Ai putea avea deficit de vitamina D?
Vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră, iar lipsa acesteia poate avea consecințe grave asupra oaselor și mușchilor. Recent, s-a dezbătut intens despre cantitatea necesară de vitamina D pentru a menține sănătatea și modul în care putem determina dacă avem un aport suficient.
In general, alimentele nu asigura vitamina D de care avem nevoie si este necesara suplimentarea. Foto: Shutterstock
Deși subiectul este complex, experții sunt de acord că vitamina D este vitală. Fără expunere la lumina naturală a soarelui sau consumul de alimente bogate în vitamina D, este posibil să nu avem un nivel adecvat al acestei vitamine.
O problemă pe tot parcursul vieții
Deficiența de vitamina D afectează oameni de toate vârstele. Bebelușii alăptați la sân nu primesc suficientă vitamina D din laptele matern și au nevoie de suplimente. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea produce din ce în ce mai greu cantități adecvate de vitamina D, ceea ce poate duce la deficiență.
Nivelul optim penru schelet sănătos
Prevalența reală a deficienței de vitamina D depinde de nivelul considerat suficient pentru a menține sănătatea musculo-scheletică. Medicii au concluzionat că un nivel între 20-50 ng/mL de 25-hidroxivitamina D este adecvat. Această gamă de valori este în concordanță cu opinia predominantă în Europa. Cu toate acestea, unele societăți profesionale din Statele Unite consideră că este necesar un nivel de cel puțin 30 ng/mL pentru o sănătate optimă a scheletului.
Ce este deficitul de vitamina D?
Este starea în care organismul nu are cantități adecvate de vitamina D, ceea ce poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi fragilitatea oaselor și slăbiciunea musculară. Simptomele pot lipsi, iar medicii nu verifică, de rutină nivelurile de vitamina D, așa că multe persoane pot avea această problemă fără să știe.
Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul și fosforul, esențiale pentru sănătatea oaselor. Când o persoană are o deficiență severă de vitamina D, nu poate absorbi bine calciul din alimentație, ceea ce face necesar un nivel adecvat de vitamina D pentru absorbția optimă a calciului și fosforului din dietă.
Cauzele deficienței de vitamina D
Persoanele pot avea o deficiență de vitamina D din diverse motive, inclusiv:
- Lipsa expunerii adecvate la lumina solară
- Pigmentul mai închis al pielii
- Malnutriție
- Insuficiență renală sau hepatică, care împiedică procesarea adecvată a vitaminei D
- Anumite medicamente
- Anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul
- Istoric familial de deficiență de vitamina D sau rahitism în copilărie
De asemenea, unele condiții de sănătate pot face dificilă absorbția vitaminei D, inclusiv:
- Boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colita ulcerativă)
- Boala celiacă
- Fibroza chistică
- Chirurgie bariatrică pentru pierderea în greutate
- Rezecția unor părți ale intestinului subțire
- Insuficiență pancreatică exocrină
Simptomele deficienței de vitamina D
Majoritatea persoanelor cu deficiență de vitamina D nu prezintă simptome. Cei care au simptome pot observa:
- Durere musculară
- Durere osoasă
- Sensibilitate crescută la durere
- Senzație de furnicături în mâini sau picioare
- Slăbiciune musculară în părțile corpului aproape de trunchi, cum ar fi brațele superioare sau coapsele
- Mers legănat din cauza slăbiciunii musculare la șolduri sau picioare
- Istoric de fracturi osoase
- Spasme sau tremurături musculare
Diagnosticarea deficienței de Vitamina D
Diagnosticarea deficienței de vitamina D poate fi dificilă din cauza lipsei simptomelor evidente. Un test de sânge pentru verificarea nivelurilor de vitamina D poate fi utilizat pentru diagnostic, dar nu este efectuat de rutină pentru toți pacienții. Medicii pot recomanda acest test dacă un pacient prezintă simptome precum durere osoasă sau musculară sau are alte condiții de sănătate care indică un risc pentru deficiență de vitamina D.
De obicei, consumul de alimente bogate în vitamina D nu este suficient pentru a corecta deficiența, așa că medicul poate recomanda suplimente. Doza de vitamina D poate varia în funcție de severitate, vârstă, greutate și dacă persoana este însărcinată sau alăptează. Suplimentele de vitamina D2 și vitamina D3 (colecalciferol) sunt disponibile, unele doze fiind prescrise săptămânal, nu zilnic.
De asemenea, este important să asiguri un aport suficient de calciu. Persoanele cu niveluri adecvate de vitamina D și calciu pot reduce riscul de fracturi.
Deficiența de vitamina D este ușor de tratat. Dacă urmezi recomandările de tratament, vei putea să îți crești nivelul de vitamina D la un nivel acceptabil, eliminând astfel orice simptome sau probleme pe termen lung.
Este important să consulți un medic pentru a determina necesarul specific și să urmezi tratamentele recomandate pentru a asigura o sănătate optimă a oaselor și mușchilor.
Sursa: Yale