Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate în țara noastră.
Anual, sunt înregistrate 61.500 de accidente vasculare cerebrale, cele mai multe fiind accidente ischemice (55.000).
Ce este, însă, un accident vascular cerebral? AVC-ul reprezintă o urgență medicală. Celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute de la momentul producerii acestuia, ceea ce înseamnă că tratamentul imediat este crucial. Intervenția medicală timpurie poate reduce afectarea cerebrală si implicit dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC. La ce trebuie să fim atenți?
Care sunt semnele unui AVC? Cele 3 semne care trebuie să ne trimită de urgență la spital
„Semnele unui accident vascular cerebral trebuie să alarmeze pacientul și să îl determine să se prezinte cât mai rapid la Camera de Gardă”, explică Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog în cadrul Ponderas Academic Hospital. „Aceste semne sunt: scăderea forței musculare la mână sau la picior, tulburările de vorbire sau asimetria facială. Oricare dintre aceste semne trebuie să determine pacientul să se prezente cât mai repede la spital, pentru a beneficia de tratament în urgență; prin acesta se poate obține o evoluție mai rapidă către ameliorarea acestor simptome și șansa de a evolua fără sechele”, a adăugat Dr. Novac.
Alte semne care pot indica un AVC includ tulburări de vedere, dificultăți de mers, tulburări de echilibru, tulburări de coordonare, furnicături la nivelul feței, mâinii și/sau piciorului, durere bruscă de cap însoțită de vărsături, pierderea cunoștinței.
Dacă persoana suspectă de AVC are colțul gurii căzut sau are fața asimetrică când zâmbește, nu poate ridica ambele mâini (pentru că una din ele rămâne inertă sau mai jos decât cealaltă) sau prezintă tulburări de vorbire (nu se poate exprima sau cuvintele pronunțate sunt greu inteligibile sau neinteligibile), este esențial să se prezinte la Camera de Gardă în cel mai scurt timp.
Dr. Simona Novac, medic primar neurolog în cadrul Ponderas Academic Hospital
Cât de repede trebuie să ajungi la spital în cazul unui AVC? Intervalul ideal: nu mai târziu de 3 ore de la accident
„Pentru a fi administrat tratamentul care crește șansele de ameliorare a simptomelor unui accident vascular cerebral și de evoluție fără sechele, condiția obligatorie este ca pacientul să se prezinte la Camera de Gardă în maximum 4 ore, ideal 3 ore, pentru că fereastra terapeutică – intervalul de timp în care poate fi administrat tratamentul trombolitic – este de 4 ore și 30 de minute”, atrage atenția Dr. Simona Novac.
Prin urmare, în cazul în care există suspiciunea unui accident vascular cerebral, fiind identificate unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, este crucială prezentarea cât mai rapid la compartimentul de primiri urgențe. Momentul în care au debutat simptomele este, de asemenea, o informație foarte importantă, care poate ajuta medicii neurologi în decizia de tratament; în acest context, însoțitorii unui pacient suspect de AVC, dacă au această posibilitate, ar trebui să noteze ora și minutul la care au identificat primele semne.
Cum sunt abordate urgențele neurologice în Camera de Gardă
„Pacienții cu afecțiuni neurologice care se prezintă la compartimentul de primiri urgențe din cadrul Ponderas sunt evaluați de către medicul neurolog, apoi investigați imagistic, ulterior fiind stabilit diagnosticul. În funcție de patologie, se poate decide internarea pe secția de neurologie, pentru tratament si monitorizare clinico-paraclinică”, detaliază Dr. Simona Novac procedura în cazul prezentării la Camera de Gardă ca urmare a unei urgențe sau a unei probleme neurologice. În cadrul Ponderas Academic Hospital există linie de gardă Neurologie 24/24 ore, 7/7 zile.
În cazul suspiciunii de accident vascular cerebral ischemic, „pacientul este evaluat rapid de către medicul neurolog. I se recoltează analize și se efectuează examen CT cerebral pentru a exclude hemoragia cerebrală. Pentru că „time is brain” și fiecare minut contează, tratamentul va fi administrat în compartimentul de primiri urgențe sub supravegherea permanentă a mediului neurolog”, completează Dr. Novac.
Tratamentul unui AVC constă în administrarea în perfuzie intravenoasă, în decurs de o oră, a substanței care ajută la dizolvarea trombului. ”Înainte de inițierea tratamentului trombolitic, medicul neurolog se va asigura că nu există o contraindicație absolută pentru această procedură. În cazul contraindicațiilor relative, decizia va fi luată individual, punând în balanță riscurile și beneficiile. După administrarea tratamentului, pacientul necesită spitalizare pentru monitorizare clinică și imagistică”, a adăugat medicul.