Copilul tău s-a apucat de fumat? Iată ce poate ajuta!

9 iulie 2022   Familia ta

Anturajul, teribilismul sau dorința de a demonstra că poate fi independent se numără printre cauzele care-i determină pe tineri să se apuce de fumat. Mai grav este că 90% dintre fumătorii din România au dobândit acest obicei încă de la vârste fragede.

Copiii nu conştientizează pericolele fumatului. Foto: Shutterstock

În țara noastră, mai mult de jumătate dintre adolescenții sub 16 ani fumează. Majoritatea fumează mai mult de un pachet pe zi și sunt indiferenți la eventualele probleme de sănătate pe care le poate cauza nicotina. Care sunt însă motivele care-i determină pe tineri să se apuce de fumat?

Presiunea anturajului

Adolescența poate fi o perioadă confuză, în care tinerii se confruntă cu sentimente și situații noi, iar de cele mai multe ori își găsesc sprijinul în grupul de prieteni. Însă, anturajul nu este întotdeauna benefic. Din dorința de a se integra mai ușor, de a dovedi că sunt destul de maturi pentru a lua propriile decizii sau chiar pentru a se revolta împotriva anumitor interdicții, tinerii ajung să încerce prima țigară. Mulți se apucă de fumat din curiozitate sau pentru că e un lucru comun în cercul lor de prieteni, în timp ce fetele văd în fumat o modalitate de a slăbi.

Află de ce s-a apucat de fumat

Este imposibil să rezolvi o problemă fără să descoperi cauzele care au dus la apariția ei. Poate că prima ta reacție va fi să-l pedepsești și să-i înterzici să mai fumeze, însă este puțin probabil ca el să te asculte. În loc să te superi pe el, încearcă să afli ce l-a determinat să apuce pe acest drum. A fost curios să vadă cum e? Sau poate este un obicei comun în grupul său de prieteni și a cedat presiunilor. Dacă afli din ce cauză s-a apucat de fumat vei ști ce sfaturi să-i dai și cum să-l îndrumi pentru a-l îndepărta de acest viciu.

Puterea exemplului

Îți va fi greu să convingi un copil că fumatul este nociv, atât timp cât părinții săi sunt fumători. Pentru a se lăsa de fumat este bine să aibă un exemplu în familie. De asemenea, puteți discuta de cât de multe ori ai încercat să renunți la acest viciu, de cât de greu îți este odată cu trecerea timpului și cu creșterea dependenței de nicotină. Îi poți da exemple de situații în care fumatul a fost un obstacol sau când te-ai confruntat cu probleme de sănătate din cauza viciului.

Ajută-l să conștientizeze pericolele

Tinerii știu că este puțin probabil să se confrunte la această vârstă cu afecțiuni precum cancer, atac de cord sau accident vascular cerebral, așadar amenințarea bolii nu-i va determina să se lase de fumat. Toți adolescenții sunt preocupați de aspectul lor fizic, așa că poți apela la exemple în acest sens, cum ar fi riscul îngălbenirii dinților și a unghiilor, respirația urât mirositoare sau apariția prematură a ridurilor. De asemenea, îi poți face să conștientizeze cât de costisitoare sunt țigările și ce pot cumpăra în locul lor, de exemplu haine sau modelul de telefon mobil mult dorit.

Încearcă să-l ții ocupat

Adolescenții obișnuiesc să fumeze atunci când sunt în pauză la școală sau când se relaxează.  Deși nu-l poți supraveghea tot timpul, acasă îi poți da sarcini care să-i țină mâinile ocupate și astfel să nu mai aibă timp să se gândească la fumat. O altă soluție ar fi să-l încurajezi să practice un sport care să-l solicite fizic. Pe lângă faptul că va schimba anturajul, va învăța să fie mai disciplinat și va renunța la țigări din dorința de a fi din ce în ce mai bun. În plus, sportul elimină stresul și contribuie la creșterea încrederii în forțele proprii.

Mai multe