Câte zile de sângerare sunt normale în timpul menstruației?

9 martie 2023   Sănătate

La un moment dat, majoritatea femeilor se întreabă dacă ciclul lor menstrual este normal, mai ales dacă durata menstruației variază de la un ciclu lunar la altul.

Menstruația normală poate dura de la una până la șapte zile. Majoritatea femeilor cu cicluri menstruale regulate au perioade care durează în medie de la trei până la cinci zile, scrie Very Well Health.

Este perfect normal ca menstruația să varieze ușor de la ciclu la ciclu. Ar trebui să fii atentă la extreme, adică perioadele foarte ușoare sau foarte grele.

Sângerările excesive  pot fi semnul unei probleme de sănătate subiacente și pot duce la anemie (scăderea globulelor roșii). Foto: Shutterstock

Menstruația normală

Menstruația apare atunci când mucoasa uterului se pierde. Menstruația este declanșată de ovulație sau atunci când un ovul este eliberat dintr-un ovar. De obicei, dacă nu rămâi însărcinată în timpul unui ciclu, menstruația va apărea la 14 zile după ce ovulezi.

Multe femei ăși compară menstruația cu a altora. Dar fiecare persoană este diferită, la fel și ciclul menstrual.

Totuși, nu este normal să sângerezi mai mult de șapte zile în fiecare lună sau să nu sângerezi deloc odată ce ai trecut de menarha. Acesta este numele oficial pentru debutul menstruației în timpul pubertății.

Perioade menstruale lungi sau abundente

Sângerarea abundentă este un semn că ar trebui să discuți cu un medic. Deci, ce înseamnă „abundent”?

Umplerea unuia sau mai multor tampoane, oră de oră, timp de câteva ore la rând sau chiar purtarea a mai mult de un tampon pe oră pentru a absorbi sângerarea

Necesitatea de a schimba absorbantele sau tampoanele peste noapte (o perioadă în care sângerarea încetinește adesea) precum și menstruații care includ cheaguri de sânge mari, pot fi semnale de alarmă.

Mai mulți factori ar putea afecta durata menstruației.

Condiții medicale

Problemele medicale care modifică grosimea endometrului (mucoasa uterină) sau numărul de vase de sânge din acesta joacă un rol important în privința zilelor cât durează menstruația.

Acest lucru se datorează faptului că fluxul menstrual constă din endometrul care se scurge, precum și din sângele din vasele mici care sunt expuse ulterior acestei dezlipiri a endometrului.

Perioadele abundente și/sau lungi ar putea fi un semn de:

·      tulburare de sângerare sau efectul unui medicament care subțiază sângele (cum ar fi aspirina)

·      Sarcina ectopică, când un ovul fecundat se atașează într-o trompa uterină. sau avort spontan

·      Endometrioza, când țesutul endometrial crește în afara uterului

·      Hipotiroidismul, când glanda tiroidă nu reușește să producă suficienți hormoni tiroidieni

·      Boală inflamatorie pelvină, o infecție care afectează organele de reproducere

·      Sindromul ovarului polichistic, o tulburare hormonală

·      Cancer uterin

Vârsta

În primii câțiva ani după începerea menstruației, este posibil să aveți modele de sângerare imprevizibile. Motivul? Este posibil să nu ovulați încă în mod regulat. Ovulația necesită o interacțiune complexă între creier, ovare și hormoni. Poate dura ceva timp pentru ca corpul tău să obțină echilibrul corect.

După o primă menstruație, unele persoane sângerează mai mult decât numărul mediu de zile și/sau opresc câteva perioade la rând. Menstruația se normalizează de obicei în aproximativ trei ani.

Este posibil să ai menstruații neregulate pe măsură ce te apropii de sfârșitul anilor de reproducere (la un moment dat la 40 de ani). Aceasta este cunoscută sub numele de perimenopauză sau tranziția la menopauză.

Acesta este un moment în care producția de estrogen începe să scadă. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, există mai puțină acumulare a mucoasei uterine. Rezultă perioade mai ușoare, mai scurte și poate chiar neregulate.

Înțelegerea semnelor timpurii ale menopauzei

Impactul contraceptiei

Majoritatea femeilor raportează că au perioade menstruale mai ușoare și mai scurte când folosesc metode anticoncepționale hormonale. Și acest lucru este valabil atât pentru contraceptivele hormonale combinate - cele care furnizează atât estrogen, cât și progesteron - și contracepția numai cu progesteron. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii sintetici din controlul nașterii trec peste hormonii produși de ovare.

Contraceptivele hormonale combinate includ:

·      Pilula contraceptiva orala

·      Plasture contraceptiv

·      Inel contraceptiv

Metodele numai cu progesteron includ:

·      Unele dispozitive intrauterine

·      Un implant contraceptiv

·      Un contraceptiv injectabil

După cum ați putea ghici, femeilor care au în mod regulat menstruații grele sau de lungă durată, uneori, li se prescrie un control al nașterii pentru a le ține sub control.

Hormonii și ciclul tău menstrual

MEnstruațiile  „normale” durează de la una până la șapte zile,o durată medie între trei și cinci zile. Vei descoperi în curând (dacă nu ai făcut-o deja) că ceea ce este normal pentru tine poate să nu fie normal pentru un prieten apropiat sau membru al familiei. Așa că trebuie să fii atentă asupra oricăror schimbări în propriul tău ciclu.

Condițiile medicale, vârsta și contracepțiad pot afecta durata și intensitatea menstruației. Perioadele grele sau lungi de menstruație pot fi un semn al unei probleme, la fel și dacă observi că îți lipsește menstruația sau dacă durează mai mult de șapte zile.

Citește și Rețetă naturistă contra constipației

Mai multe