Ce legătură există între anumite alimente și căderea părului?

14 iunie 2023   Sănătate

Știi deja că există grăsimi sănătoase și grăsimi nesănătoase, care au impact, în mod diferit asupra organismului.

Grăsimile sănătoase precum avocado, uleiul de măsline și somonul sunt legate de numeroase beneficii pentru sănătate, de la o sănătate mai bună a inimii la un sistem imunitar mai puternic.

Ceea ce mănânci afectează rădăcinile părului. Foto: Shutterstock

Grăsimile nesănătoase, inclusiv grăsimile din carne roșie și alimente prăjite, sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și anumite tipuri de cancer.

Acum, cercetările sugerează că o dietă bogată în grăsimi nesănătoase poate fi, de asemenea, legată de căderea părului, avertizează Yahoo Health.

Într-un studiu recent publicat de Nature, o echipă de oameni de știință de la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Tokyo a decis să investigheze efectele unei diete bogate în grăsimi asupra organismului.

Ei au folosit șoareci adulți pentru a-și desfășura experimentul și i-au hrănit pe unii dintre ei cu o dietă bogată în grăsimi.

Un alt grup de șoareci a primit o dietă standard. Deoarece cercetările anterioare sugerează că persoanele supraponderale sunt mai predispuse să aibă părul rar și petece de chelie, echipa a presupus că șoarecii care urmează o dietă bogată în grăsimi ar experimenta mai des căderea părului.

Cercetătorii au avut dreptate. În doar patru zile, șoarecii care urmau o dietă bogată în grăsimi au dezvoltat petece de chelie. Șoarecii mai în vârstă au suferit cel mai mult de acest efect, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă care urmează o dietă bogată în grăsimi sunt cele mai predispuse la căderea părului produsă de grăsimi.

De ce se întâmplă așa?

Potrivit autorilor studiului, alimentele grase pot epuiza celulele stem ale foliculilor de păr sau celulele cu viață lungă din foliculii de păr. În timpul unui ciclu normal de creștere a părului, celulele stem ale foliculilor de păr se activează și se reîncarcă pentru a crea o rădăcină sănătoasă, ceea ce duce la creșterea părului. Într-un ciclu anormal, aceste celule stem nu se activează.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi ar putea contribui la un ciclu anormal prin introducerea de molecule inflamatorii în organism. Aceste molecule provoacă stres oxidativ și blochează regenerarea foliculilor de păr, rezultând foliculi mai mici și căderea mai rapidă a părului.

Cum să previi fenomenul?

Dacă te-ai confruntat cu căderea părului mai mult decât de obicei, nu ești singurul. Deși mulți oameni consideră că rărirea părului și chelia sunt probleme care afectează bărbații, se estimează că 50% dintre femei se vor confrunta cu o cădere vizibilă a părului de-a lungul vieții.

Din fericire, căderea părului cauzată de o dietă bogată în grăsimi este prevenibilă. Un studiu publicat în Archives of Dermatological Research a constatat că o dietă mediteraneană ar putea reduce riscul de alopecie androgenetică. Alopecia androgenetică este tipul de cădere a părului care începe de obicei deasupra ambelor tâmple, determinând retragerea liniei părului. Deși această afecțiune nu este reversibilă, consumul de ierburi proaspete și legume proaspete ar putea încetini apariția acesteia.

Un alt articol publicat în Dermatology Practical & Conceptual Journal a afirmat că deficiențele nutriționale pot afecta structura și creșterea părului.

Deci, poți începe prin a reduce consumul de produse de patiserie, mezeluri, brânzeturi, prăjeli și alte alimente care sunt bogate în grăsimi saturate. Consumul de alimente întregi bogate în vitamine și minerale poate împiedica dezvoltarea unei deficiențe de vitamine sau minerale care poate contribui la căderea părului. În plus, eliminarea factorilor de stres din viața ta te poate ajuta să vezi o revitalizare a creșterii părului.

Este important să înțelegeți că rărirea părului este un fenoment complex și implică mai mulți factori diferiți, dar eliminând doar unul, alimentele grase, poți încetini procesul de pierdere a podoabei

Mai multe