Află acum ce boli grave poţi preveni prin vaccinare

5 octombrie 2023   Ce te doare

Auzim deseori sintagma “un vaccin ne poate salva viața”. Însă este necesar să ne interesăm și să aflăm ce efecte au aceste vaccinuri asupra sănătății și, mai ales, care sunt efectele lor secundare. Am auzit vorbindu-se în jurul nostru despre difterie, tetanus, poliomielita, tuse convulsivă. Sunt boli care pot avea simptomatologie mai ușoară sau altele care pot aduce cu sine efecte secundare majore. În primele ore de viață, copiiilor li se administrează vaccinul împotriva hepatitei B  (o boală infecțioasă gravă a ficatului ) și în intervalul de 2-7 zile de viață primesc vaccinul pentru prevenirea tuberculozei. Începând apoi cu vârsta de două luni și continuând de-a lungul anilor, copiii sunt imunizați pentru mai multe boli.  “Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri ale umanității. Ele au prevenit și vor continua să prevină milioane de decese prin boli transmisibile atât la copii cât și la adulți. Chiar dacă unele dintre aceste boli sunt în prezent mai putin vizibile (poliomielita) sau au fost eradicate (variola) trebuie să continuăm să ne vaccinăm pentru a păstra ceea ceea ce a fost obținut prin eforturile mai multor generații”, spune Dr. Chicin Grațiana, medic primar epidemiolog la INSP, CRSP Timișoara.

Printre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, respectând schema recomandată de medicul de familie, se regăsesc:

-        difteria (mai rară în vremurile noastre, boala se manifestă prin prezența la nivelul gâtului de secreții și false membrane ce pot bloca căile respiratorii, sau, în alte cazuri, prin afectarea inimii sau a sistemului nervos)

-        tetanosul (boală infecțioasă cu simptome grave pentru pacienți constând în spasme dureroase ale mușchilor ce pot produce efecte negative serioase în interior corpului, cu o evoluţie severă şi letalitate crescută - între 30-60%)

-        tusea convulsivă (boală ce se manifestă prin tuse prelungită timp de săptămâni întregi sau chiar luni, cu mortalitate crescută la copiii mai mici de 6 luni)

-        poliomelita (virusul ce cauzează boala poate ataca sistemul nervos central provocând paralizii, inclusiv pentru toată viața).

-        Pneumonia (infecţiile pneumococice sunt cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae şi pot duce la pneumonie, septicemie şi meningită; în cel mai rău caz pot duce la leziuni cerebrale permanente sau chiar moarte). Vaccinul pneumococic poate fi administrat și persoanelor peste 65 de ani și bolnavilor cu diverse afecțiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, etc., administrându-se în doză unică.

Rujeola, rubeola și oreionul sunt prevenite prin vaccinarea inițială și apoi prin rapel cu vaccinul ROR.  Rujeola este o boală extrem de contagioasă cauzată de un virus care se transmite prin tuse și strănut, contact direct cu o persoană infectată sau contact direct cu secrețiile persoanelor infectate. Pe lângă erupțiile de pe piele, febră și alte simptome, rujeola poate avea complicații extrem de serioase ce includ: orbirea, encefalita, diareea severă, deshidratarea, infecții ale urechii, infecții respiratorii severe.

La rândul său, rubeola se transmite tot prin contact direct și este cea mai periculoasă pentru fetușii gravidelor infectate: sindromul rubeolei congenitale poate provoca avort spontan sau malformații congenitale, cardiace, de exemplu, conducând uneori la surditate și dizabilități intelectuale. 

Oreionul se transmite prin strănut, tuse sau contact cu saliva persoanei infectate și, deși la cei mai mulți copii oreionul este destul de ușor de suportat, la alții poate cauza probleme grave, de durată. Acestea includ meningita (o infecție gravă a membranelor ce învelesc creierul și măduva spinării) și surditatea. În cazuri rare, oreionul poate fi letal.

Speri Știi că va fi bine! Fă pașii necesari din timp!

Documentarea din surse autorizate (medicul de familie, pediatrul, medicul curant) cu privire la vaccinare, este cheia pentru a lua deciziile corecte. Încă din primele zile de viață și până la vârste înaintate există posibilitatea prevenirii complicațiilor unor boli prin vaccinarea preventivă împotriva acestora. Grija pe care o avem pentru cei dragi trebuie să înceapă prin informarea corectă, din surse sigure, motiv pentru care Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind vaccinarea pentru toate categoriile de vârstă, iar informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro .

Mai multe