Ceaiuri cu efect detoxifiant. Cum le prepari

2 ianuarie 2024   Remedii naturiste

Există numeroase plante care pot susţine eliminarea toxinelor şi pot completa un stil de viaţă echilibrat. 

În mod normal, organismul elimină toxinele prin ficat, intestine, plămâni, glandele sudoripare şi prin rinichi. Poluarea, unele medicamente, aditivii din alimente şi stilul de viaţă nesănătos pot favoriza acumularea toxinelor şi a deşeurilor metabolice. Acestea îţi pot afecta sănătatea, fiind deci, indicat să îţi „cureţi” corpul de aceste deşeuri cel puţin de 2 ori pe an. În acest scop, plantele îţi sunt un aliat de nădejde. Alege în special acele plante care au acţiuni benefice asupra rinichilor, ficatului şi intestinelor. Pentru a spori efectul tratamentului cu plante, se recomandă consumul unei cantităţi suficiente de apă (pentru cu astfel de remedii grăbesc eliminarea apei, poate surveni mai uşor deshidratarea).

Cozile de cireşe

Sunt un remediu cu acţiune diuretică şi depurativă, ajutând organismul să elimine mai uşor toxinele. Se poate consuma o infuzie din cozi de cireşe proaspete sau uscate. Într-un litru de apă se fierb 10 minute 50 g de cozi de cireşe, se lasă la infuzat 10 minute şi apoi se filtrează. Pentru a creşte efectul diuretic, combină remediile din cozile de cireşe cu frunze de merişor, cu frunze de mesteacăn sau cu mătase de porumb.

Anghinarea

Această plantă este ideală pentru protejarea celulelor hepatice şi pentru producerea şi eliminarea bilei. Totodată, anghinarea este recomandată şi pentru detoxificarea ficatului, pentru menţinerea nivelului normal al colesterolului, în tranzitul intestinal încetinit şi pentru susţinerea diurezei. Anghinarea poate fi consumată ca pulbere (se ţine sub limbă 10 minute, după care se înghite cu apă) sau ca infuzie (1 lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită; se beau 2-3 căni, cu jumătate de oră înainte de masă).

Păpădia

Graţie acţiunii diuretice şi depurative, păpădia este recomandată în perioadele de curăţare a organismului. Păpădia ajută la eliminarea produşilor toxici rezultaţi în urma metabolismului şi scade surplusul de apă din organism. Pentru detoxifcare, se recomandă infuzia obţinută din 2 lingurițe de frunze uscate de păpădie și 250 ml de apă. Se lasă la infuzat, 10 minute, apoi strecoară. Infuzia poate fi îndulcită cu miere. Se consumă 2 căni pe zi, cu o jumătate de minute înainte de mese.

Vezi şi: Păpădia, diuretic natural. Iată ce beneficii aduc leacurile din această plantă!

Lucerna

Acţiune toxică au metalele grele, cu care venim zilnic în contact. Unele plante pot fi adjuvante naturale în eliminarea acestora. Una dintre ele este lucerna. Se poate consuma sub formă de infuzie (2 linguri de tulpină și frunze la 250 ml de apă fierbinte – se beau 2 căni pe zi), tablete (2 pe zi, în cure de 3 luni), tinctura (30 de picături, diluate în puțină apă, de 2 ori pe zi) sau pulbere (se ține sub limbă 20 de minute).

Vezi şi: Motive neştiute pentru care ar trebui să bei mai des ceai de muşeţel

Armurariul

Plantă cunoscută ca protector al ficatului, armurariul ajută la îndepărtarea compuşilor toxici de la nivelul acestui organ. Planta se administrează sub formă de pulbere (1 linguriță rasă de 4 ori pe zi, timp de 21 de zile) sau ca infuzie (obţinută dintr-o lingură cu planta adăugată la 250 ml de apă clocotită; se menține un sfert de oră, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni cu infuzie pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă).

Mai multe