Ce ni se poate întâmpla pe caniculă. Ce sunt lipotimia şi sincopa

23 iunie 2023   Ce te doare

Temperaturile crescute ne dau disconfort, dar pentru unele persoane problemele create de căldură sunt mult mai grave.

Supraîncălzirea corpului și epuizarea sunt foarte periculoase, iar insolația, alături de extenuare pot fi cauze majore ale leșinului apărut pe fondul temperaturilor ridicate.

"Lipotimia, numită și presincopă, reprezintă un echivalent minor al sincopei în care debitul cerebral este încă compatibil cu menținerea vigilenței. Sincopa este definită ca o pierdere bruscă și temporară a conștienţei, asociată cu o pierdere a tonusului postural, din care recuperarea este spontană", explică dr. Alexandra Faleschini, medic neurolog pediatru. 

Deosebeşte leșinul de sincopă

Leşinul presupune pierderea cunoştinţei pentru câteva secunde şi este anunţat de unele semne precum o stare generală de rău, vedere înceţoşată, ameţeli, transpiraţii reci, senzaţie de slăbiciune a picioarelor. Uneori, și sincopa poate fi anunțată de astfel de simptome, dar cauza ei este o scădere bruscă și severă a irigării cu sânge a creierului. Sistemul nervos nu dispune de rezerve energetice, depinzând aproape exclusiv de oxigenul și glucoza furnizate de sânge. În doar 10 secunde se poate ajunge la pierderea stării de conștiență. Diverse afecțiuni cardiace pot determina scăderea debitului sangvin al inimii către creier determinând sincopa cardiogenă. Sincopa metabolică este determinată de scăderea oxigenării creierului, de scăderea glicemiei sau de diverși agenți toxici.

Recunoaște simptomele insolației

În cazul insolației, corpul nu-și mai poate regla singur temperatura. Într-un timp extrem de scurt, de 10-15 minute, temperatura ne poate crește până la un nivel periculos, mult peste cele 37 °C, iar acest lucru poate produce tulburări în întreg organismul. Apar simptome precum amețeala, starea de confuzie și de agitație, un comportament iritabil și un discurs neglijent, delir, amețeli și vomă, piele roșie și respirație rapidă, precum și creșterea ritmului cardiac. În unele situații, din cauza multitudinii de simptome care epuizează corpul, persoanele cu insolație pot leșina (lipotimie). Dacă nu se intervine rapid pentru a trata insolația, persoana afectată își riscă viața, deoarece poate intra în comă și se poate ajunge și la deces.

Prin transpirație se modifică şi compoziția sângelui

Odată cu transpirația, se pierd şi minerale, compoziția sângelui se modifică și, pe fondul unor carențe deja existente în organism, pot apărea leșinurile. Frecvente sunt situaţiile în care lipotimia este cauzată de hipoglicemie (scăderea sub nivelul normal a concentraţiei de glucoză din sânge), hipoxie (dezechilibru care constă în scăderea cantităţii normale de oxigen din ţesuturi) şi hipoxemie (când scade cantitatea de oxigen la nivelul sângelui arterial, precum şi presiunea arterială). Prevenim astfel de situații hidratându-ne cu ape minerale care au un conţinut adecvat de calciu, magneziu, sodiu şi potasiu. Dieta este şi ea importantă, iar fructele şi legumele te pot ajuta la remieralizarea și hidratarea organismului.

Vezi şi: De ce este periculoasă căldura pentru cei cu probleme ale venelor?

 

Mai multe