Cum să te răcoreşti fără aer condiţionat

10 august 2025   Ce te doare

În zilele caniculare, aerul condiţionat este un „rău” necesar. Totuşi, există şi alte modalităţi de a te răcori şi în lipsa acestuia.

Căldura poate fi utilă când este vorba de ctivități distractive de vară, dar corpul nu ar trebui să suporte temperaturi ridicate pentru prea mult timp, deoarece creierul și alte organe pot avea de suferit.

Transpirația este sistemul natural de răcire al corpului, dar atunci când nu este suficientă, riscul de a dezvolta hipertermie crește. Semnele hipertermiei includ crampe de căldură, edem și insolație.

Pentru a te menține potejat, poți folosi câteva metode eficiente pentru a controla temperatura.

Hidratarea este esenţială

Hidratarea este primul pas și cel mai important pentru a te răcori. Nu aştepta să ţi se facă sete pentru a te hidrata. Este bine ca lichidele să nu fie foarte reci: este o falsă impresie că acestea ne răcoresc. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Consumă şi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece conţin o mare cantitate de apă.

Duşurile cu apă la temepratura camerei, benefice

Un duș sau o baie cu apă nici caldă, nici rece, ajută la scăderea temperaturii corpului. Pentru un efect răcoritor suplimentar, poți încerca să folosești produse de îngrijire cu mentă. Mentolul din uleiul de mentă activează receptorii din creier care îți spun că simți răcoare.

Folosește prosoape reci sau gheață pe gât sau încheieturi

Pune un prosop rece sau pachete de gheață pe încheieturi sau pe gât pentru a răcori corpul. Aceste puncte de puls sunt zone unde vasele de sânge sunt aproape de piele, așa că te vei răcori mai repede.

Folosește ventilația

Plasează ventilatoare orientate spre exteriorul ferestrelor din camerele în care stai pentru a scoate aerul cald și a-l înlocui cu aer rece. Deschide ferestrele pe ambele părți ale casei pentru a facilita un sistem de ventilație transversală. Închide ferestrele când soarele este puternic și deschide-le din nou când vremea se răcește.

Un truc este să umpli un bol cu gheață, pe care să îl plasezi în fața unui ventilator mare, pentru ca aerul să fie mai rece și mai umed.

Trage perdelele sau jaluzelele

Dacă ai ferestre prin care intră soarele de dimineața până după-amiaza, închide perdelele sau jaluzelele. Poți instala și perdele speciale, izolatoare, pentru a reduce creșterea temperaturii. Draperiile care blochează lumina pot reduce căldura în locuinţă cu până la 30%.

Poartă haine sau lenjerie lejere

Bumbacul este unul dintre cele mai indicate materiale, așa că lenjeria de pat din bumbac poate ajuta la menținerea răcorii pe timpul nopții. Cu cât numărul de fire este mai mic, deci mai lipsit de densitate, cu atât este mai respirabil este materialul și astfel de țesături ar trebui să fie alese pentru somn.

Dormi în cele mai răcoroase camere din casă

Dacă nu poți dormi din cauza căldurii, încearcă să te odihneşti într-un spațiu mai răcoros, cum ar fi un subsol sau o cameră mai izolată de soare, unde temperaturile sunt mai mici. Dacă nimeni nu folosește o cameră fără ventilație, închide ușa pentru a menține aerul răcoros doar în zonele ocupate ale casei.

Scoate aburul din baie și bucătărie

Activează ventilatorul de evacuare din bucătărie pentru a scoate aerul cald care se ridică după ce ai gătit sau ventilatorul din baie pentru a elimina aburul după duș.

Instalează becuri eficiente energetic

Becurile incandescente generează o temperatură mai ridicată decât cele de tip led.

La aceeasi cantitate de lumină, lecurile cu led consumă şi degajă căldura de 5-7 ori mai putin. Ştiai că 6 becuri de 100W degajă căldură similară cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm? Schimbarea becurilor te poate ajuta să economisești bani și reduce cantitatea de căldură din casă. 

Gătește dimineaţa  

Căldura cuptorului se poate răspândi în toată casa. De aceea, alege să găteşti dimineaţa şi ai grijă să ventilezi bine bucătăria. Poţi folosi chiar un ventilator când găteşti, pentru o circulaţie bună a aerului în timpul gătitului. Evită să prepari alimente la cuptor, pentru că acesta degajează multă căldură.

Mai multe