Ce poţi trata cu ridichea neagră
Consumată, cel mai adesea, ca salată, ridichea neagră nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră de bază. Articolul nostru te va convinge de ce.
Din cele mai vechi timpuri, în Asia, ridichea neagră a fost folosită ca remediu în multe boli. În Europa, a devenit populară abia în ultima parte a secolului XX. Denumită şi „magia neagră”, această rădăcinoasă are proprietăţi antimicrobiene şi antibacteriene şi abundă în substanţe nutritive şi antioxidanţi (vitaminele B şi C, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, seleniu, zinc şi mangan).
„Curăţă” ficatul şi rinichii
Graţie compuşilor săi, ridichea neagră este un aliat de nădejde dacă vrem să scăpăm de toxinele din corp. Este bine de ştiut că nivelul mare de toxine poate slăbi sistemul imunitar. De aceea, îţi recomandăm această rădăcinoasă mai ales acum, când imunitatea are nevoie de „întăritori” naturali.
Prin eliminarea toxinelor, ridichea ajută la menţinerea unui ficat sănătos, contribuind şi la refacerea celulelor hepatice.
Efectul detoxifiant al ridichei negre aduce beneficii şi rinichilor, prevenind formarea calculilor şi a infecţiilor renale.
La ce mai ajută
- Previne constipaţia Pentru că este bogată în fibre, ridichea neagră este indicată şi când vine vorba de reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipaţia, indigestia şi balonarea.
- Indicată în cura de slăbire
Pentru cei care vor să slăbească, ridichea neagră este un ajutor de nădejde. Are un conţinut scăzut de calorii şi este, de asemenea, bogată în fibre şi apă, care suprimă apetitul şi poftele din timpul zilei.
Suc de ridiche şi miere, util în tuse
Ai nevoie de:
1 ridiche neagră
2-4 linguri de miere
Nu curăţa ridichea de coajă, doar spal-o bine, taie-o în două şi scobeşte ambele jumătăţi. Dacă preferi, poţi face un capac în ridiche, pe sus, îi scoţi miezul şi apoi adaugi mierea. Pui la loc capacul şi laşi la macerat peste noapte, pentru a forma sucul. Pentru efecte mai puternice, foloseşte miere de tei. Este bună atât pentru tusea convulsivă, cât şi atunci când eşti răguşit.
În cazul adulţilor şi copiilor peste 7 ani, se administrează o lingură diluată în puţină apă, de 3-5 ori pe zi. La copiii între 2 şi 7 ani, se va administra o linguriţă de 3-5 ori pe zi. Remediul este contraindicat persoanelor cu litiază biliară.