Cum îţi dai seama că ai putea avea apă la plămâni?
Pleurezia sau apa la plămâni reprezintă acumularea de lichid între foițele pleurale care acoperă deopotrivă plămânul și cavitatea toracică la interior.
Avem două pleure, una care înveleşte ambii plămâni (pleură viscerală) și alta care acoperă pe interior cavitatea toracică (pleură parietală). Plămânii înveliţi în pleură viscerală, vin în contact cu cavitatea toracică prin alipirea celor două pleure viscerală și parietala, între care, în principiu, nu rămâne nici un spaţiu, ci numai o pelicula fină de lichid care permite alunecarea liberă a plămânului în timpul mişcărilor respiratorii.
Dacă pleura se inflamează, între foițele pleurale se formează mai mult lichid și apare în felul acesta pleurazia. Pleurele se pot inflama fie datorită localizării directe la acest nivel a unor infecții sau alte procese patologice, sau prin invadarea pleurei de procese patologice de vecinătate (pneumonii, cancer bronho-pulmonar, tuberculoză pulmonară etc.)
Cauzele cele mai frecvente de apariție a pleureziei sunt diverse:
· infecții cu virusuri, infecții cu bacterii, tuberculoză
· Boli de inimă (inima nu mai poate pompă tot sângele în organism și din cauza că în plămâni acesta stagnează, apă trece din vasele de sânge în pleură)
· Cancerul pulmonar poate invada pleură direct din vecinătate sau poate da metastaze pleurale care se manifestă cu pleurezie
Semne posibile ale pleureziei
Pleurezia se poate formă fără niciun simptom fiind descoperită cu ocazia unui control medical ocazional sau poate fi foarte zgomotoasă la debut.
Pleureziile cauzate de infecții sunt de obicei zgomotoase cu junghi de partea bolnavă accentuat de tuse care este de obicei seacă, febra și greutate în respirație.
Alteori, în caz de insuficientă cardiacă sau în caz de cancer localizat la pleură, inițial, simptomele pot lipsi, pacientul prezentându-se la medic pentru greutate în respirație (provocată de comprimarea plămânului că rezultat al creșterii lichidului în cavitatea pleurală.)
Cum se stabilește diagnosticul
În cazul în care o persoană prezintă simptomele menționate, prezentarea la medic este obligatorie.
Pleurezia poate fi suspectată de examenul clinic dar este certificată de efectuarea radiografiei toracice și de puncția pleurală.
La puncție, lichidul poate fi: limpede, gălbui (sero-citrin), galben purulent sau roșu-hemoragic.
Pleureziile virotice, cele tuberculoase sau de cauza cardiacă sunt cu lichid clar, limpede.
Pleureziile cu bacterii sunt de obicei purulente.
În caz de cancer pleural lichidul este de obicei hemoragic. Nu toate pleureziile hemoragice sunt canceroase și nu toate pleureziile canceroase sunt hemoragice.
Din lichid se mai fac o serie de analize care pot preciza cauza.
În multe clinici specializate, puncția se face cu un ac special care poate recolta un fragment de pleură care se examinează microscopic. Această este puncția bioptica pleurala care are un randament diagnostic mult mai ridicat.
În cazul în care aceste examinări nu au putut preciza diagnosticul se apelează și la biopsie prin toracoscopie sau chiar biopsie chirurgicală.
Cu tratament corect această pleurezie se vindecă aproape la 100% din cazuri.
La persoane mai în vârstă, trecute de 40-50 ani cu pleurezie cu lichid hemoragic se suspectează în primul rând pleurezia neoplazica.
Pleureziile purulente sunt datorate infecțiilor bacteriene și trebuiesc tratate cu antibiotice dar în primul rând trebuiesc evacuate.
În ce constă tratamentul?
Tratamentul pleureziei este specific cauzei. Fiind vorba de cauze multiple nu vom putea spune dacă că este necesar să se respecte unele principii:
· Pleureziile virale se vindecă în general singure într-un interval scurt. Antibioticele obișnuite nu au efect și nici nu sunt necesare.
· Pleurezia truberculoasa se vindecă cu tratament antituberculos în proporție de aproape 100% dacă tratamentul se face corect pe o perioadă de 6 luni.
· Pleureziile bacteriene necesită tratament cu antibiotice pe cele generală, evacuarea lichidului purulent (drenaj chirurgical sau puncție) și eventual introducere în pleură de antibiotice.
· Pleurezia de origine cardiovasculară necesită tratament pentru afecțiunea cardiacă și eventual diuretice.
· Pleurezia neoplazică necesită tratament oncologic specific și uneori, dacă refacerea lichidului este rapidă și comprimă plămânul, evacuarea acestuia prin puncție sau drenaj. Uneori pentru a împiedică refacerea lichidului se introduc în pleură diverse substanțe care lipesc pleurele și suspendă spațiul pleural (pleurodeza). În felul acesta lichidul nu mai are unde să se acumuleze. Această este o intervenție paleativă.
"Orice durere toracică accentuată de mișcările respiratorii care se însoțește de tuse seacă și dificultate în respirație trebuie să determine un consult medical întrucât poate fi vorba de o pleurezie", ne-a declarat regretatul dr. Ioan Paul Stoicescu, pneumolog.