Remedii care susțin sănătatea prostatei

26 ianuarie 2025   Remedii naturiste

O prostată mărită poate provoca dificultăți urinare și probleme sexuale. Adjuvante în completarea tratamentului sunt unele remedii din plante.  

Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin și ajută la producere lichidului seminal. Se află sub vezica urinară, la intersecția aparatului urinar cu aparatul genital masculin. Dacă la vârsta de 20 de ani, prostata este un pic mai mare decât o nucă, pe măsura îmbătrânirii, glanda crește în dimensiune. Această creștere naturală se numește hiperplazie benignă de prostată. Mai este cunoscută şi ca prostată mărită şi, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă o amenințare severă pentru sănătate, însă poate afecta calitatea vieții. Unii bărbați nu prezintă simptome, iar alții da (în proporție de 50-60%). Mărirea în dimensiune a prostatei provoacă frecvent: o nevoie de a urina des, o creștere a frecvenței urinării pe timpul nopții, dificultăți (sau ezitare) în a începe urinarea, un flux urinar slab cu întreruperi și o incapacitate de a goli complet vezica. Mai rar, pot să apară frecvenții repetate ale tractului urinar, prezența sângelui în urină și incapacitatea de a urina. În funcție de severitatea simptomelor, medicul poate prescrie administrarea unui tratament medical sau intervenția chirurgicală. Alternativ, sunt de folos și remediile naturiste care inhibă creșterea prostatei!  

Extract de palmier pitic

Un supliment care contribuie la sănătatea prostatei este extractul de palmier pitic subtropical, cunoscut și sub denumirea de Saw Palmetto. Bogat în acizi grași, în special în acid stearic, acid palmitic, acid oleic, flavonoide și alți compuși naturali, micșorează prostata și, în același timp, previne modificările hormonale care determină creșterea glandei. Folosirea regulată scade frecvența urinării, în special pe cea din timpul nopții. Remediul este disponibil în farmacii sub formă de capsule, din care se iau între 1 si 2, de 3 ori pe zi.

Uleiul din seminţe de dovleac

Acest remediu are proprietăţi diuretice, ajutând la buna funcţionare a vezicii urinare şi prevenind inflamaţiile la acest nivel. De asemenea, uleiul de seminţe de dovleac împiedică mărirea prostatei. Efectul protector este pus pe seama unor compuşi (5-alfa-reductază) care permit o mai bună asimilare și reglare a hormonilor masculini (testosteron, DHT). Administrarea uleiului de dovleac într-o cură de 3 luni ajută la îmbunătăţirea fluxului urinar.

Ceai de urzică

Studiile științifice au arătat că rădăcina de urzică ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar, iar astfel poate reduce eficient simptomele hiperplaziei benigne de prostată, respectiv durere și disconfort apărut la urinare. Datorită compușilor săi, urzica acționează și ca diuretic natural, prin urmare crește frecvența urinării. Mai mult, această plantă întărește sistemul imunitar și oferă energie. Se fierbe 1 linguriță de plantă în 300 ml apă, 5 minute, apoi se strecoară. Se administrează 2-3 căni pe zi sau în funcție de recomandările medicului.

Ceai verde

Bogat în antioxidanți, ceaiul verde poate reduce dezvoltarea și progresia hiperplaziei benigne de prostată. Studiile științifice au arătat că, dacă este consumat regulat, acest remediu oferă și beneficii protectoare împotriva cancerului de prostată. Consumul a 2-3 cești pe zi este, în general, sigur și benefic. Se infuzează 1 linguriţă de ceai verde într-o  cu apă de 60 - 70 de grade Celsius, 2-3 minute. Foloseşte apă plată pentru prepararea ceaiului.

Zincul, mineral necesar pentru prostată

Pe măsură ce nivelul de estrogen crește odată cu vârsta, aportul de zinc din organism scade, acesta fiind un mineral important pentru funcționarea normală a prostatei. Pentru prevenirea deficienței, poate fi nevoie de administrarea suplimentelor care conțin zinc, mai ales după vârsta de 50 de ani. Surse naturale de zinc sunt: nucile, semințele de susan și cele de dovleac.

Merișoarele, acizii grași Omega-3 și soia sunt ale trei leacuri adjuvante în tratarea prostatei mărite.

Mai multe