A început să-l doară piciorul, după un zbor mai lung. Ce-a aflat bărbatul când s-a dus la medic

2 decembrie 2024   Ce te doare

Durerile persistente de picioare în timpul mersului, crampele, umflarea membrelor inferioare sau a coapsei, senzația de căldură la nivelul piciorului sau schimbarea culorii tegumentului sunt semne și simptome care pot indica o afecțiuni gravă - tromboză venoasă profundă. Această boală este caracterizată de formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene profunde.

Nediagnosticată și netratată la timp, boala poate genera complicații dintre cele mai severe, chiar amenințătoare de viață, precum o embolie pulmonară. De aceea, este foarte important ca pacienții să se adreseze medicului imediat ce observă manifestări clinice care ar putea indica o tromboză venoasă profundă.

Cu un astfel de diagnostic s-a confruntat și Mihail, în vârstă de 56 de ani. Deși avea o viață activă și nu avusese niciodată probleme de sănătate, în urma unui zbor prelungit cu avionul, bărbatul a început să resimtă durere în piciorul stâng. Durerea nu s-a ameliorat nici după odihnă, astfel încât bărbatul a decis să meargă la spital, unde i s-a pus diagnosticul de tromboflebită. Ulterior, a mai cerut o opinie medicală, de această dată medicul spunându-i că vena safenă era trombozată și i-a recomandat înlăturarea acesteia. Mihail a acceptat operația, care a decurs fără probleme.

Totul părea în regulă, până într-o noapte, când pacientul s-a trezit transpirat și cu piciorul umflat și vânăt. A mers de urgență la spital, unde a fost investigat și a primit tratament. Pentru că piciorul tot nu se dezumfla, Mihail și-a făcut o programare la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR.

După mai multe investigații specifice, Dr. Rodica Niculescu a stabilit diagnosticul: tromboză venoasă profundă ilio-femuro-poplitee a membrului inferior stâng, o complicație severă a tromboflebitei, afecțiune cu care pacientul fusese diagnosticat inițial.

Mihail avea nevoie de tratament pentru tromboză, iar Dr. Rodica Niculescu i-a recomandat o intervenție endovasculară, mai exact o procedură de tromboaspirație cu sistemul AngioJet, prin care cheagurile de sânge au fost distruse prin aspirație activă. Pentru restabilirea fluxului de sânge, Dr. Rodica Niculescu a efectuat și o angioplastie cu balon.

Tratamentul endovascular a decurs fără probleme și s-a încheiat cu succes, recuperarea pacientului a fost rapidă, iar spitalizarea de scurtă durată. În prezent, Mihail se simte foarte bine, nu mai are durere în picior, respectă toate recomandările medicale și revine periodic la control la Dr. Rodica Niculescu.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate în condiții de maximă siguranță în Laboratorul de Cateterism, dotat cu aparatură ultraperformantă, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7. Intervențiile endovasculare, printre care se numără tromboaspiratie, aterectomie, coronarografie și angioplastie, sunt realizate de cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, cu foarte multă experiență, cu ajutorul unor echipamente și tehnologii de ultimă generație.

Mai multe