Atenţie la poluanţii de acasă!

2 septembrie 2021   Sănătate

Numeroase studii atrag atenţia că aerul din casă poate fi, uneori, mai poluat decât cel de afară. În condiţiile în care procentul celor care petrec mult timp în casă este din ce în ce mai mare, riscurile de îmbolnăvire sunt şi ele la fel de mari.

Există diverşi factori de poluare în locuinţe, de la lumânările parfumate la covoare, iar efectele produse de aceştia pot fi iritaţii ale ochilor, ale nasului şi gâtului, dureri de cap, ameţeli şi oboseală. De obicei, vorbim de efecte pe termen scurt şi tratabile, mai ales, prin eliminarea sursei de poluare.

În alte cazuri, efectele pot fi pe termen lung şi apar după perioade mari de expunere. Printre acestea se numără bolile respiratorii, cele de inimă şi chiar cancerul. Este important să încercăm îmbunătăţirea calităţii aerului în casă chiar dacă simptomele nu sunt alarmante.

Lumânările parfumate

Oricât de mult ţi-ar plăcea atmosfera intimă şi liniştită pe care o creează, lumânările pot fi destul de periculoase pentru sănătate. Nu prea are importanţă dacă sunt din parafină, ulei vegetal, soia sau ceară de albine. În timpul arderii, toate lumânările eliberează particule de carbon care se împrăştie în aer şi pot provoca probleme respiratorii. De exemplu, în lumânările din parafină există acroleină, un compus chimic care favorizează cancerul de plămâni, fiind prezent şi în fumul de ţigară. El este adăugat în ceară ca agent de solidificare. De asemenea, uleiurile vegetale şi vopselurile conţin solvenţi şi agenţi toxici.

Covoarele

Chiar dacă mirosul de covor nou este plăcut, acesta este rezultatul unor compuşi volatili organici, printre care toluenul, benzenul, formaldehida, etilbenzenul şi acetona. Expunerea repetată la aceste chimicale cauzează dureri de cap, de gât şi iritaţii ale gâtului, alergii, confuzii şi somnolenţă. De asemenea, pot apărea afecţiuni ale ficatului, ale tiroidei, ovarelor ori rinichilor. Atât benzenul cât şi formaldehida sunt responsabile de declanşarea unor anumite tipuri de cancer.

Produsele de curăţare

Curăţenia este importantă pentru calitatea aerului, pentru că îndepărtează praful, mucegaiul şi alte particule din aer. Dar, multe dintre produsele de curăţare conţin chimicale care pot afecta grav sănătatea. Ar putea conţine alcool, clorină, amoniac sau solvenţi pe bază de petrol, care irită ochii, gâtul sau provoacă dureri de cap.  Pentru a evita astfel de neplăceri poţi folosi produse mai ieftine şi mai puţin toxice, cum este hidrogen peroxidul (pentru albire şi curăţare a băilor), ulei de arbore de ceai cu apă (pentru îndepărtarea mucegaiului sau ca dezinfectant) şi oţet de vin alb (pentru curăţarea geamurilor, a gresiei şi a faianţei).

Odorizantele de cameră

În timp ce pot acoperi mirosuri urâte provenite din diverse surse, odorizantele pot elibera poluanţi toxici la un nivel la care provoacă probleme de sănătate. Unii au comparat nivelul de toxicitate cu cel al fumatului pasiv. Oamenii de ştiinţă de la Laboratoarele Naţionale Lawrence Berkeley din SUA au descoperit că multe odorizante conţin cantităţi mari de eteruri glicolizate care au la bază etilenul, asociate cu probleme neurologice şi afecţiuni ale sângelui, dar şi cu oboseală, stări de greaţă, tremur şi anemie.

Radonul cauzează cancer pulmonar

În România, mor anual, între 1.500 şi 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că radonul este a doua cauza, după fumat, a cancerului pulmonar la nefumători. Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Uraniul se transformă în radiu, iar acesta în radon. Persoanele care locuiesc la case sau la parterul blocurilor sunt expuse la concentraţii mari de radon. Determinarea concentraţiei de radon din locuinţă se poate face prin intermediul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. De asemenea, există în comerţ diferite aparate care măsoară concentraţia de radon din aer. Aceasta nu trebuie să depăşească 300 de unităţi pe metru cub de aer. Cea mai cunoscută metodă de a „scăpa“ de radon este instalarea unui aparat de ventilaţie care filtreazî radonul. Cum să îmbunătăţeşti aerul din casă

  • Fumatul este cel mai des întâlnit factor de poluare. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să renunţi la ţigări şi să nu mai fumeze nimeni în casă.
  • Verifică ingredientele produselor de curăţat şi asigură-te că sunt prietenoase cu mediul înconjurător.
  • Înainte să te muţi în casă nou, verifică dacă există surse de azbest. Cel mai des el se află în materialele de construcţie ori în gresie.
  • Elimină mucegaiul.

Citeste si: Cum faci săpun de casă hidratant din flori de tei şi trandafir

Sfat!

Aspiră de mai multe ori pe săptămână în jurul calculatoarelor, imprimantelor şi televizoarelor.

Mai multe