Cum se fac testele genetice pentru cancer? Medicul răspunde

27 octombrie 2022   Analize Medicale

În ultimii ani, interesul românilor pentru testele genetice a crescut. Multe despre utilitatea lor ne vorbeşte dr. Andreea Catană.

Câte tipuri de teste genetice pentru cancer există în ţara noastră?

În România, există aceleași tipuri de teste care sunt utilizate în țările Uniunea Europeană și SUA. Teste moleculare germinale, efectuate din salivă sau sânge, analizează riscul înnăscut al unei persoane de a dezvoltă o anumită formă de cancer ereditar. Menționăm că 10-15% din toate formele de cancer sunt ereditare, fiind consecință a unui defect genetic, de cele mai multe ori moștenit de la un părinte. Un astfel de exemplu este cancerul de sân ereditar BRCA1 pozitiv. Femeile cu mutații patogene la nivelul acestei gene au un risc de 60-80% pentru a dezvolta cancer mamar și 40-60% pentru cancer ovarian. O femeie cu mutație BRCA are un risc de 50% să transmită defectul genetic atât fetelor, cât și băieților săi.

Există teste moleculare somatice efectuate din tumoră sau din ADN tumoral liber circulant în sângele pacientului. Aceste testări permit identificarea unor mutații prezente strict în celulele tumorale, apărute odată cu transformarea malignă și evoluția neoplazică a acestora și care au o valoare prognostică, adică ne pot oferi informații privind agresivitatea și riscul de recidivă a tumorii, dar au și o valoare mare terapeutică, datorită faptului că în prezent în terapia oncologica există medicamente care țintesc aceste defecte și oferă posibilități noi de terapie în cazurile incurabile, prin metode clasice (chimio și radioterapie). De exemplu, melanomul BRAF pozitiv poate să fie tratat cu Vemurafenib, o moleculă care crește speranța de viață a pacienților cu această formă agresivă de cancer de piele, iar cancerul de ovar BRCA pozitiv este tratat cu inhibitori PARP, terapie care crește cu peste 2 ani speranța de viață a pacientelor cu acest tip de neoplazie. 

Care este circuitul pe care îl urmează pacientul care dorește o testare genetică pentru cancer?

Majoritatea celor care au nevoie de testare genetică diagnostică sunt trimiși către noi de către medicul oncolog sau chirurg.  Cazurile oncologice sunt discutate și în Consiliul tumoral multidisciplinar, care include geneticianul și care face recomandările de testare.

Persoanele sănătoase cu istoric familial de cancer vin de multe ori din proprie inițiativa pentru consult și testare genetică, dorind să afle care este riscul lor oncologic.

Circuitul pacientului este acesta: ONCOLOG → GENETICIAN → CONSULT GENETIC → TESTARE GENETICĂ → CONSILIERE GENETICĂ POST-TESATRE → RECOMANDĂRI SPECIFICE DE SCREENING ȘI PROFILAXIE → CONSILIEREA ȘI TESTAREA RUDELOR

Cum se fac testele genetice pentru cancer?

Testele genetice de predispoziție se fac prin recoltare de sânge din salivă,  din care se extrage ADN (informația genetică), urmată de analiză genetică propriu-zisă care utilizează tehnologia de secvenţiere a ADN de ultima generație (NGS) și care permite identificarea defectelor genetice asociate cu cancerele ereditare.

În acest moment utilizăm un panel de testare extins care analizează 125 gene de predispoziție pentru cancer de sân, ovar, uter, colon, tiroidă, osos, cerebral, piele, leucemii, limfoame și forme rare de cancer. 

Testările somatice efectuate din tumoră, care permit identificarea unei ținte terapeutice, utilizează aceeași tehnologie. Singură diferență este faptul că informația analizată este cea tumorală și nu cea constituțională.

În laboratoarele noastre utilizăm o testare genetică care permite identificarea unor mutații somatice pentru care există terapii moleculare țintite. În cazul acestei testări, rezultatul poate fi diferit de la o testare la alta, pentru că tumora suferă mutații genetice în timp, pe măsură ce se administează tratament.

Ce ne poate arată testarea genetică în cancer?  De ce este utilă?

Testarea de predispoziție permite diagnosticul unei persoane cu cancer ereditar sau identifica dacă o persoană sănătoasă are un risc genetic crescut pentru a dezvolta, la un moment dat, o anumită formă de cancer.

Persoanele cu mutații patogene, care cresc riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, vor fi consiliate și îndrumate pentru screening oncologic personalizat, profilaxie, care scade substanțial riscul de apariție a cancerului.

 Care sunt avatajele testării genetice în cancer comparativ cu metodele folosite anterior? 

Identificarea purtătorilor pentru mutații patogene asociate cu sindroame neoplazice ereditare permite stabilirea unui management care include măsuri intensive de screening și intervenții profilactice (medicație profilactică și profilaxie chirurgicală), măsuri care reduc riscul de a dezvolta patologii neoplazice.

Testele de predispoziție sunt importante și pentru ceilalți membri ai familiei unei persoane cu mutații patogene, care cresc riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, deoarece și ei pot fi la rândul lor purtători ai defectului genetic.

În ce tipuri de cancer se recomandă testele genetice?

Testarea de predispoziție este recomandată în cazuri selectate, acolo unde există suspiciunea pentru o formă ereditară de cancer (istoric familial pozitiv pentru diferite forme de cancer, cancer diagnosticat la vârste de sub 50 ani, cancer cu modificări histologice sugestive pentru cancer ereditar, așa cum este cancerul mamar triplu negativ, cancer de sân diagnosticat la bărbat, cancere primare apărute în 2 organe diferite etc). Testarea somatică (din tumoră) se adresează tuturor tipurilor de cancer pentru care există medicamente care pot fi utilizate în terapia țintită moleculară.

Când nu se poate face testarea genetică și care sunt motivele? 

Foarte rar se întâmplă că o persoană să nu aibă țesut tumoral sau ADN de calitate (alterat de chimo sau radioterapie) și atunci apelăm la biopsia tumorală lichidă, care ne permite analiza unor fragmente mici de ADN care provin din tumoră și care se găsesc în sângele pacientului (CT-DNA).

Vârsta sau sexul pacientului influențează în vreun fel testarea genetică?

Pentru testarea de predispoziție, nu. Menționăm că nu testăm minori decât în cazuri excepționale, adică în situația în care o afecțiune oncologica ereditară poate apărea la un copil, așa cum este cancerul de tiroidă asociat sindromului MEN.

Există diferețe statistice observate în supraviețuirea sau calitatea vieții pacienților care au făcut testare genetică  și tratament specific, comparativ cu cei care aveau același diagnostic dar nu au beneficiat de tratament oferit în urmă testării genetice?

 Testarea de predispoziție salvează vieți, deoarece permite un diagnostic incipient. În anumite cazuri, prin metode de profilaxie indicate de medic, se poate chiar evita apariția cancerului. Testarea somatică permite utilizarea terapiilor moleculare inovatoare, care nu doar că cresc speranța de viață, dar pot oferi soluții terapeutice în cancere nu de mult incurabile.

CV Dr. Andreea Catană

Medic primar genetică medicală, doctor în medicină și lector universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj.

Din 2015 este șef de lucrări la Departamentul de Științe Moleculare, Disciplina Genetică medicală a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj, unde desfășoară activitate didactică și de cercetare, coordonează cercul de Genetică Clinică și  activitatea de cercetare a studenților și rezidenților.

Din 2017 este medic primar de genetică medicală în Departamentul de Oncogenetică, Institutul de Oncologie Prof. Dr. I. Chiricuță, Cluj și la Genetic Center, Regina Maria din Cluj

Mai multe