Iedera, bună împotriva tusei şi a migrenelor

28 octombrie 2019   Remedii naturiste

Plantă agăţătoare, verde şi pe timpul iernii, iedera (Hedera helix) se folosea în medicina populară sub formă de ceai, ca leac pentru tuse sau bine fiartă şi legată cu scândurele pentru entorse şi fracturi.

Iedera conţine substanţe precum hederina, acidul cafeic, saponine, alfa-tocoferoli, săruri minerale şi substanţe estrogene şi are acţiune antispastică, expectorantă, analgezică şi depurativă. De asemenea, favorizează evacuarea bilei în duoden şi reglează menstruaţia. În prezent, se foloseşte în special ca sirop expectorant şi bactericid împotriva tusei productive, sub formă de tinctură pentru nevralgie sciatică, intercostală şi migrene, ceai pentru reglarea menstruaţiei şi cataplasme anticelulită. Iedera mai poate fi utilizată în caz de boli de urechi cu infecţii, reumatism, bătături, arsuri, ulceraţii dureroase, edeme, luxaţii, veruci şi mătreaţă.

Siropul de iederă alină tusea

Recomandat în stările de răceală, gripă, tuse, în viroze respiratorii, bronşite, faringite şi penumonii, atât adulţilor cât şi copiilor, siropul de iederă acţionează ca antiinflamator, expectorant şi bronhospasmolitic, calmând tusea şi contribuind la eliminarea mucozităţilor. Copiii pot lua între 2,5 şi 5 ml de sirop de 2-3 ori pe zi, iar pentru adulţi se recomandă 5-7,5 ml de 3 ori pe zi. Tratamentul cu acest remediu se va urma cel mult 1 săptămână. Siropul se găseşte în farmacii sau în magazinele cu produse naturiste.

Tinctura de iederă tratează migrenele

Nevralgiile de diverse tipuri şi migrenele pot fi tratate cu tinctură de iederă, care se face din frunze şi ramuri tinere mărunţite. Într-un recipient care se poate închide cu capac sau dop se pun frunze şi ramuri atâtea câte încap fără să fie forţate înăuntru. Se adaugă peste ele alcool alimentar de 70° şi se închide recipientul. Se ţine la temperatura camerei 15 zile şi se agită de mai multe ori pe zi. La finalul perioadei, se strecoară lichidul şi se pune în sticle mici, închise ermetic. Se iau 15-20 de picături diluate în apă de 3 ori pe zi.

Ceaiul de iederă reglează menstruaţia

Ceaiul de iederă este util pentru buna funcţionare a ficatului şi se poate administra intern de către femeile cărora le întârzie frecvent menstruaţia sau de persoanele care au spasme gastrice. Poate fi folosit şi extern în caz de bătături, arsuri, dureri reumatice sau veruci. Se pun 250 ml de apă clocotită peste 1 linguriţă de frunze uscate şi se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau 2, cel mult 3 căni de ceai călduţ pe zi, înainte de masă. Pentru utilizare externă, se fac comprese cu ceai şi se pun pe locurile afectate.

Atenţie! Planta proaspătă poate produce iritaţii ale mucoaselor! Remediile cu iederă se vor folosi pe termen scurt şi cu prudenţă, după consultarea unui medic fitoterapeut.

Citeşte mai multe despre remdiile cu iederă:

Iedera uşurează respiraţia

Tratamente naturiste cu iederă

Mai multe