Așa îți ajuți adolescentul să aibă mai multă încredere în el! Sfatul psihologului

20 octombrie 2024   Adolescenți

Adolescența este o perioadă a provocărilor, întrucât se produc multe modificări fizice și emoționale ce țin de dezvoltarea copilului și trecerea sa către vârsta adultă. De aceea, adolescenții se confruntă cu tot felul de schimbări, inclusiv legate de încrederea în sine.

Există, însă, câteva metode simple prin care îi poți crește încrederea în sine adolescentului tău.

Schimbați păreri legate de conținutul online pe care consumă

Arată-te interesat(ă) de influencerii săi preferați, care sunt platformele online pe care le preferă sau ce conținut consumă, în general, când este în mediul online. Începe conversația pe un ton prietenos, calm. Este foarte important ca adolescentul să aibă încredere în tine și să știe că se poate baza oricând pe părintele său. De asemenea, explică-i că modelele perfecte de pe instagram pot să nu arate la fel și în realitate. Învață-l să se orienteze mai întâi către valorile morale ale unei persoane, ca mai apoi să-i aprecieze și înfățișarea. Fetele sunt mult mai predispuse să se compare cu vedetele de pe instagram saut tik-tok și să simtă complexate și lipsite de încredere atunci când văd că nu îndeplinesc anumite standarde. Băieții se pot simți și ei complexați de modelele masculine sau, în cazul în care văd și filme interzise minorilor, se pot compara și învinui că nu îndeplinesc și ei anumite standarde. De aceea, este esențial să discuți cu adolescentul tău despre ce conținut consumă în mediul online. Nu-l lăsa să se uite la filme pentru adulți pentru că acestea, pe lângă faptul că nu sunt adecvate vârstei lui, promovează și standarde nerealiste care pot afecta în timp imaginea și încrederea în sine a adolescentului.

Vezi și: Lucruri pe care să nu le spui unui adolescent

Implică-l în cât mai multe activități

Nu-l lăsa să-și petreacă tot timpul liber butotând telefonul, ci implică-l în activități care să-i crească încrederea în sine. Spre exemplu, puteți face o prăjitură împreună, curățenie sau poți să-l încurajezi să devină voluntar, undeva unde i-ar face plăcere. Este important ca tânărul să se simtă implicat și de folos, pentru a avea încredere în forțele proprii.

Fii un model pentru el

Dacă tu ai un stil de viață sedentar și preferi televizorul în locul altor activități, nu te poți aștepta ca adolescentul tău să fie o persoană activă. În schimb, dacă tu te implici în diferite activități, emani încredere în sine și-ți place ceea ce faci, atunci și copilul tău va fi tentat să te copieze. Alege să-i insufli încrederea în sine și fii un exemplu pentru el.

Sfatul psihologului

Mihaela Olaru-Pricope, psihoterapeut în cadrul clinicii de psihoterapie și psihiatrie Bellanima, spune că adolescența este o etapă a schimbărilor, necesară în trecerea de la copilărie la vârsta adultă. „Această perioadă vine cu emoții noi, incertitudini, dorința de a ieși de sub controlul absolut al părinților și crearea unei vieți independente”, spune psihoterapeuta Mihaela Olaru-Pricope. De altfel, specialista adaugă că încrederea în sine a copilului poate fi o provocare în anii adolescenței : „Una dintre provocările acestei vârste este și construirea încrederii în sine, un pilon psihologic de bază, pe care se bazează multe dintre reacțiile și emoțiile umane”. Există, însă, și metode prin care părinții pot contribui la construirea unei stime de sine sănătoase, astfel încât adolescentul să se dezvolte armonios. Mihaela Olaru-Pricope recomandă următoarele modalități pentru îmbunătățirea încrederii în sine a adolescentului:

· responsabilizare (alocarea unor sarcini complexe adecvate vârstei și ariei de competență);

· acceptarea greșelilor și discutarea calmă a variantelor ce puteau fi luate în calcul, fără a emite judecăți;

· validare și cointeresare;

· încurajare în luarea deciziilor și în suportarea consecințelor;

· sublinierea aspectelor pozitive din ideile și acțiunile adolescentului;

· consultarea în cazul hotărârilor care îi privesc;

· încurajarea desprinderii, cu menținerea ideii de “sprijin la nevoie” ;

· excluderea comparației dintre el și alți adolescenți, cu accentuarea punctelor sale forte, în ideea că acestea îi sunt resursele de ajutor în realizarea propriilor planuri;

· ancorarea adolescentului în familie, ca “plasă de siguranță” ;

· încurajare în analiza obiectivă a propriei persoane, în ideea identificării calităților și a modului în care a acționat în trecut în situații nefavorabile ;

· apelarea cu încredere la ajutorul unui specialist atunci când situația o impune, subliniind că acest lucru nu este un semn de slăbiciune;

· exemplul personal al părinților sau oricărui adult reprezentativ din viața adolescentului, în ceea ce privește încrederea sănatoasă în sine.

De Anca-Teodora Popa

Mai multe