Iată cine este scutit de taxa de 10% pe concediul medical

30 ianuarie 2024   Actualitate

Începând din luna februarie 2024, angajaţii care au concediu medical primesc mai puţini bani după ce Guvernul a decis impozitarea cu 10%.

Din acest an, concediul medical va fi impozitat cu 10%, care reprezintă contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS). Taxa se aplică nu numai angajaţilor cu contract individual de muncă, ci şi celor cu PFA-uri. Cu alte cuvinte, angajatorii care îşi iau concediu medical vor primi indemnizaţii cu 10% mai mici, pentru că angajatorul va reţine cei 10%.

Plata indemnizației pentru concediu medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S.) astfel:

· din prima zi lucrătoare până în cea de a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;

· începând cu ziua lucrătoare imediat următoare celor suportate de angajator și până la data încetării perioadei de incapacitate temporară de muncă.

Tipuri de concedii medicale vizate de contribuția de 10% pentru sănătate

- Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.

- Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.

- Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.

- Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

- Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.

- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Cine este scutit de la taxa de 10%

Sunt scutiţi de la această taxă angajaţii care au suferit un accident de muncă sau care au deprins boli în timp ce se aflau la locul de muncă, mai exact care au fost cauzate de expunerea la factori de risc fizic, organizatoric, chimic sau biologic sau la o combinație a acestor factori (catalogate ca boli profesionale).

Mai multe