Care este diferenţa dintre rubeolă şi rujeolă?
Diferenţa dintre rubeolă şi rujeolă este aceea că sunt cauzate de virusuri distincte şi că aceasta din urmă este mai contagioasă şi mai severă decât prima.
Diferenţa dintre rubeolă şi rujeolă există
Prima diferenţă este că fiecare dintre aceste boli este cauzată de un virus distinct, rubeola de virusul rubeolic, iar rujeola de Morbillivirus. O altă diferenţă este aceea că persoana cu rubeolă este contagioasă pentru mai mult timp faţă de cea cu rujeolă. De asemenea, rubeaola este mai periculoasă dacă afectează femeile însărcinate, deoarece copiii se pot naşte cu defecte severe.
Numită popular „pojărel”, rubeola este o infecţie virală contagioasă care poate apărea la copiii sub un an şi în colectivităţile unde există copii nevaccinaţi împotriva acestei boli. Simptomele apar de obicei la 2-3 săptămâni după ce copilul a fost expus virusului rubeolic, ţin între 1 şi 5 zile şi includ dureri de cap, febră moderată (38-39° C), nas care curge, ochi roşii şi inflamaţi, mărirea ganglionilor limfatici din spatele urechilor şi o erupţie de culoare roz care apare în zona feţei şi se răspândeşte rapid spre restul corpului.
Virusul rubeolic se răspândeşte prin strănut şi tuse sau atingerea obiectelor pe care le-a atins o persoană infectată. O persoană afectată de rubeolă este contagioasă aproximativ două săptămâni înainte să apară erupţia şi două săptămâni după dispariţia acesteia. Odată ce o persoană a avut rubeolă, de obicei este imună pe viitor la această boală. Vaccinarea se face la vârsta de 1 an şi apoi la 7-8 ani. Rubeola congenitală este o formă mai gravă, şi apare dacă femeia însărcinată în primul trimestru de sarcină are rubeolă, care se transmite la făt. Acesta va avea risc de naştere cu malformaţii, cataractă congenitală sau retard psihomotor.
Pe vremuri o boală comună, rujeola (pojarul) nu mai este foarte răspândită în prezent, datorită vaccinului. Virusul se transmite pe calea aerului, prin strănut sau tuse. Boala poate afecta orice persoană care nu a fost vaccinată împotriva rujeolei, mai ales dacă face călătorii în zone ale lumii aflate în curs de dezvoltare, precum şi persoanele care au o deficienţă de vitamina A. Virusul incubează în primele 10-14 zile de la infectare, simptomele fiind febra, tusea uscată, durerea în gât, nas care curge, conjunctivită şi puncte roşii care apar mai întâi pe faţă şi apoi pe restul corpului. Persoana este contagioasă cu 4 zile înainte de apariţia erupţiei şi 4 zile după dispariţia lor.
Complicaţiile rujeolei sunt infecţia urechii, bronşita, laringita, penumonia, encefalita şi probleme în sarcină şi poate cauza chiar moartea. Rujeaola poate fi prevenită doar prin vaccin, care se face în două doze, prima la vârsta de un an, cea de a doua între 5 şi 7 ani.
Citeşte mai multe despre diferenţa dintre rubeolă şi rujeolă: