Aceştia sunt factorii care ne slăbesc imunitatea!
Zilnic suntem expuşi mai multor agresori precum microbii. Printr-o reţea complexă, sistemul imunitar acţionează pentru a-i anihila. Cu cât avem un stil de viaţă sănătos, cu atât îi uşurăm activitatea, implicit suntem mai feriţi de boli.
Stresul şi lipsa somnului suficient ne pot slăbi sistemul imunitar. Foto: Shutterstock
Sistemul imunitar este cel mai bun scut care ne apără de virusuri şi chiar faţă de celulele maligne, de aceea, este important să ştim cum acţionează şi ce factori îl pot şubrezi.
Încă de la naştere, corpul este dotat cu un sistem de apărare capabil să recunoască substanţele străine şi nocive organismului (virusuri, bacterii, toxine), numite antigene. În afară de faptul că detectează agenţii patogeni, îi distruge şi memorează antigenul, pentru a reacţiona prompt când îl va întâlni din nou.
Imunitatea este clasificată ca: înnăscută, cea cu care ne naştem şi care nu se modifică de-a lungul vieţii, şi dobândită, care se formează în urma contactului cu diverse microorganisme sau după ce ne vaccinăm.
Care sunt factorii care pot afecta sistemul imunitar
►Vârsta înaintată. Pe măsură ce îmbătrânim, şi imunitatea poate încetini. Astfel, timusul şi măduva osoasă produc mai puţine celule imunitare necesare pentru lupta împtriva infecţiilor. Totodată, la vârsta a treia, carenţele nutritive sunt mai pronunţate, fiind posibil să existe deficit al unor vitamine esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.
►Toxinele. Indiferent dacă este vorba despre cele din mediu sau din ţigări, toxinele pot afecta activitatea normală a celulelor imunitare.
►Obezitatea. Excesul de kilograme slăbeşte sistemul imun, ceea ce înseamnă că virusurile şi bacteriile invadează mai uşor organismul, crescand riscul de infecţii dinverse - viroze, gripă, COVID-19.
►Alimentaţia dezechilibrată. O dietă în care predomină alimentele sărace în vitamine şi minerale poate reduce producția și activitatea celulelor imunitare sau a anticorpilor.
►Bolile cronice pot să scadă eficienţa sistemului imunitar de a apăra corpul de diverse infecţii. În plus, cei cu boli cronice au un risc mai mare de complicaţii.
►Stresul cronic eliberează hormoni precum cortizolul, care pot scădea acţiunea unor elemente ale sistemului imunitar precum globulele albe.
►Lipsa somnului suficient. Odihna este o perioadă de refacere a organismului, când se eliberează un tip de citokină care combate infecţiile. Prea puţin somn reduce nivelul acesteia, precum şi pe cel al altor celule imunitare.
Vezi şi: Cele mai bune alimente pentru o imunitate de fier
De ce suntem mai vulnerabili în sezonul rece
Pe măsură ce zilele reci îşi fac apariţia, avem tendinţa de a petrece mai mult timp în locuinţe, iar astfel virusurile se răspândesc mai repede. De asemenea, obişnuim să aerisim mai puţin decât în zilele cu soare, ceea ce favorizează înmulţirea virusurilor şi, implicit, riscul de a le contracta. Totodată, vremea rece în sine poate slăbi imunitatea.