Informații utile despre mamografie

25 iulie 2023   Analize Medicale

Înainte de a efectua o mamografie discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme la nivelul sânilor. Informați-l cu privire la orice intervenții chirurgicale anterioare la nivelul sânilor, administrări hormonale, antecedente personale ori familiale de cancer de sân.  Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor și a axilelor. Acestea pot apărea pe  mamografie ca pete de calciu şi pot compromite calitatea imaginii. Dacă ați mai efectuat mamografii în trecut, prezentați-vă cu ele pentru a beneficia de un rezultat comparativ.

Medicul de familie, ginecologul sau asistentul medical comunitar sunt în măsură să-ți ofere toate informațiile de care ai nevoie.

Un medic radiolog, special instruit pentru a supraveghea și a interpreta examenele de radiologie și imagistică, va analiza imaginile și va trimite un raport semnat la medicul de specialitate. Acesta este cel care va discuta rezultatele cu dumneavoastră.

În unele cazuri vor fi necesare investigații suplimentare, deoarece interpretarea mamografiei poate fi dificilă, sânul arătând diferit de la femeie la femeie, iar uneori imaginea poate fi compromisă din diferite motive.

O mamografie normală înseamnă că nu sunt necesare alte investigații suplimentare. Continuă să îți faci mamografii la intervalele de timp recomandate de medicul specialist!

O mamografie anormală NU înseamnă neapărat cancer de sân, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații suplimentare.

Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020

Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Mai multe