim verbali începând din copilărie, ceea ce înseamnă că nu sunt capabili să folosească limbajul vorbit sau au probleme semnificative cu acesta.

Conform cercetărilor recente, persoanele cu autism tind să fie mai agresive față de ceilalți, în special față de cei care le îngrijesc. În mod firesc, adulții cu autism agresivi și non-verbali nu sunt capabili să gestioneze cu succes situațiile de viață tipice sau locurile de muncă, mai spune Asociația NIA pe site-ul http://hopefromnia.com/.

Autismul, cunoscut și sub numele de tulburare de spectru autist (TSA), se caracterizează printr-o gamă largă de simptome care afectează capacitatea unei persoane de a comunica, a interacționa social și a se angaja în comportamente repetitive sau restrictive. Manifestările autismului pot varia de la ușoare la severe și pot fi diferite de la o persoană la alta.

În general, simptomele autismului includ:

Dificultăți de comunicare verbală și nonverbală, inclusiv dificultăți în a întreține o conversație, în a face contact vizual, în a citi expresiile faciale și în a înțelege gesturile.

Dificultăți în dezvoltarea abilităților sociale, precum dezvoltarea și menținerea relațiilor cu alții, înțelegerea normelor sociale și a sarcinilor sociale și interacțiunea în grupuri.

Comportamente repetitive sau restrictive, cum ar fi mișcările repetate ale corpului, interesul intens pentru anumite subiecte sau obiecte, rutine stricte și lipsa flexibilității în schimbarea activităților

Sensibilități senzoriale, cum ar fi hiper- sau hiposensibilitatea la sunete, lumini sau senzații tactile.

Aceste simptome pot apărea în primele luni sau ani de viață, iar o persoană poate fi diagnosticată cu autism la o vârstă fragedă sau mai târziu în viață. Este important să se ia în considerare că aceste simptome pot fi diferite de la o persoană la alta și că unii oameni cu autism pot să nu prezinte toate aceste caracteristici.

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația

Mai multe