Întrebările gravidei despre COVID-19

12 februarie 2022   Familia ta

Sarcina este o perioadă plină de entuziasm şi bucurie, dar şi de temeri, mai ales pentru viitoarele mame. În timpul pandemiei de coronavirus, îngrijorările au atins cote ridicate printre gravide, care îşi pun adesea întrebarea cea mai grea: „Eu şi bebe suntem în pericol?“.

Cu ajutorul sfaturilor personalizate, primite din partea medicilor ginecologi care le urmăresc evoluţia sarcinii, mămicile se vor simţi mai în siguranţă. De asemenea, acestea îşi pot lua câteva precauţii suplimentare, pentru a se pot bucura de o sarcină sănătoasă, departe de grijile care le pot scădea imunitatea. Astfel, se vor proteja pe ele şi pe copilul care urmează să vină pe lume. Cu siguranţă că femeile însărcinate trebuie să cunoască impactul coronavirusului şi al bolii COVID-19 asupra unei sarcini, însă nu trebuie să se îngrijoreze exagerat în această privinţă.

Cum pot preveni o infecţie cu SARS-CoV-2?

Evitarea infecţiei cu coronavirus ar trebui să fie în această perioadă o prioritate pentru orice femeie însărcinată. Femeile gravide pot experimenta modificări ale sistemului lor imunitar, care le pot face mai vulnerabile la virusurile respiratorii. Dacă eşti gravidă, ar trebui să-ţi iei toate măsurile de precauţie pentru a te proteja. Păstrează distanţa faţă de cei dinafara familiei restrânse, evită aglomeraţiile, poartă corect masca de protecţie, spală-ţi mâinile cât mai des şi programează întâlniri mai rare cu ginecologul, pentru a limita deplasările la cabinet.

Când trebuie să fac un test pentru coronavirus?

Dacă ai simptome de COVID-19 sau crezi că ai intrat în contact cu persoane infectate, adresează-te medicului care îţi urmăreşte sarcina. Atunci când se va apropia momentul naşterii, este recomandată efectuarea unui test pentru depistarea coronavirusului, cu atât mai mult dacă apar şi simptome, ca tusea, febra, respiraţia dificilă, durerile articulare sau de cap, oboseala intensă. În cazul în care testul are rezultat pozitiv, după naştere, va fi nevoie de o perioadă de măcar 14 zile în care să rămâi în izolare, departe de bebeluş. Separarea este necesară pentru protejarea micuţului şi orice efort merită făcut în beneficiul acestuia.

Pot transmite infecţia copilului?

Deocamdată, nu sunt îndeajuns de multe date încât să se ştie cu exactitate dacă infecţia se transmite de la mamă la bebe pe perioada sarcinii sau în timpul naşterii. Pentru a nu exista suspiciuni, se iau toate măsurile de protecţie, în special la naştere şi după aceasta. De aceea, medicii şi asistentele poartă echipament de protecţie şi, dacă mama are un test pozitiv, se va trata şi va rămâne la distanţă de copil până la negativarea infecţiei. Din fericire, mamele pot oferi laptele matern nou-născutului, deoarece virusul nu poate fi transmis pe această cale.

Ce impact are COVID-19 asupra unei femei însărcinate?

Femeile care au simptome de COVID-19 în timp ce sunt însărcinate ar trebui să anunţe imediat medicul ginecolog sau de familie. Dacă se dovedeşte că au virusul, nu trebuie să intre în panică. Boala poate fi tratată şi în timpul sarcinii. Multe dintre medicamentele utilizate în prezent pot fi administrate şi femeilor gravide. Într-un raport al Centrului SUA pentru Control şi Prevenire a Bolilor, cercetătorii au cuprins rezultatele naşterilor a circa 600 de femei însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19, iar 55% dintre acestea nici n-au avut simptome.

Este sigur să mă vacccinez contra COVID-19?

Se cunoaşte că febra înaltă, în special în primul trimestru, poate creşte riscul de defecte congenitale. De aceea, medicii încurajează viitoarele mămici să se protejeze de orice boală care provoacă febră, inclusiv de COVID-19, care poate fi prevenită prin vaccinare. Dacă eşti gravidă, poţi primi unul dintre vaccinurile împotriva COVID-19 care au fost aprobate, mai ales că nu există suficiente date care să arate ce efecte poate avea coronavirusul asupra sarcinii sau sarcina asupra evoluţiei bolii cauzate de virus. Studiile efectuate pe animale care au primit vaccinurile Moderna, Pfizer sau Johnson & Johnson înainte ori în timpul gravidităţii n-au depistat probleme legate de siguranţă. Sunt în curs studii clinice care studiază siguranţa şi eficienţa vaccinurilor la gravide, iar producătorii analizează date de la femeile vaccinate care au rămas însărcinate.

Citeste si: Ce analize ar trebui să faci pe durata sarcinii?

Cifră

2% este rata de pierdere a sarcinii observată pe un eşantion de 600 de femei însărcinate depistate cu COVID-19.

Mai multe