Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?
Deficitul de nutrienți poate duce la o serie de probleme de sănătate, de aceea este important să îl identifici și să iei măsuri.
Oase moi, mai puțin rezistente, crampe musculare, oboseală și slăbiciune sunt consecințele deficitului de vitamina D. Fără suficientă vitamina D în organism se poate ajunge la rahitism în cazul copiilor și la osteomalacie în cazul adulților.
Vitamina D poate fi asigurată și prin dietă. Foto: Shutterstock
Potrivit Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, acest nutrient solubil în grăsimi ajută la absorbția calciului și a fosforului în corpul nostru. Prin faptul că fixează aceste minerale în oase și dinți ajută la reglarea cantității de calciu rămase în sânge.
Împreună cu calciul, vitamina D ajută la protejarea împotriva pierderii masei osoase. De asemenea, ajută mușchii să funcționeze și permite creierului și corpului să comunice eficient și corect prin rețeaua de nervi. De asemenea, sistemul imunitar folosește vitamina D pentru a ajuta la combaterea bacteriilor și virușilor invadatori.
Dieteticianul înregistrat Jen Bruning, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Nutriție și Dietetică a declarat pentru LiveScience: „Vitamina D poate avea un rol important în reducerea inflamației, precum și în a inhiba înmulțirea celulelor canceroase. Are un rol active și în prevenirea depresiei.”
Organismul produce în mod natural vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui, dar o putem obține și din anumite alimente.Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea ta depinde de mai multe lucruri, inclusiv de pigmentarea pielii, de ora din zi când te plimbi și de sezon, ba chiar și de locul în care trăiești. Utilizarea protecției solare, deși este importantă pentru prevenirea cancerului de piele, poate, de asemenea, să scadă cantitatea de vitamina D pe care o primește corpul tău.
Bruning a declarat pentru Live Science: „Estimările sugerează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D. La mulți adulți, acest lucru poate să nu prezinte semne sau simptome clare.”
„La copii, deficiența poate duce la o afecțiune numită rahitism sau înmuierea oaselor, din cauza nivelului scăzut de calciu care are ca rezultat oase îndoite sau rupte ușor”, spune Bruning. „La adulți, pierderea osoasă poate apărea și se poate prezenta ca osteomalacie.”
Rahitismul la copii poate fi tratat atunci când este depistat devreme, de obicei cu un regim de modificări ale dietei și suplimente conform instrucțiunilor unui medic, plus expunerea la lumina soarelui. Lăsat netratat, rahitismul poate duce la deformări osoase.
„Osteomalacia, înmuierea oaselor observată la adulții în vârstă, poate duce la oase ușor rupte, care sunt mai greu de recuperat pe măsură ce îmbătrânim”, adaugă ea.
Potrivit lui Bruning, crampele musculare din cauza deficienței de vitamina D pot duce la vătămări, iar oboseala și slăbiciunea din cauza deficienței de vitamina D sunt periculoase, deoarece cresc șansele de a pierde echilibrul, căderi, oase rupte, loviri de cap sau alte răni.
„Cantitatea de calciu din sângele nostru este foarte importantă și, prin urmare, dacă nu obținem suficient calciu din alimente, acesta este extras din oase. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul deficienței de vitamina D – pentru că avem nevoie de ea pentru a putea absorbi calciul.”, a adăugat Bruning.
Dacă doriți să obțineți mai multă vitamina D din alimente, creșteți aportul de pește gras, cum ar fi somonul și macroul, a declarat un purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică pentru Live Science. „Ficatul de vită, brânza și gălbenușul de ou oferă cantități mici, în timp ce ciupercile conțin și această vitamină dacă sunt cultivate sub lumini UV.”
Citește și Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna