Depresia de toamnă e reală, dar se tratează
Multe persoane se confruntă cu depresia de toamnă sau melancolia autumnală în fiecare an. Iată ce poţi face pentru a o ţine la distanţă dacă faci parte dintre cei afectaţi!
În fiecare toamnă te lupţi cu nervozitatea, anxietatea în faţa schimbărilor (începerea serviciului după vacanţă sau începerea şcolii copiilor), o teamă nedefinită, somnolenţă şi o tristeţe copleşitoare? Cel mai probabil suferi de melancolia de toamnă. Nu e vorba de un moft, ci de o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane la schimbarea anotimpurilor.
De multe ori, felul în care ne trezim dimineaţa şi ne simţim de-a lungul zilei este legat nu atât de probleme concrete, cât mai ales de felul în care ne raportăm la ele, sau nici măcar. E posibil să avem anumite dezechilibre în organism sau să suferim de lipsa relaxării, care să ne conducă spre imaginarea unor scenarii negative.
Cum tratezi depresia de toamnă: ia vitamina D şi magneziu
Toamna, lumina soarelui se împuţinează, aşa că nu mai înmagazinăm la fel de multă vitamina D. O cantitate prea mică de vitamina D în corp influenţează starea noastră de bine, aşa că e indicat să consumăm mai multe alimente care o conţin sau chiar să luăm un supliment de calciu cu vitamina D. De asemenea, lipsa magneziului ne face să ne simţim obosiţi, fără vlagă, trişti şi anxioşi. Dacă te recunoşti în descriere, e timpul să îţi suplimentezi alimentaţia cu legume verzi cu frunze (spanac, salată verde, kale, varză, pătrunjel), cu migdale, caju, fasole boabe şi linte, precum şi cu câte un pătrăţel de ciocolată neagră pe zi. Nu uita nici de vitamina C (din ardei gras, pătrunjel, kiwi şi citrice), îţi va fi de folos în lupta cu viruşii care încep să bântuie odată cu plecarea vremii calde.
Alungă depresia de toamnă cu meditaţie
Nu e nevoie să fii specialist în cine ştie ce arte ale meditaţiei, important e să-şi găseşti câteva momente în fiecare zi în care să îţi goleşti mintea de griji şi să te gândeşti la ceva frumos, să-ţi faci planuri care te entuziasmează sau, pur şi simplu, să stai câteva minute în linişte si să-ţi asculţi respiraţia. Acest aspect este şi el important: nu uita, de-a lungul zilei, să îţi găseşti timp să respiri adânc şi rar, fie că faci acest lucru dimineaţa în faţa ferestrei deschise sau seara în parc. E bine să alergăm tot timpul pentru o viaţă mai bună şi pentru a ne îndeplini visele, dar asta înseamnă să ne mai luăm şi o pauză de respirat din când în când.
Pui pe fugă depresia de toamnă dacă te pui şi tu pe fugă
Nu spune nimeni să te apuci de alergat dacă nu ai unde, nu poţi din punct de vedere fizic sau nu-ţi place această activitate, important este să găseşti un gen de mişcare pe gustul tău. Că e vorba de gimnastică în casă, de grădinărit, de mers cu bicicleta de stradă sau medicinală, important e să faci 20-30 de minute de mişcare zilnic, iar depresia de toamnă va începe să te ocolească.
Sfat: Dacă starea ta nu se îmbunătăţeşte, ia în calcul ajutorul unui psihoterapeut.
Citeşte mai multe despre depresia de toamnă:
Cât de importantă este vitamina D pentru organism: te scapă de depresie