Ce să faci când îți curge sânge din nas?

6 noiembrie 2024   Sănătate

Sângerările nazale, cunoscute și sub denumirea de epistaxis, sunt destul de des întâlnite și apar atunci când vasele mici de sânge din nas se sparg.

Poate că ți s-a întâmplat deja în sezonul rece sau când ai simțit aerul din încăpere prea uscat. Uneori, simplul fapt că îți zgârii nasul poate provoca o sângerare. În general, sângerările nazale nu sunt o problemă medicală gravă, dar uneori pot necesita atenție medicală.

În cele mai multe cazuri, sângerările nazale nu sunt periculoase.Foto: Shutterstock

Când să ceri ajutor de urgență pentru o sângerare nazală

Este important să știi când să iei în serios o sângerare nazală și să ceri ajutor:

1.   Dacă sângerarea e abundentă și pare să depășească o cantitate normală de sânge.

2.   Dacă durează mai mult de 30 de minute și nu se oprește.

3.   Dacă te simți amețit sau slăbit, semn că pierzi prea mult sânge.

4.   Dacă sângerarea apare după o căzătură sau un accident în care nasul sau capul au fost afectate. O sângerare post-accident poate indica o fractură nazală.

Cum să tratezi o sângerare nazală obișnuită

Dacă ai o sângerare nazală comună, iată ce ar trebui să faci pentru a o opri:

1.   Stai așezat și apleacă-te ușor înainte. E important să nu stai culcat, iar capul să fie ridicat. Apleacă-te înainte pentru ca sângele să nu ajungă în gât, ceea ce poate provoca senzații de greață.

2.   Suflă ușor nasul pentru a elimina cheagurile de sânge care s-ar putea forma.

3.   Ciupirea nasului: Folosește-ți degetul mare și arătătorul pentru a apăsa nările, menținând presiunea timp de 10-15 minute. Respiră pe gură. Ciupirea pune presiune pe vasele de sânge și ajută la oprirea sângerării.

Dacă sângerarea nu se oprește, repetă procedeul pentru încă 15 minute, fără să îți eliberezi nasul pentru a verifica dacă s-a oprit sângerarea. Dacă nu reușești să oprești sângerarea după al doilea încercare, solicită asistență medicală de urgență.

Cum să previi o nouă sângerare nazală

După ce sângerarea s-a oprit, iată câteva sfaturi pentru a preveni reapariția acesteia:

  • Nu-ți zgâria sau sufla nasul. Orice presiune sau iritare poate cauza o nouă sângerare.
  • Nu apleca capul sub nivelul inimii și evită ridicarea de greutăți timp de câteva ore.
  • Aplică un unguent sau gel salin, antibiotic sau vaselină pe interiorul nasului. Concentrează-te în special pe septul nazal, partea din mijloc a nasului.
  • Folosește un umidificator, mai ales dacă aerul din casă este uscat. Aburul, umidificatoarele sau aplicarea unui prosop cu gheață pe puntea nazală te pot ajuta.

Dacă totuși reapare o sângerare, repetă procedurile de prim ajutor. De data aceasta, pulverizează mai întâi un spray nazal cu oxymetazolină pe ambele părți ale nasului, apoi ciupește din nou nasul. Dacă sângerarea persistă, contactează un medic.

Nu ezita să îți contactezi medicul dacă:

1.   Ai sângerări nazale frecvente. S-ar putea să ai nevoie de o cauterizare a vaselor de sânge. Cauterizarea este un tratament prin care vasele de sânge sunt sigilate prin ardere ușoară, folosind un curent electric, azotat de argint sau un laser. Medicul poate să introducă și o bucată de tifon specială sau un balon de latex în nas, pentru a pune presiune pe vasul de sânge și a opri sângerarea.

2.   Urmezi un tratament cu anticoagulante (medicamente care subțiază sângele, precum aspirina sau warfarina). În acest caz, medicul ar putea ajusta doza pentru a preveni alte sângerări.

Sursa: Mayo Clinic

Mai multe