Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci alimente picante?
Ardeiul conține substanțe iritante și așa se explică de ce transpiri în timp ce mănânci.
Oamenii iubesc sau ocolesc mâncarea picantă. Acest tip de mâncarea poate acoperi o gamă largă de variante, dar ne vom referi în special la ardei iute. Acesta include un ingredient activ numit capsaicină, care este de fapt „un iritant”, potrivit profesorului Stuart Bloom, consultant gastroenterolog la The Wellington Hospital, parte a HCA Healthcare UK.
Iată care sunt reacțiile corpului tău când iei o masă picantă, condimentată.
Reacții fizice
„Ingredientul capsaicina are efect asupra stimulării fluxului sanguin în intestin și asupra creșterii producției de mucus”, explică Bloom și pate provoca, de asemenea, diaree.
Condimentele picante sunt foarte apreciate de anumite persoane. Foto: Shutterstock
Oricât de delicioasă ar fi mâncarea picantă pentru mulți oameni, este totuși un iritant, spune Bloom: „Cu siguranță este asociată cu risc de indigestie și senzații de arsură la stomac”. Cu toate acestea, efectul pe care îl are asupra corpului tău diferă cu adevărat de la o persoană la alta – explicând de ce unii oameni vor pune bucuroși pudra de boia pe alimente, iar alții încep să transpire la propriu.
Bloom spune: „Dacă aveți afecțiuni de bază, cum ar fi indigestie, colită, boala Crohn, atunci alimentele picante pot agrava simptomele. Mâncarea condimentată îți va provoca diaree, așa că dacă ai o astfel de afecțiune, alimentele picante se vor agrava adesea.”
Uneori poți reacționa fizic la ceea ce mănânci și dincolo de intestin și digestive, s-ar putea să te trezești fierbinte, deranjat și puțin transpirat. „Stimulează fluxul sanguin și provoacă un fel de reacție reflexă, iar porii se dilată”, explică Bloom. „Unele dintre uleiurile din alimentele picante au de fapt un efect asupra fluxului pielii și obțineți un răspuns de transpirație.”
Cu toate acestea, există un motiv pentru care ai putea continua să căutați mâncare din ce în ce mai picantă. Consumul de ardei iute poate elibera endorfine și explica de ce te simți atât de bine după o masă condimentată, chiar dacă gura ta este încă puțin amorțită.
Dacă ceva este extrem de picant, este posibil să ai o reacție fizică și mai mare, inclusiv vărsături.
Efecte asupra sistemului imunitar
Deși există câteva sugestii că mâncarea picantă poate întări sistemul imunitar, Bloom spune că nu s-au făcut suficiente cercetări în această privință, dar nu totul este pierdut, mai ales dacă sunteți predispus la curry fierbinte cu note de turmeric. „Turmericul pare să întărească sistemul imunitar și există destul de multe cercetări despre efectul turmericului asupra colitei și bolii Crohn”, explică Bloom. „Deși nu este un condiment iute, este un condiment și este prezent în multe feluri de mâncare picante.”
Mancarea picantă și pofta de mâncare
Bloom consideră că acesta este un domeniu de cercetare deosebit de interesant, deoarece dovezile sunt contradictorii. El citează un studiu din China Kadoorie Biobank din 2014, „care a arătat că mâncarea picantă este asociată cu creșterea în greutate”, dar notează că nu a analizat cauza și efectul și este nevoie de mai multe cercetări în zona aceasta.
Pe de altă parte, Bloom menționează alte studii care arată faptul că capsaicina „de fapt poate crește consumul de calorii și poate reduce apetitul. Deci, există câteva dovezi care sugerează că alimentele picante ar putea ajuta la reglarea poftei de mâncare, mai degrabă decât să te facă să te îngrași.”
Concepții greșite
Bloom vrea să elimine câteva mituri construite în jurul mâncărurilor condimentate. „Mulți oameni au crezut că alimentele picante cauzează ulcere, dar de fapt nu există nicio dovadă care să susțină că asta se întâmplă”, sugerează el.
„Mirodeniile au rol în reducerea producției de acid, stimularea alcalinelor, stimularea mucusului și stimularea fluxului sanguin. În orice caz, puteți susține că alimentele picante ajută de fapt digestia și ajută la circulația sângelui către intestin.”
Modul în care corpul reacționează la mâncarea picantă poate varia de la o persoană la alta, posibil în funcție de orice probleme digestive subiacente, de cât de sensibil este corpul tău și, desigur, dacă îți place sau nu acest tip de mâncare!
Sursa: Independent