5 motive pentru care alăptarea este sănătoasă

4 iunie 2022   Bebe

Alăptarea are efecte benefice pentru sănătatea bebelușului, dar și pentru mamă. Laptele matern oferă bebelușului o nutriție ideală, sprijină creșterea și dezvoltarea sugarului. Dacă depăşeşti toate barierele şi reuşeşti să-ţi alăptezi puiul, aveţi numai avantaje.

Laptele matern este alimentul perfect pentru bebeluşul tău. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acesta îi oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie în primele luni. Continuă să asigure până la jumătate din nevoile nutriționale ale copilului în a doua jumătate a primului an și până la o treime în al doilea an. Mai mult, OMS atrage atenţia că „aproape 2 din 3 sugari nu sunt alăptați exclusiv la sân în cele 6 luni recomandate‟. Consultantul în alăptare Georgeta Mușat susţine datele OMS: „Ca profesioniști, știm că ratele alăptării nu ating cele mai bune cote în lume. Experții estimează că pandemia ar fi contribuit dramatic la reducerea numărului de copii alăptați și atunci, protejarea alăptării devine o responsabilitate a fiecăruia dintre noi: prin puterea exemplului sau prin sprijin susținut. Toate mamele dăruiesc copiilor tot ce-i mai bun în viață, începând cu alăptarea. Știm însă că nu este întotdeauna posibil, datoria de onoare este însă să încercăm. Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni și continuarea acesteia, concomitentă procesului de diversificare timp de 1 an și mai departe, după cum se dorește reciproc de mamă și prunc.‟

Reduce stresul mamei

Atunci când alăptezi, în corpul tău se eliberează oxitocină, un hormon care stimulează lactaţia şi reduce nivelul hormonilor stresului din sânge. De asemenea, atâta vreme cât îţi ţii copilul în braţe şi chiar o jumătate de oră după aceea, ai nivelul de hormoni ai stresului scăzut, ceea ce te ţine departe şi de stările de anxietate.

Sporeşte atenţia asupra copilului

Conform unui studiu al unor cercetători americani, privind sensibilitatea mamei la plânsul copilului pe care-l alăptează, s-a observat că există o conexiune între bebeluşul alăptat şi o capacitate mai mare a mamelor de a răspunde nevoilor acestuia. În cazul lor, sunt zone de la nivelul creierului care se activează imediat ce copilul începe să plângă.

Te sincronizează cu bebe

Unele mămici care alăptează observă că li se face foame sau somn în acelaşi timp cu bebeluşii lor. Nu este o coincidenţă! Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, ele se sincronizează la nivel chimic cu copiii lor, ceea ce se numeşte reglare a sistemului limbic. Acest proces se petrece pentru că hrănirea copilului influenţează şi stimulează lactaţia.

Te face mai protectoare

O echipă de cercetători americani de la Universitatea din California a studiat comportamentul a 3 grupuri de femei: 20 fără copii, 18 mame care alăptau şi 17 mame care nu alăptau. Dintre toate, cele 18, provocate de complici ai oamenilor de ştiinţă, şi-ai apărat cu promptitudine copiii. Acest comportament este des întâlnit la mamifere, în perioada în care îşi alăptează puii.

Favorizează slăbitul

Alăptatul te poate ajuta să scapi mai uşor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, alături de o dietă sănătoasă şi de exerciţii fizice regulate. Laptele matern este bogat în grăsimi, iar copilul preia aceste calorii, pe care mama nu le mai acumulează în corp. Unele mame nu reuşesc să slăbească atât de repede, deoarece lactaţia duce la eliberarea unor hormoni ce influenţează procesul de digestie. La unele, aceştia accelerează metabolismul, iar la altele nu acţionează.

Reţine!

Potrivit consultantului în alăptare Georgeta Mușat „dacă ai dificultăți cu hrănirea pruncului la sân nu pregeta să întrebi, iar, dacă urmează să naști, ia în considerare alăptarea ca fiind calea ideală de hrănire a copilașului.‟

Sfatul specialistului

Georgeta Mușat, moașă, formator & consultant în alăptare, Asociația Academia de Alăptare  

În situații de crize, vedem cât de valoroasă e alăptarea. În cazul copiilor prematuri hrăniți cu lapte matern aceștia se bucură de beneficii însemnate privind protecția multiplă și o mai bună dezvoltare (rezultate documentate de studii comparate). Alăptarea salvează vieți, previne infecții, ușurează boli, alină durerea, liniștește, face somnul dulce și conectează într-un mod absolut special mama cu pruncul. Și, un secret, tații sunt și ei foarte fericiți și mândri când pruncul este alăptat. Hrana la sân este ideală pentru copil, întărindu-i imunitatea, ajută la dezvoltarea creierului, reduce riscurile de îmbolnăvire pentru mamă-copil și nu în cele din urmă, este economică și ecologică.

Mai multe