Ce alimente pot zăpăci hormonii?

8 decembrie 2023   Sănătate

Iată de ce acest lucru contează pentru sănătatea ta generală.

Când vine vorba de susținerea sănătății hormonale, sau orice obiectiv de sănătate, este nevoie de cele mai bune alimente. La urma urmei, „mulți hormoni sunt afectați de dietă, inclusiv insulina, cortizolul și hormonii reproductivi”, explică Casey Kelley, medic și fondator al Case Integrative Health. Dar, în egală măsură, include și evaluarea alimentelor din dietă, care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății și funcționării normale a hormonilor.

Potrivit dr. Kelley, motivul pentru care nutriția ne afectează hormonii din organism este că hormonii sunt legați de intestin, care este influențat de alimentele pe care le consumăm și care este implicat în multe domenii ale bunăstării, inclusiv în funcția imunitară și sănătatea mintală. Astfel, susținând sănătatea microbiomului intestinal prin alimentele pe care le consumi (sau nu), poți promova și sănătatea hormonală generală.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că există zeci de hormoni în organism. Modul în care alimentele afectează acești hormoni variază, de asemenea, în funcție de hormonul specific și de persoană. În plus, deși ajustarea dietei poate ajuta cu siguranță la reglarea hormonilor, nu poate vindeca un dezechilibru hormonal diagnosticat (adică niveluri prea scăzute sau prea ridicate ale anumitor hormoni), spune Frances Largeman-Roth, RDN, dietetician și autor. de Tava cu gustări de zi cu zi. În acest caz, probabil că vei avea nevoie de medicamente de la un medic și de alte modificări ale stilului de viață.

Carnea roșie este printre alimentele de evitat. Foto: Shuttrstock

Dar iată cele mai bune alimente care pot afecta sănătatea hormonală și despre care experții spun că le recomandă, dar și cele pe care ar trebuie să le eviți sau să le limitezi.

Carnea roșie

Potrivit Largeman-Roth, atât carnea roșie procesată, cât și cea neprocesată este legată de un risc crescut de endometrioză, o afecțiune marcată de niveluri ridicate de estrogen.(estrogenul este un hormon reproductiv feminin și cunoscut și sub numele de estradiol).

Într-un studiu din 2019, cercetătorii au descoperit că femeile care au mâncat mai mult de două porții de carne roșie pe zi au avut cu 56% mai multe riscuri de a dezvolta endometrioză decât cele care au mâncat mai puțin de o porție de carne roșie pe săptămână. Carnea roșie crește nivelul de estrogen și inflamație, contribuind la dezvoltarea endometriozei.

Din fericire, există multe alternative gustoase la carne roșie, inclusiv carnea de pasăre și pește, iar fasolea este o opțiune delicioasă și accesibilă.

Alimente și băuturi cu cofeină

Potrivit dr. Kelley, cofeina poate crește cortizolul, hormonul stresului. În plus, dacă consumi cofeină prea aproape de ora de culcare, aceasta poate interfera cu un somn de calitate - o situație care crește și nivelul de cortizol.

Totuși, nu trebuie să renunți la cafeaua sau ceaiul zilnic în numele sănătății hormonale. Dr. Kelley sugerează să rămâi la o limită de aproximativ una sau două căni de băuturi cu cofeină pe zi.

Ciocolata și unele medicamente conțin și cofeină, așa că va trebui să fii atent la ele.

Alimente ultraprocesate, bogate în zahăr

Consumul de alimente foarte procesate, în special cele cu mult zahăr, te poate afecta negativ. Mai exact, s-a demonstrat că aportul în exces de zahăr promovează rezistența la insulină; acest lucru se întâmplă atunci când celulele tale răspund slab la insulină, un hormon care ajută la controlul zahărului din sânge. În cele din urmă, rezistența la insulină poate crește riscul de diabet de tip 2, așa că este esențial să o ții sub control.

Lactate

Conțin în mod natural hormoni: prolactină, estrogen, progesteron, corticoizi, androgeni, factor de creștere asemănător insulinei-1 și prostaglandine”, spune dr. Kelley. Obținerea unor doze suplimentare din acești hormoni – indiferent dacă provin din medicamente, plante sau produse lactate – poate provoca efecte biologice dăunătoare, notează ea.

Alcool

„Alcoolul poate afecta mai multe căi hormonale, inclusiv cele care implică hipotalamusul și glanda pituitară”, spune Largeman-Roth. Aceste componente sunt responsabile de producerea hormonilor de reproducere, inclusiv estrogen și progesteron. Drept urmare, aportul mare de alcool poate provoca tulburări ale ciclului menstrual, fertilitate și libido, adaugă ea.

Din fericire, există o mulțime de moduri de a savura o băutură delicioasă și răcoritoare, cu puțin sau deloc alcool.

Sursa: Real Simple

Mai multe