Ce este boala hepatică toxică sau hepatotoxicitatea?

23 martie 2023   Ce te doare

Se mai numește și hepatită toxică și poate provoca simptome grave sau leziuni hepatica dacă nu primești ajutor.

Medicamentele, suplimentele pe bază de plante, substanțele chimice, solvenții și alcoolul sunt toate cauzele posibile ale hepatotoxicității.

Ce se întâmplă în boala toxică hepatică?

Ficatul filtrează tot ceea ce intră în corpul tău. El îndepărtează alcoolul, drogurile și substanțele chimice din sânge. Apoi procesează reziduurile  nedorite, astfel încât să le poți elimina prin urină.

Uneori, pe măsură ce ficatul tău își face treaba pentru a-ți procesa sângele, se formează toxine. Ele produc inflamație și îți pot afecta ficatul.

Factori de stil de viață determină toxicitate la nivelul ficatului. Foto: Shuttesrtock

Boala toxică a ficatului poate fi ușoară sau severă. Dacă nu este tratată și continuă o perioadă, poate provoca cicatrici permanente sau ciroză hepatică. Acest lucru poate duce la insuficiență hepatică sau chiar la moarte. În unele cazuri severe, ca și în cazul acetaminofenului, chiar și utilizarea pe termen scurt poate fi suficientă pentru a provoca insuficiență hepatică.

Care sunt simptomele?

Dacă suferi de toxicitate hepatica, poți observa: febră, diaree, urina de culoare închisă, mâncărime, icter sau ochi și piele gălbui, dureri de cap, lipsa apetitului, greață, durere de stomac, vărsături, pierdere în greutate, scaun alb sau gri.

Simptomele pot apărea la câteva ore după ce intri în contact cu cauza. De asemenea, s-ar putea să te simți mai rău pe parcursul zilelor sau săptămânilor de expunere constantă.

Cauzele sunt diverse

Boala toxică a ficatului are multe cauze posibile. Unele sunt mai ușor de observat decât altele:

Medicamente. Multe medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) și medicamente pe bază de rețetă pot provoca boli hepatice toxice.

Calmante OTC: Acetaminofen (Tylenol), Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), aspirina, medicamente cu prescripție medicală precum: statine, antibiotice precum amoxicilină-clavulanat sau eritromicină, medicamente pentru artrită, cum ar fi metotrexat sau azatioprină, medicamente antifungice precum niacina, steroizii, medicamente antivirale pentru infecția cu HIV, cele pentru chimioterapie și, chiar și suplimente pe bază de plante.

Produse chimice și solvenți. Unele substanțe chimice de la locul de muncă vă pot dăuna ficatului. Câteva exemple sunt clorura de vinil, care este folosită la fabricarea materialelor plastice; o soluție de curățare uscată numită tetraclorură de carbon; paraquat-ul şi bifenili policloruraţi.

Ce îți crește riscul?

Este mai probabil să faci  boală hepatică toxică dacă: iei analgezice OTC mai mult decât doza recomandată, alături de consum cronic de alcool, ai deja o altă boală hepatică, cum ar fi ciroza, boala ficatului gras nealcoolic sau hepatita, bei alcool în timp ce iei anumite medicamente sau suplimente, lucrezi într-un loc de muncă care folosește substanțe chimice industriale care ar putea fi toxice, ești mai în vârstă, ești femeie, ai o mutație genetică care afectează cât de bine funcționează ficatul tău.

Cum se pune diagnosticul?

Dacă observi oricare dintre simptome și ai oricare dintre factorii de risc care îți pot crește riscurile de a avea boală toxică a ficatului, consultă imediat medicul.

Testele pentru diagnosticarea bolii hepatice toxice pot include:

Teste de sânge: Se caută nivelurile de enzime hepatice care pot arăta cât de bine funcționează ficatul tău.

Ultrasunete: Acest test imagistic utilizează unde sonore pentru a obține o imagine detaliată a ficatului.

Tomografie computerizată (CT): Acest test folosește un aparat special de raze X care se rotește în jurul corpului și trimite imagini către un computer care creează o secțiune transversală a corpului.

Biopsie hepatică: medicul va preleva o probă de țesut din ficat și o va examina la microscop pentru a verifica dacă există boli hepatice severe.

Tratament

Opriți expunerea: acesta este primul pas. Acest lucru implică, în funcție de caz, schimbarea medicamentelor, evitarea oricăror suplimente din plante sau substanțe chimice toxice pentru ficat, să nu bei alcool etc.

Simptomele se ameliorează adesea în câteva zile dacă încetezi expunerea la cauză.

Transplant hepatic: această opțiune este rezervată pentru leziuni hepatice severe

Cum previi hepatotoxicitatea?

Nu poți ști dinainte ce medicamente sau substanțe chimice ar putea cauza boli hepatice toxice. Iată câteva modalități prin care poți preveni acest lucru:

Ia doar medicamentele de care ai nevoie, conform insrucțiunilor.  Nu lua  suplimente care conțin plante sau ceaiuri care ar putea fi toxice pentru ficat. Verifică etichetele oricărui tratament naturist înainte de a-l lua.

Dacă iei mai mult decât doza recomandată de acetaminofen, nu bea alcool.

Urmează regulile de siguranță dacă utilizezi substanțe chimice sau solvenți la locul de muncă. Evită sau limitaează expunerea dacă poți.

Închide cu capace sigure toate medicamentele sau substanțele chimice din casă, astfel încât copiii să nu aibă acces la ele, și ei pot face toxicitate hepatică.

Citește și Care sunt substanțele pe care dermatologii nu și le pun niciodată pe față?

Mai multe