Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Studiul își propune recunoașterea screeningului efectuat în timpul controalelor stomatologice de rutină ca metodă de prevenție pentru diabetul de tip 2.
Diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din Europa și este recunoscut pe scară largă ca având o legătură puternică cu bolile severe ale gingiilor (parodontită). Se estimează că 74 de milioane de adulți (11,9% dintre bărbați și 10,9% dintre femei) și aproximativ 300.000 de copii și adolescenți sunt diagnosticați cu diabet zaharat în regiunea europeană a OMS, unde diabetul de tip 1 este cel mai răspândit. Numărul deceselor cauzate de diabet este în creștere și se preconizează că se va dubla în perioada anilor 2005 și 2030. Incidența bolii crește din cauza îmbătrânirii populației și a prevalenței tot mai mari a factorilor de risc: se estimează că 1 din 10 europeni va trăi cu diabet până în 2045.
În România, prevalența diabetului este de 8,4%-11,6% la adulți, dintre care 21,3% nu au fost diagnosticați încă. Conform Federației Internaționale de Diabet, numai în 2021 peste 1.199.000 de cazuri totale de diabet au fost înregistrate în rândul adulților. Mai mult, se estimează că 1 din 3 persoane care trăiesc cu diabet zaharat rămân nediagnosticate, iar jumătate dintre acestea nu vor beneficia de tratament adecvat. Netratat la timp, diabetul poate duce la complicații pe termen lung sau poate pune chiar viața în pericol.
Pentru a ajuta la depistarea diabetului de tip 2, Haleon a sprijinit studiul INDICATE-2, care vizează recunoașterea screeningului efectuat în timpul controalelor stomatologice de rutină ca metodă de prevenție.
„Rolul nostru de producător în industria sănătății orale nu este doar de a oferi produse de cea mai înaltă calitate, ci și de a încuraja prevenția și educația în rândul pacienților. Sperăm că rezultatele studiului realizat în Marea Britanie vor ajuta la dezvoltarea unui nou sistem de îngrijire care identifică și tratează în mod proactiv diabetul, prin valorificarea expertizei profesioniștilor din domeniul sănătății orale, o inițiativă care ar putea fi implementată și în România. De asemenea, studiul ar trebui să atragă atenția asupra legăturii dintre sănătatea orală și sănătatea generală, care este în acord cu scopul nostru la Haleon – acela de a oferi produse pentru sănătatea de zi cu zi, cu umanitate”, a precizat Cătălin Dragoș Crânguș, country manager Haleon România.
Studiul este realizat de oameni de știință de la Universitatea din Birmingham în parteneriat cu Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire (NIHR) din Marea Britanie. Acesta pornește de la dezvoltarea unui nou scor numit riscul de diabet în scorul de igienă orală (DDS), pentru a fi utilizat de medicii dentiști în depistarea pre-diabetului și a diabetului în timpul controalelor stomatologice de rutină.