Acestea sunt simptomele cancerului la stomac!
Cancerul gastric debutează când există o creștere anormală a celulelor sănătoase la nivelul mucoasei stomacului.
Diagnosticarea precoce a cancerului de stomac se face cu ajutorul endoscopiei superioare digestive. Foto: Shutterstock
Cancerul gastric debutează când există o creștere anormală a celulelor sănătoase la nivelul mucoasei stomacului. Înmulțirea necontrolată a acestora determină apariția tumorii, care poate fi benignă (nu este cancer) sau malignă (este cancer). Dacă tumora este malignă, aceasta crește și se poate răspândi și în alte zone ale corpului, în ficat, plămâni sau oase. Factorii de risc pentru apariția cancerului gastric sunt: infecţia cu Helicobacter pylori, vârsta înaintată (persoanele cu vârste de peste 60 de ani sunt mai predispuse), sexul (bărbații sunt de două ori mai afectați), fumatul, istoricul familial și consumul de alimente bogate în sodiu (mezeluri, conserve, pește și carne afumată). Din păcate, cancerul la stomac este depistat adesea în stadii avansate, de aceea este nevoie să fie făcute controale regulate, care să includă și ecografia abdominală şi endoscopia superioară digestivă.
Arsurile gastrice
La început, cancerul de stomac se poate manifesta prin arsuri gastrice sau pirozis. De asemenea, acestea pot fi însoțit de dureri arzătoare în partea superioară a pieptului și a gâtului. Simptomele pot fi confundate inițial cu cele ale alte afecțiuni comune, dar persistența lor poate indica prezența tumorii. Dacă pirozisul se poate trata cu antiacide, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar dacă te confrunți cu acest simptom pe o perioadă mai lungă, iar medicamentele nu își fac efectul, este necesar să ceri sfatul unui gastroenterolog.
Balonarea
Un alt simptom care apare la început este balonarea sau meteorismul, adică umflarea abdomenului. Când cancerul gastric debutează, peretele stomacului devine rigid, ceea ce împiedică trecerea normală a alimentelor și lichidelor prin stomac, favorizând balonarea. De asemenea, tumora în sine poate afecta funcția normală a stomacului, ceea ce duce la acumularea de gaze intestinale. Dacă experimentezi balonare persistentă și excesivă, cere sfatul unui medic!
Lipsa poftei de mâncare
Pe măsura ce afecțiunea evoluează, persoanele afectate se pot confrunta cu o pierdere a apetitului. Se simt sătule, chiar și după ce au consumat doar 20% din porția pe care obișnuiau să o mănânce în mod obișnuit. De asemenea, pierderea inexplicabilă în greutate poate fi un semn al cancerului gastric, în special în stadiile avansate ale bolii.
Sângerare digestivă
Un alt simptom frecvent, care apare în stadiile avansate, este sângerarea digestivă (melena). Acesta se manifestă prin scaun închis la culoare, care conține particule de sânge negru. Acest simptom rezultă din amestecul sângelui cu enzimele digestive, care oxidează în timpul tranzitului intestinal, de unde și culoarea închisă. De asemenea, acest simptom poate fi asociat și cu ulcerul gastric. Dacă observi o schimbare a culorii scaunului, medicul îți poate recomanda să faci teste de sânge, o endoscopie sau colonoscopie pentru a stabili diagnosticul corect.
Ce alte semne pot să apară
Unele simptome ale cancerului gastric sunt specifice și altor afecțiuni. Prin urmare, persistența lor poate fi un indicator al bolii. Dacă acestea nu se îmbunătățesc în urma tratamentului obișnuit, este necesar să consulți un medic.
• Disfagie, care se caracterizează prin probleme de înghițire ale alimentelor;
• Grețuri și vărsături, cauzate de obstrucția stomacului;
• Anemie, care se poate manifestă printr-o senzație de oboseală sau lipsă de energie.