Aşa vede o persoană care are degenerescenţă maculară!

10 august 2023   Ce te doare

Numită şi boala vârstnicului, degenerescenţa maculară debutează după 50 - 60 de ani. 

Degenerescenţa maculară este o afecţiune manifestată prin degradarea maculei, zona centrală a retinei, care ajută la perceperea detaliilor şi ale culorilor din jur.

Există mai mulţi factori care contribuie la apariţia bolii, printre care: circulaţia sangvină deficitară, cazurile de degenerescenţă maculară în familie, hipertensiunea, bolile de inimă, excesul de greutate, nivelul crescut al colesterolului.

Rata cu care progresează degenerescenţa maculară poate varia de la o persoană la alta. În plus, degenerescența maculară poate afecta unul sau ambii ochi. Acest lucru va determina în ce măsură este afectată vederea unei persoane, informează medicalnewstoday.com.

Degenerescenţa maculară se depistează printr-un consult oftalmologic, în care medicul examinează câmpul vizual periferic şi central.

Ce simptome apar

„Degenerescența maculară se manifestă prin vedere încețoșată, apariția în câmpul vizual central a unor puncte albe sau negre, capacitate de adaptare scăzută la întuneric, atenție slăbită la detalii sau dificultate la citit.  

Pacienții care se confruntă cu dificultate la citit observă că literele apar întrerupte și au forme neregulate, iar liniile drepte în mod normal încep să aibă forme curbate sau ondulate”, explică dr. Andreea Ciubotaru.

De câte tipuri este

Degenerescența maculară este de 2 tipuri: uscată (nonexudativă) şi umedă (exudativă).

Forma uscată afectează 90% dintre pacienţii cu această boală. Se dezvoltă lent şi este favorizată de straturile de grăsime care se formează sub maculă. O persoană trebuie să ceară ajutorul medicului oftalmolog dacă simte nevoia mai multor surse de lumină când citeşte, dacă are vedere înceţoşată, în cazul în care culorile îşi pierd din intensitate.

Forma umedă apare în cazul în care s-a format deja degenerescenţa nonexudativă, pe fondul dezvoltării unor vase de sânge anormale, care produc sângerări ce deteriorează macula.

În partea stângă este vederea normală, iar fotografia cu copacul apare cu culorile obişnuite. La mijloc apare imaginea în cazul formei uscate a degenerescenţei maculare, în care fotografia cu copacul este distorsionată, iar în dreapta este imaginea cu forma umedă. În acest ultim caz, imaginea copacului este mult mai întunecată. Foto: Shutterstock

Care sunt consecinţele bolii?

„Degenerescența maculară nu provoacă orbirea totală, dar poate reduce sau elimina vederea centrală. Aceasta este necesară pentru desfășurarea activităților cotidiene, precum citit, condus sau recunoașterea persoanelor”, explică dr. Andreea Ciubotaru.

Vezi şi: TEST: Cât de bine vezi?

Mai multe