7 situaţii în care apare durerea de ovare

9 iulie 2024   Sănătate

Durerea de ovare poate avea numeroase cauze posibile, de la ovulație, boală inflamatorie pelviană, endometrioză, torsiunea de ovar și multe altele.

Ovarele sunt două glande mici situate de fiecare parte a pelvisului inferior, având un rol vital în reproducere, ciclul menstrual și dezvoltarea caracteristicilor sexuale la femei.

Durerea de ovare poate avea multiple cauze. Foto: Shutterstock

În fiecare lună, un folicul se maturizează într-un ovul, care este eliberat din ovar într-un proces cunoscut sub numele de ovulație. Pentru majoritatea femeilor, acest proces se desfășoară regulat de la pubertate până la menopauză.

Iată șapte dintre cele mai comune cauze ale durerii de ovar:

1. Ovulația

Unele femei pot simți disconfort pentru câteva minute sau ore în timpul ovulației. Durerea de la ovulație apare atunci când un ovul este eliberat din ovar, de obicei în jurul zilei 14 a ciclului menstrual. Această durere poate apărea pe una sau ambele părți ale corpului și poate fi însoțită de greață, sângerare sau creșterea secrețiilor vaginale. Nu este necesar tratament, deși unele femei iau pilule contraceptive pentru a preveni ovulația și disconfortul asociat.

2. Boala inflamatorie pelvină

Este o infecție care s-a răspândit la uter, ovare sau trompele uterine. Bacteriile care o cauzează sunt, de obicei, transmise pe cale sexuală, cum ar fi cele care provoacă gonoree sau chlamydia. Infecția poate apărea și după naștere, inserția unui dispozitiv intrauterin (IUD), avort spontan, avort sau altă procedură invazivă și necesită tratament cu antibiotice. Forma ușoară poate fi tratată cu o singură injecție, în timp ce formele mai severe pot necesita internare pentru antibiotice intravenoase.

3. Torsiunea

Ovarul este conectat la peretele abdominal printr-un ligament subțire, prin care trec vasele de sânge și nervii. Acest ligament poate să se răsucească sau să se înnoade. Torsiunea ovariană este mai frecventă dacă există un chist pe ovar, deoarece chistul face ovarul mai greu sau mai mare decât de obicei. Torsiunea ovariană cauzează durere severă și este o urgență medicală. Fără tratament rapid, ovarul poate muri din cauza pierderii alimentării cu sânge.

4. Endometrioza

Endometrioza este creșterea anormală a țesutului menstrual în afara uterului. Acest țesut se poate dezvolta oriunde în abdomen sau pelvis, inclusiv pe ovar, și se comportă la fel ca în timpul ciclului menstrual. La începutul ciclului, țesutul crește ca răspuns la hormonii din corp. Când începe menstruația, țesutul începe să se desprindă și să se elimine, la fel ca mucoasa uterului, cauzând sângerări interne, țesut cicatricial și durere abdominală sau pelvin severă. Tratamentul poate fi medical sau chirurgical, în funcție de severitate.

5. Chistul ovarian

Chisturile ovariene sunt saci plini cu lichid care se formează pe ovar. Chisturile sunt foarte comune și, în majoritatea cazurilor, nu cauzează simptome. Totuși, un chist mare sau rupt poate provoca durere, balonare, modificări ale perioadelor menstruale, frecvență crescută a urinării, senzație de plenitudine și disconfort general. Majoritatea chisturilor sunt benigne (non-canceroase), dar în cazuri extrem de rare pot fi canceroase. Tratamentul pentru un chist ovarian mic poate include monitorizare și așteptare, iar pentru chisturi mari poate fi necesară intervenția chirurgicală.

6. Sindromul restant ovarian

Acest sindrom apare la femeile care au avut ovarele și trompele uterine îndepărtate chirurgical. Dacă orice țesut ovarian rămâne în pelvis, acesta poate continua să răspundă și să producă hormoni, cauzând durere constantă sau intermitentă. Femeile pot experimenta, de asemenea, durere în timpul actului sexual, urinării sau defecației. Tratamentul poate include medicamente sau radiații pentru a distruge țesutul ovarian rămas.

7. Durerea care radiază

Unele condiții medicale din alte organe pot cauza durere care pare să provină de la ovare. Acestea includ apendicita, sarcina ectopică, pietrele la rinichi, constipația sau sarcina precoce. Medicul va trebui să determine cauza durerii și apoi să stabilească cel mai bun tratament. Acesta poate include intervenții chirurgicale pentru a îndepărta un apendice sau o sarcină ectopică, laxative pentru a ameliora constipația sau analgezice până când o piatră la rinichi este eliminată.

Când să mergi la medic

Orice durere pelviană neobișnuită ar trebui raportată medicului. Medicul poate efectua un examen pelvian sau poate comanda teste suplimentare pentru a ajuta la identificarea sursei durerii. Complicațiile asociate durerii ovariene depind de cauza disconfortului.

De exemplu, nu există complicații de sănătate sau probleme pe termen lung asociate cu durerea de la ovulație, dar o apendicită ruptă poate fi mortală dacă nu este tratată rapid. Torsiunea ovariană netratată poate duce la moartea ovarului, pierderea fertilității și chiar infecții severe sau deces. Durerea severă asociată cu torsiunea ovariană de obicei necesită ajutor medical de urgență. Endometrioza sau infecțiile, necesită tratament pentru a preveni alte probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi infertilitatea.

Apendicita sau un chist ovarian rupt pot cauza infecții sau cicatrici în pelvis și pot fi amenințătoare pentru viață dacă nu sunt tratate. Este important să cauți îngrijire medicală imediată dacă durerea este foarte severă sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi greață, vărsături, febră sau sângerări vaginale. Durerea severă trebuie evaluată rapid, ceea ce poate însemna să mergi la camera de garda, în urgență.

Sursa: Medical News Today

Mai multe