Cât de rău este să-ți reții gazele?
Este inconfortabil și poate avea efecte secundare mai grave pentru unii oameni.
Eliminarea gazului este ceva ce facem cu toții de mai multe ori pe zi. De fapt, în medie, oamenii au între 13 și 21 de scăpări de gaze pe zi, potrivit Houston Methodist.
Dacă vei reține unul dintre aceste episoade, pot exista unele efecte secundare incommode, spune dr. Elena Ivanina, director de neurogastroenterologie și motilitate la Spitalul Lenox Hill și fondatoare a gutlove.com.
Medicul explică faptul că odată ce gazul se acumulează, trebuie să-l eliberăm într-unul din două moduri: prin eructare sau pe cale anală.
Eructarea elimină gazul din tractul digestiv superior, adică stomac și esofag, conform Houston Methodist.
Deși există multe motive pentru gazul din intestine, există doi vinovați comuni, spune dr. Ivanina:
În primul rând, înghițim mult aer (așa este cazul dacă mâncăm prea repede sau mestecăm gumă). Și acest aer conține gaze precum azotul, potrivit Nemours Children's Health.
În al doilea rând, microbiomul nostru produce gaz atunci când fermentează fibrele. Într-adevăr, atunci când intestinul tău gros descompune alimentele, creează gaze precum hidrogenul, dioxidul de carbon și metanul, conform Nemours Children's Health.
Indiferent de cauză, în cele din urma, gazul care nu este eliberat prin eructație își va face drum prin tractul gastro-intestinal până la destinația sa finală, anusul”, spune dr. Ivanina.
De ce este rău să nu eliberezi gazele?
„Când reții gazele îți strângi mușchii sfincterului anal, adică aceiași mușchi care te ajută să controlezi fecalele”, spune dr. Ivanina.
Și pentru că gazul nu are încotro, rămâne prins în tractul gastro-intestinal, cel puțin temporar. „Dacă nu eliberezi gazul, acesta rămâne în intestin”, spune dr. Ivanina.
Dar intestinul tău este un tub lung, ceea ce înseamnă că o parte o afectează pe alta, adaugă ea. Deci, gazul care nu a fost eliberat în rect poate provoca simptome nedorite în alte secțiuni ale tractului gastro-intestinal.
Poate provoca balonare
„Balonarea se întâmplă pe măsură ce intestinul tău se extinde cu gaz și ocupă mai mult spațiu în cavitatea abdominală”, spune dr. Ivanina. În cele din urmă, acest lucru face ca abdomenul să se umfle, spune ea.
Durere și disconfort
„Intestinul tău este un tub și cu cât se extinde mai mult din cauza gazului, cu atât te simți mai inconfortabil.”
Cu toată această presiune în corpul tău, nu este surprinzător că a reține gazele poate produce dureri abdominale.
Pot ajunge în plămânii tăi
Crezi sau nu, gazele își pot găsi drumul către plămâni.
„Este adevărat că unele gaze sunt absorbite prin peretele intestinal în fluxul sanguin și pot ajunge în cele din urmă la plămâni și să fie expirat”, spune dr. Ivanina.
Poate agrava o obstrucție intestinală
A avea gaze poate fi periculos pentru probleme persoanelor cu afecțiuni rare și periculoase, cum ar fi obstrucția intestinală, spune dr. Ivanina
O obstrucție apare atunci când există un blocaj în tractul gastro-intestinal care împiedică alimentele sau fecalele, care ar trebuie să treacă prin intestine, spune ea.
Dacă ai o obstrucție completă, nimic nu o poate traversa, dar când este incompletă, poți crește presiunea intra-abdominală și poți agrava distensia, ceea ce poate duce chiar la rupturi, spune ea.
Obișnuința de a reținele gazele des poate fi dăunătoare pe termen lung, deoarece ar putea duce la dezvoltarea diverticulozei.
„Diverticuloza este prezența pungilor în tractul digestiv care se dezvoltă din cauza presiunii crescute în colon și a unui perete intestinal slăbit”, spune dr. Ivanina. „Teoretic, dacă există un volum mare constant de gaz în intestin care pune presiune pe perete, s-ar putea imagina că ar crește riscul de a dezvolta aceste probleme, deși acest lucru nu a fost studiat și excesul de gaz în intestin nu a fost considerat un factor de risc pentru diverticuloză sau diverticulită”, spune ea.
Cum să reducei flatulența
Deși nu poți controla complet poți face câteva lucruri pentru a scăpa de excesul de gaze.
Pentru mulți oameni, lactatele, glutenul și alimentele bogate în fibre vegelale produc cele mai multe gaze.
Mâncă încet și cu atenție. Când îți faci timp să mesteci, previi înghițirea excesivă de aer, spune dr. Ivanina. Și mai puțin aer în intestin înseamnă mai puține gaze.
Redu băuturile carbogazoase.
Fă sport în mod regulat. „Dacă nu te miști, intestinul tău stagnează”, spune dr. Ivanina.
Discută cu un gastroenterolog. Anumite afecțiuni gastrointestinale - cum ar fi creșterea excesivă a bacteriilor intestinale pot contribui la formarea excesului de gaz în intestin, spune dr. Ivanina.
Consultă un specialist te poate evalua, diagnostica și trata în mod corespunzător.
Sursa: Live Strong