Ce legătură este între a sta la soare și sănătatea prostatei?
Câteva minute petrecute la soare te pot face să te simți mai fericit. Potrivit Medical News Today, o doză sănătoasă de vitamina D poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și a prezenței, la reducerea durerii fizice, la sporirea senzației de relaxare și, dacă stai lângă o fereastră, te poate face să simți o satisfacție mai mare la locul de muncă. Deși la prima vedere nu pare direct corelat, statul la soare poate avea, de asemenea, beneficii pentru sănătatea prostatei.
Prostata contribuie la producerea spermei și ajută la deplasarea spermei prin uretră pentru a fi expulzată din corp prin ejaculare. Aproximativ de mărimea unei nuci, glanda cântărește doar aproximativ 28 de grame, conform Cleveland Clinic.
Vitamina D, sintetizată în prezența soarelui, ajută sănătatea prostatei. Foto: Shutterstock
Prostata este susceptibilă la cancer, mai ales la bărbaţii, un factor de risc fiind hiperplazia benignă de prostată sau prostată mărită. Johns Hopkins Medicine raportează că această afecțiune afectează aproximativ 1 din 4 bărbați până la vârsta de 55 de ani.
Soarele poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată
Petrecerea timpului în aer în soare, încă din tinerețe, poate aduce beneficii sănătății prostatei tale pe termen lung, conform descoperirilor unui studiu din 2007 publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Deși expunerea limitată la soare la vârsta adultă avea încă beneficiul de a reduce riscul de deces prin cancer de prostată, bărbații care primeau suficient soare în tinerețe, precum și la vârsta adultă, erau mai puțin susceptibili să dezvolte cancer de prostată. Astfel de descoperiri au fost similare cu cele dintr-un studiu de mare amploare din 2005, publicat în Cancer Research, în care cercetătorii au determinat că riscul de a dezvolta cancer de prostată a fost redus la jumătate pentru bărbații cu o expunere mai mare la soare comparativ cu cei care stădeau mai puțin la soare.
Mai mult, pentru bărbații cu anumite mutații genetice, expunerea la soare a redus riscul de cancer de prostată cu 65%. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să petreci ore întregi stând la soare. Mai degrabă decât razele UV în sine oferind beneficiul, cercetătorii indică producția de vitamina D ca mecanism protector, subliniind că există multe moduri de a obține cantități adecvate de vitamina D fără a crește riscul de cancer de piele.
Crește riscul de cancer de piele?
Reducerea riscului de cancer de prostată și creșterea riscului de cancer de piele, ambele asociate cu o expunere mai mare la soare, au fost subiectul unui studiu publicat în 2007 în British Journal of Cancer, unde cercetătorii au analizat peste 500 de pacienți cu cancer de prostată și peste 400 de bărbați cu carcinom bazocelular (cancer de piele). Grupul de control a fost compus din 365 de pacienți cu prostată mărită. Rezultatele studiului au arătat că factori precum arsurile solare din copilărie, băile de soare ocazionale sau frecvente, precum și expunerea la soare în timpul săptămânii și/sau weekend-ului păreau să reducă riscul de cancer de prostată. Cu toate acestea, arsurile solare din copilărie, vacanțele anuale într-un climat însorit și expunerea la soare în weekend au fost arătate că sporesc riscul de carcinom bazocelular.
Pe de altă parte, stând toată ziua în interior poate afecta negativ tensiunea arterială și sănătatea noastră generală, așa că este important să ieși regulat afară, în aer liber și la soare. În loc să te bronzezi, însă, unii experți sugerează să cauți vitamina D în alte surse.
"Dacă studiile viitoare continuă să arate reduceri ale riscului de cancer de prostată asociate cu expunerea la soare, creșterea aportului de vitamina D din dietă și suplimente poate fi soluția cea mai sigură pentru a atinge niveluri adecvate de vitamina D," au declarat cercetătorii din studiul Cancer Research din 2005 pentru ScienceDaily.
Sursa: Health Digest