Acestea pot fi semne timpurii de schizofrenie

2 august 2023   Sănătate

Schimbările emoționale, izolarea și comportamentul neobișnuit ar putea semnala apariția afecțiunii, scrie Clinica Cleveland.

Schimbările vieții în timpul tranziției dintre adolescență și maturitate pot dezvălui ceva neașteptat, spun specialiștii și se referă la semne timpurii de schizofrenie.

Debutul acestei stări de sănătate mintală începe de obicei la vârsta de 20 de ani. Schizofrenia tinde să apară mai devreme la bărbați, începând de la sfârșitul adolescenței până la începutul vârstei de 20 de ani.

Persoanele cu schizofrenie pot face studii și pot avea serviciu, dacă au un tratament adecvat Foto: Shutterstock. 

În cazul femeilor, începe între 20 de ani și 30 de ani.

Simptomele apar adesea lent și se agravează pe o perioadă de luni sau ani, spune psihiatrul Minnie Bowers-Smith. Iată la ce să fii atent

Semne de avertizare ale schizofreniei

Schizofrenia schimbă modul în care gândești, te comporți și relaționezi cu ceilalți. „Oamenii cu schizofrenie nu par să interacționeze cu lumea într-un mod sănătos”, explică dr. Bowers-Smith. „Există o pierdere a contactului cu realitatea.”

Semnele bolii mintale pot fi subtile în stadiul inițial (sau prodrom) și pot fi atribuite cu ușurință altor schimbări sau activități ale vieții.

Simptomele precoce comune includ:

Schimbări emoționale

Modificările de dispoziție pot deveni mai frecvente pe măsură ce cineva intră în stadiile incipiente ale schizofreniei. Pot părea mai iritabili sau supărați. Temerile față de lumea înconjurătoare pot crește. Suspiciunile se pot transforma în paranoia.

Deconectarea

Timpul petrecut cu prietenii și familia se poate reduce brusc. Apelurile telefonice se opresc. Conversațiile sunt evitate. „Ai tendința să te izolezi și să pari preocupat de propria ta lume”, spune dr. Bowers-Smith.

Lipsa de concentrare

Lucrările școlare, locurile de muncă și responsabilitățile casnice pot începe să fie neglijate pe măsură ce gândurile se îndepărtează de realitate. Pot fi oferite scuze iraționale pentru a explica sarcinile trecute cu vederea sau întâlnirile ratate. Motivația dispare.

Semne precoce și active ale schizofreniei

Primele semne de schizofrenie pot dura doar câteva săptămâni sau până la câțiva ani. Stadiul „activ” al bolii mintale care urmează aduce simptome mai vizibile, notează dr. Bowers-Smith.

Acestea pot include:

Halucinații sau auzirea vocilor.

Credințe delirante.

Vorbirea incoerentă.

Mișcări fizice neobișnuite, de la comportamentul catatonic la mișcare excesivă.

„Simptome negative”, cum ar fi vorbirea pe un ton plat, lipsa contactului vizual și limbajul rigid al corpului.

Negarea problemei este frecventă

Chiar și atunci când schizofrenia se instalează, mulți oameni vor trece cu vederea sau vor explica semnele timpurii ale afecțiunii. Negarea poate deveni un mecanism de adaptare chiar dacă vezi că o persoană dragă nu funcționează bine.

În multe cazuri, școala poate fi cea care trimite un adult tânăr pentru a fi evaluat din cauza comportamentului instabil sau a unor probleme cu dependențele.

Este firesc să te străduiești să înțelegi simptomele schizofreniei sau să ignori semnele până când acestea escaladează, uneori într-un comportament violent. Dar fără ajutor, problemele vor continua – mai ales atunci când sunt alimentate de droguri sau alcool.

Când este necesar tratamentul?

Cu cât mai devreme, cu atât mai bine atunci când vine vorba de căutarea unui tratament pentru schizofrenie odată ce simptomele apar, spune dr. Bowers-Smith. Medicii diagnostichează boala pe baza întrebărilor și observațiilor.

Un diagnostic de schizofrenie schimbă viața celor afectați și a tuturor celor care îi iubesc. Persoanele cu schizofrenie pot termina facultatea, pot lucra, se pot căsători și pot avea familii. Nu există un remediu pentru schizofrenie, dar afecțiunea poate fi adesea gestionată printr-o combinație de medicamente, terapie de susținere și educație pentru persoană și membrii familiei acesteia.

„Dacă poți gestiona simptomele, poți avea o viață destul de stabilă”, asigură Dr. Bowers-Smith. „De aceea este esențial să implici oamenii din timp și să-i încurajezi să găsească un medic cu care să se relaționeze și un terapeut care să-i înțeleagă.”

Cercetările arată că cu cât tratamentul este mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun.

Afecțiunea afectează aproximativ 0,5% până la 1%, sau 24 de milioane de oameni din întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Mai multe