Acest obicei alimentar poate reduce drastic riscul de apariție a bolii Parkinson
Boala Parkinson are un impact major asupra calității vieții individului și familiei acestuia, iar studii recente arată că obieciurile alimentare au legătură cu instalarea bolii dar și cu supraviețuirea după ce persoana o dobândește.
Un nou studiu publicat recent de JAMA Network Open, citat de MSN Health dezvăluie, o legătură evidentă între obiceiurile alimentare și ratele de mortalitate ale persoanelor care au Prakinson.
Alimentele cât mai puțin perparate termic ajută în Parkinson. Foto: Shutterstock
În studiul intitulat „Asocierea dietei și a activității fizice cu mortalitatea în rândul adulților cu boala Parkinson”, cercetătorii au analizat 1.251 de participanți care au fost diagnosticați anterior cu boala Parkinson și care au fost implicați într-una din cercetările care a cuprins perioada 1986-2012, sau din 1984-2012. Dintre participanții analizați, 52,1% erau bărbați care au fost diagnosticați cu boala Parkinson la o vârstă medie de 73,4 ani.
Privind indicele național al decesului, cercetătorii studiului au descoperit că 942 de participanți au murit pe parcursul celor 32-34 de ani care au urmat cercetării inițiale. Activitatea fizică și dieta tuturor participanților au fost, de asemenea, analizate în raport cu indicele de alimentație sănătoasă alternativă, prescurtat AHEI.
„[AHEI] analizează modul în care anumite combinații de alegeri alimentare pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum cancerul, bolile cronice de rinichi, bolile cardiovasculare sau diabetul”, a declarat Dr. Laura Purdy, pentru Eat This, Not That, citată de MSN Health. „Există un sistem de notare bazat pe tipurile și cantitățile anumitor alimente, iar apoi scorul este corelat cu probabilitatea sau improbabilitatea de a dezvolta boli cronice”.
Studiul a constatat că cei care obțin cele mai mari scoruri de supraviețuire consumau diete mai sănătoase înainte de a fi diagnosticați cu boala Parkinson și aveau un risc de mortalitate cu 31% mai mic. Cei care au început să aibă o dietă mai sănătoasă după ce au fost diagnosticați aveau un risc de mortalitate cu 43% mai mic. Aceste procente au fost chiar mai mari pentru participanții care au inclus activitatea fizică în rutina lor obișnuită.
„Am descoperit că dieta și nivelurile de activitate fizică înainte de debutul clinic al bolii Parkinson au fost asociate cu riscul de mortalitate ulterior, ceea ce înseamnă că obiceiurile de viață ar putea avea un efect pe termen lung asupra sănătății umane”, a declarat cercetătorul principal Xinyuan Zhang, de la Harvard Medical School. Zhang a adăugat că atunci când vine vorba de a face schimbări pozitive în dieta ta, „Nu este niciodată prea târziu să începi”.
„Este important să includeți alimente dintr-o varietate de surse, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, nuci, leguminoase, pește și grăsimi în mod moderat, care s-a dovedit, de asemenea, că scade riscul de boli cardiovasculare”.
Prin urmare, obiceiul zilnic de a mânca variat, alimente din diferite surse, cât mai proaspete vă ajută atât în privința protecției cât și în privința longevității după dobândirea unor boli, arată studiile.
Citește și Ce informații trebuie să nu ascunzi de medicul tău