Ce se petrece în corpul tău pe caniculă. Trebuie să ştii
De la an la an, verile sunt tot mai calde, iar sănătatea poate avea de suferit. Temperaturile crescute supun organismul unui efort susținut de adapare. Starea celor cu boli cronice și nu numai a lor se poate agrava pe caniculă, motiv pentru care este nevoie de adoptarea unor măsuri.
Ca să funcționeze normal, organismul trebuie să își mențină temperatura constantă, în jurul valorii de 37 ºC. Pentru a ne simți confortabil, temperatura exterioară ar trebui să fie între 20 și 27 ºC, iar umiditatea poate varia între 35-60%. Depășirea acestor valori supune organismul unor modificări. Astfel, pe caniculă, organismul poate intra în stres termic, care produce o stare generală de rău, diverse tulburări sau, în cazuri extreme, decesul.
Reacționăm diferit la căldură, în funcție de factori precum: starea generală de sănătate (de pildă, hipertensiunea ne face mai vulnerabili pentru că fragilizează sistemul cardiovascular), greutatea (excesul de kilograme poate antrena scăderea capacității organismului de a-și regla temperatura internă), vârsta (persoanele în vârstă și copiii mai mici de 10 ani au o sensibilitate mai mare la variațiile de temperatură) și sexul (femeile sunt mai sensibile la caniculă).
Citeşte şi: Cum ţii în frâu tensiunea pe caniculă
Ce tulburări pot să apară
În condiții de temperaturi ridicate extreme, reglarea temperaturii interne devine o prioritate pentru organism, astfel că trec pe plan secund celelalte mecanisme: ritmul cardiac crește, vasele de sânge se dilată, extremitățile sunt alimentate mai mult cu sânge, iar funcționarea normală a creierului este încetinită. Adesea, în condiții de căldură insuportabilă, ne concentrăm mai greu, iar moleșeala ne poate împiedica să ducem la bun sfârșit treburile zilnice.
De asemenea, canicula favorizează apariția edemelor (picioare umflate), erupțiilor (din cauza transpirației excesive), crampelor și durerilor musculare (din pricina sărurilor pierdute prin sudoare), a deshidratării sau a carențelor de minerale, precum și a sincopei termice (mai ales la cei care depun efort fizic în condiții de temperaturi și umiditate crescute).
Iată ce modificări induce canicula în organism!
CREIER
Pe caniculă, hidratarea normală a ochilor și a creierului poate fi afectată, motiv pentru care apar dureri de cap și amețeli.
GLANDELE SUDORIPARE
Transpirația, în principal formată din apă și săruri minerale, are scopul de a răci organismul. Acest mecanism este însă limitat când temperaturile și umiditatea sunt foarte mari și când organismul și-a epuizat rezervele de apă și de săruri minerale.
RINICHI
Prin transpirație, corpul se deshidratează. Rinichii elimină mai puțină urină, ceea ce favorizează apariția calculilor renali.
MUȘCHI
În timpul transpirației, se elimină sodiul, mineral esențial pentru contracțiile musculare. Astfel, apar așa-numitele crampe de căldură.
VASE DE SÂNGE
Ritmul cardiac crește, iar extremitățile se vascularizează, în încercarea de a elimina căldura din corp. De aceea, picioarele se umflă și devin mai grele.
PIELE
Canicula poate favoriza apariția unor probleme cutanate precum iritațiile.