Care sunt testele esențiale în sarcină? Răspunde dr. ginecolog Hadi Rahimian

12 noiembrie 2022   Sănătate

Testele de laborator din timpul sarcinii pot fi împărțite în două mari categorii: teste de rutină, care sunt recomandate tuturor femeilor și teste genetice de screening sau de diagnostic, recomandate în anumite cazuri.

 Acestea din urmă sunt necesare atunci când ecografiile sau testele de rutină indică posibile anomalii fetale, pentru stabilirea unui diagnostic prenatal și găsirea soluțiilor optime pentru fiecare situație în parte. În monitorizarea sarcinii unei paciente, medicii au nevoie de rezultate sigure și rapide pentru analize, pentru a putea detecta orice posibilă problemă într-un timp scurt și pentru a lua deciziile medicale necesare fiecărui caz. Medicul pune diagnosticul pe baza anamnezei și a rezultatelor care trebuie să fie precise.

Medicii pot interveni la timp, dacă gravida este monitorizată. Foto: Shutterstock

Potrivit medicului ginecolog Hadi Rahimian, diagnosticul prenatal este o necesitate atunci când testele de screening uzuale sau interpretarea ecografică pun în discuție riscul unor anomalii genetice sau funcționale ale copilului. Scopul este acela de a afla exact care sunt afecțiunile genetice fetale pentru a putea pune la punct un plan terapeutic adecvat care poate să fie prenatal, înainte de naștere, sau postnatal. Diagnosticul prenatal de certitudine este cel care ajută și la decizia importantă referitoare la continuarea, sau nu, a sarcinii.

„97% dintre sarcini se finalizează cu aducerea pe lume a unui copil sănătos. Acesta este scopul principal și al viitorilor părinți, și al nostru, al medicilor care îngrijim o femeie însărcinată. Atenția noastră se împarte în mod egal pentru mamă și copil. Pe lângă acest procent foarte mare fericit, există și situații în care pot să apară patologii în perioada intrauterină, fie spontane, fie transmise genetic. Acestea din urmă pot fi anticipate doar dacă părinții știu că sunt purtători ai unor gene mutante sau pot fi accidente genetice, indiferent dacă părinții nu au mutații genetice. Unele patologii fetale pot fi tratate și rezolvate după naștere, iar în cazul altora se poate interveni încă din timpul sarcinii, oferind copilului nenăscut posibilitatea unei evoluții ulterioare intrauterine normale sau întreruperea sarcinii. Noi, în spital, am avut situații în care am intervenit, și am rezolvat probleme prin intervenții de chirurgie fetală in utero. Din nefericire, nu totul se poate rezolva”, explică medicul.

Testele esențiale pe care trebuie să le facă o femeie însărcinată nu sunt puține. „Imediat ce sarcina a fost confirmată trebuie făcute testele generale de rutină pentru mamă. Există un pachet standardizat care include tot ceea ce este important atât pentru embrion, cât și pentru mamă, de la factorul Rh matern (dar luăm în calcul și Rh-ul tatălui, ca să identificăm precoce incompatibilitatea, pentru că din start avem o sarcină care trebuie atent monitorizată fetal), apoi hemoleucograma, glicemia (cu atenție sporită pentru elementele de risc cardio-fetal suplimentare în cazul sarcinilor femeilor cu diabet anterior), urocultura, testele pentru bolile cu transmitere sexuală, mai ales virusurile hepatice cu risc de transmitere la nou-născut a toxoplasmei și CMV, dar și funcția tiroidei materne, pentru că disfuncțiile tiroidiene ale mamei, în timpul sarcinii, afectează embrionul și fătul care depinde de hormonii tiroidieni materni și, nu în cele din urmă, bitestul sau testul combinat, interpretat mereu combinat cu examenul ecografic de translucență nucală, pentru depistare precoce, în primul trimestru, a bolilor cromozomiale fetale (sindroamele Down, Edwards, Patau). ”, explică medicul Hadi Rahimian.

Toate aceste teste permit medicilor să acționeze rapid pentru rezolvarea oricăror probleme care pot să apară.

Citește și Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna

Mai multe