Bei cafea zilnic? Iată ce avantaj neştiut ai!
Consumatorii zilnici de cafea par să aibă un avantaj când vine vorba de sănătatea urinară. Pe lângă potențialul de a reduce riscul de diabet de tip 2, boli de inimă, anumite tipuri de cancer, să începi ziua cu una sau două cești de cafea poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi.
Cel mai adesea formate din oxalat de calciu și fosfat de calciu, pietrele la rinichi sunt depozite cristalizate care se dezvoltă în rinichi atunci când urina devine prea concentrată în minerale și alte substanțe chimice, conform unei cercetări dintr-o revizuire științifică din 2018 publicată în Advances in Nutrition.
Cafeaua susține corpul prin antioxidanți și protejează rinichii de pietre. Foto: Shutterstock
Totuși, consumul anumitor lichide cunoscute pentru creșterea producției de urină poate ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la rinichi. Acționând ca un diuretic, cafeaua se încadrează în această categorie.
Un studiu din 2022 publicat în Frontiers in Nutrition a analizat relația dintre consumul de cofeină și riscul de pietre la rinichi la peste 30.000 de participanți cu antecedente medicale de pietre la rinichi. Constatările studiului au arătat o legătură între consumul de cofeină și un risc redus de dezvoltare a pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, această legătură a fost observată doar la participanții albi și a fost mai semnificativă în rândul femeilor și al persoanelor care nu erau clasificate ca supraponderale. Cafeaua, în mod specific, a avut un efect mai mare asupra reducerii riscului de pietre la rinichi decât alte alimente și băuturi cofeinizate.
Un studiu anterior din 2014 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a obținut rezultate similare, identificând o legătură între consumul de cofeină și un risc redus de pietre la rinichi. Echipa de cercetare a analizat date din trei studii diferite în desfășurare. Printre participanții la Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), persoanele care au consumat cele mai mari cantități de cofeină au avut un risc cu 26% mai mic de a dezvolta pietre la rinichi. Acest procent a crescut la 29% în rândul participanților la Nurses' Health Studies (NHS) I și la 31% pentru cei din Nurses' Health Studies (NHS) II.
Deși se crede că cofeina este factorul principal în asocierea dintre cafea și pietrele la rinichi, cercetătorii au observat că și cafeaua decofeinizată a produs rezultate similare.
Câtă cafea este sigur să consumăm zilnic?
Deși cercetătorii au găsit o corelație mai puternică între cafeaua cofeinizată și reducerea riscului de pietre la rinichi comparativ cu cafeaua decofeinizată, prezența unei astfel de relații sugerează că nu doar cofeina este factorul influent. Alți factori propuși în cercetare includ proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale ambelor băuturi, precum și conținutul ridicat de magneziu al cafelei. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate în ceea ce privește potențiala relație dintre magneziu și riscul de pietre la rinichi.
Dacă dorești să adaugi o cafea zilnică în regimul tău de sănătate urinară, amintește-ți să nu depășești 400 de miligrame de cofeină pe zi, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Menținerea unei greutăți sănătoase și consumul de cantități mari de apă sunt alte modalități de a reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi. În funcție de tipul de pietre la rinichi pe care le ai, anumite schimbări dietetice pot fi, de asemenea, utile, cum ar fi reducerea consumului de carne, sare sau arahide.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) poate, de asemenea, să ajute organismul și să reducă vulnerabilitatea la pietre la rinichi, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.
Dacă ești îngrijorat de pietrele la rinichi, discută cu medicul tău. Acesta poate ajuta la determinarea tipului de pietre la rinichi pe care le ai și poate dezvolta un plan de tratament care poate implica medicație, schimbări ale stilului de viață sau îndepărtarea chirurgicală.
Sursa: Health Digest